Начало Българското семейство Петрова: Поставяйки акцент на демографската политика, се грижим за бъдещето на България

Петрова: Поставяйки акцент на демографската политика, се грижим за бъдещето на България

Основен приоритет на кабинета „Борисов 3“ е демографската политика

Съществува национална стратегия за демографска политика до 2030 г., която е била актуализирана, но не е разглеждана в пленарна зала. Новото правителство поставя като един от основните си приоритети демографската политика и затова тази стратегия ще бъде преразгледана много внимателно.

Това обяви в ефира на ТВ Европа заместник-министърът в Министерството на труда и социалната политика д-р Султанка Петрова. Тя определя като много важно решението да има и вицепремиер по демографската политика.

Петрова коментира, че е нужна добра координация и комуникация между отделните министерства, за да се постигнат нужните цели, които си поставя правителството.

Трябва наистина да се замислим, какви отговорности трябва да имаме в посока на подпомагане на българското семейство. Трябва да направим така, че сегашният модел – за семейство с по едно дете, да върви към модел за семейство с две и повече деца. Но първото и най-важно нещо е да стабилизираме този модел, каза Султанка Петрова.

Според нея е изключително важно да се търсят варианти за подпомагане на младите семейства и за стимулиране на младите хора да останат в България. За целта е необходимо да има и регионална демографска политика.

За тази година правителството е планирало редица мерки, сподели заместник-министърът и посочи, че вече е приет планът на МС за 2017г., където се предвижда подпомагане на семейства с деца, като сумата, която ще се отдели за там е 568 млн. лв.

За мен винаги са били приоритет децата в България, заяви Петрова и обяви, че за ресоциализация, за подпомагане на приемни семейства, за подпомагане на биологични семейства, които искат да приемат своите деца, са отделени 18 млн. лв.

Ще се отпуснат пари за работодатели, които наемат на първа работа самотни майки или майки, които отглеждат своите деца до 5 г. По това перо сумата мисля, че беше 500 000 лева. Ще се откриват нови социални услуги. Предвиждат се около 10 нови социални услуги, които да бъдат в помощ на семействата, на децата, така че има изключително много важни приоритети, които сме заложили в този план, изброи д-р Петрова.

Тя сподели и за друго важно решение във връзка с раждаемостта -ще се подкрепят всички тези жени, които нямат социални осигуровки, а трябва да преминават профилактични медицински прегледи за бременност. Отделени са около 5 млн. лева по това направление.

Според д-р Петрова поставяйки си акцент върху демографската политика, на практика се фокусираме върху бъдещето развитие на България. 

Напишете Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Последни Новини

Удължаване на срока за освобождаване от наем на наемателите на държавни и общински имоти поиска ВМРО – Бургас

Удължаване на срока за освобождаване от наем на наемателите на държавни и общински имоти поиска ВМРО - Бургас. Във...

Две важни теми постави Карлос Контрера. Съветникът иска чиста и зелена София

Две важни теми – за чистотата на града и поддържането на зелената система на София постави общинският съветник от ВМРО и председател...

Седем участника в съревнованието за най-патриотичен дом

Приключи крайният срок за записване участие в съревнованието за най-патриотичен дом на територията на община Септември за 2020 г. То се организира...

Веселинов: Тепърва Северна Македония има да преоткрие своето истинско минало

Тепърва Северна Македония има да преоткрие своето истинско минало. Тепърва Северна Македония има да преоткрие своето истинско минало. И това е...

Разказ на бай Сандо – родственик на Владо Черноземски

Разказва родственик на Владо Черноземски Александър Пепелянков е член на ВМРО от много години и е родственик на героя...

Ограничаване на негативните демографски тенденции е основен приоритет на правителството

Ограничаване на негативните демографски тенденции е основен приоритет на правителството. В това чисто: повишаване на раждаемостта,намаляване...

Ветото за Македония работи, смята Сиди

Ветото за Македония, което наложихме върху преговорите ѝ за членство в Европейския съюз, работи. Сръбското влияние променя идентичността на хората там и...

Коментари