Начало Българите по света Подкрепа за българите в Западните покрайнини

Подкрепа за българите в Западните покрайнини

На 17 септември в с. Звонци беше отбелязана 10-ата годишнина от възобновяването на църквата „Св. Илия“. Бившето трънско село, понастоящем се намира в община Бабушница, Западните покрайнини, Република Сърбия.

Сред гостите, уважили събитието, бяха генералният консул на България в Ниш Едвин Сугарев, инж. Делян Дамяновски, изпълнителен директор на НАПОС-РБ, д-р Йордан Колев, експерт в Държавната агенция за българите в чужбина, зам.-председателят на ВМРО в Мездра Мирослав Гетов, Небойша Иванов, председател на КИЦ на българското национално малцинство „Цариброд“, кметовете на Димитровград (Цариброд) д-р Владица Димитров и на Бабушница Драган Виданович.

Сред тях особено място заемаха представителите на Община Мездра, по чиято инициатива през 2004 г. бе организирана дарителска акция за подпомагане със строителни материали ремонта на православния храм. Родолюбивото начинание подкрепиха 13 мездренски фирми. Църквата „Св. Илия“ е съграден през 1896 г. и е преосветена на 19.IX.2006 г.

На състоялата се среща-разговор председателят на Звонския културен център „Дерекул“ Иван Таков запозна гостите с проблемите, пред които са изправени българите от този край в сферата на здравеопазването, инфраструктурата и пазара на труда. Подчертана бе необходимостта от линейка, която да обслужва пациентите от Звонци и от съставните 7 села с население около 1260 души.

Нашите сънародници потърсиха съдействие и за отварянето на нов граничен пункт между България и Сърбия – ГКПП Трънска Банкя – Петачинци, за който се говори от години, но почти нищо не се прави, и който би могъл да допринесе за икономическото съживяване на региона. Обсъдени бяха и възможностите за кандидатстване с европроекти по програмата за трансгранично сътрудничество между двете страни. Той изтъкна приноса на тогавашните кмет на Мездра Иван Аспарухов и  председателя на Общинския съвет Делян Дамяновски, който от своя страна припомни, че Мездра поддържа приятелски контакти с общините Димитровград и Бабушница.

Отлични са отношенията и между ВМРО и Демократичният съюз на българите в община Бабушница, който след последните местни избори е представен с двама съветници в местната управа.

Напишете Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Последни Новини

Юлиан Ангелов: Българската и македонска икономика трябва да си взаимодействат

Трябва да се насърчаване обща национална икономика между България и Македония От Македония внасят лозаро-винарски продукти, вино – не...

Джамбазки: Предложената обща селскостопанска политика на ЕС повтаря историята с пакет „Мобилност“

Обща селскостопанска политика няма как да еефективна, като се предвиждат повече пари за неконкурентните фермери от старите държави.

Александър Сабанов: Аз съм икономист и въпреки това винаги слагам живота пред икономиката

Депутатът смята, че по-строгите противоепидемични мерки са необходими, каквото и да значи това за икономиката Човешкият живот винаги е...

Стоян Божинов: Първият опит за създаване на „ОМО – Илинден“ е около 1970 г.

Народният представител от ВМРО Стоян Божинов от Петрич, който е бил полицай и адвокат, анализира кой и как създаде сепаратистката организация „ОМО...

Доц. Михов: Поругаването на Министерството на отбраната обижда Българската армия

В понеделник протестиращите оскверниха символа на Българската армия - не го приемам, каза депутатът Министерството на отбраната се...

Социалното фермерство става алтернатива за трудова интеграция

Иновациите в селските райони все по-често са насочени към биоземеделието автор: д-р Султанка Петрова, източник: „Труд“

Доц. Михов: Главнокомандващият на армията Радев ще се разграничи или ще подкрепи поругаването на МО?

С какво е виновна на тези озлобени човечета армията, в чиито редове са отдавали живота си в името на Отечеството нашите предтечи?!

Коментари