Начало Народно събрание Подкрепяме кабинет на националното спасение

Подкрепяме кабинет на националното спасение

От липсата на контрол по митниците изтичат 3 млрд. лв., казва Красимир Каракачанов

Нужно е гъвкаво ДДС за храните и учебниците, казва Валери Симеонов

2 дни преди изборите в. „Стандарт“ попита съпредседателите на Патриотичен фронт НФСБ – ВМРО Валери Симеонов и Красимир Каракачанов за бъдещето на съюза им. Каква е равносметката от предизборната кампания, кои условия за коалиция поставят Патриотите и как изглежда правителството на националното спасение?

Интервю на Биляна Веселинова

– Г-н Симеонов, г-н Каракачанов, каква е равносметката от  първата ви съвместна кампания?

В. Симеонов: Определено е удар в десетката. Хора, които не са членове на двете партии, нито на останалите присъединени 12 формации, посрещат много радушно и с оптимизъм нашето обединение. Хората искрено вярват в  общия ни успех на 5 октомври и виждаме, че сме активирали и електорат, който не  е част от нашата членска маса.

Кр. Каракачанов: Хората виждат, че в нашия съюз няма  задкулисни номерца, боричкания, няма игрички на преференции и от тази кампания смело може да кажем, че излизаме един добър екип. Оттук нататък можем само да  надграждаме резултата, който ще постигнем в неделя.

– Така ли си представяхте патриотичното обединение, как  сработиха структурите ви за толкова кратко време?

Кр. Каракачанов: В момента Патриотичният фронт е съставен  от 13 партии и организации. В бъдеще сме отворени и за други формации, както и  за отделни граждани, които споделят нашите идеи.

В. Симеонов: Структурите сработиха без никакви проблеми, хората ни са естествено обединени от патриотичната кауза. Няма нищо по-висше от  просперитета на Родината. Хората ни разбраха, че идеите обединяват, а не разделят.

– През цялото време прокламирате правителство на националното  спасение. Как изглежда този модел на управление през националните приоритети?  

В. Симеонов: Най-важното е още преди съставянето на  правителство на националното спасение да се съгласуват основните проблеми и задачи на управлението на България, и то без значение на политическия оттенък. Естествено без ДПС. С всички останали ще търсим съгласие по най-належащите  приоритети. Настояваме те да бъдат описани в една национална програма –  споразумение между политическите сили. И след като тя бъде съставена, тогава  вече на втори план идва съставянето на програмното правителство на националното  спасение. То трябва да бъде съставено от специалисти, да има повече бизнесмени в  него, да има хора, които са се сблъскали с конкуренцията, с бюрокрацията у нас и  са осигурявали хляб на семейства. Моето мнение е, че точно тези хора много добре  познават икономическата обстановка в България, а това е най-важното, за да имаме  резултатност. Искаме отделните партии да излъчат наистина хора специалисти и няма да има драма, ако нашият специалист не бъде избран за сметка на друга  партия. Важното е този специалист, този министър да си върши работата. Това за  нас е успешната формула за правителство на националното спасение.

– Ще запазите ли съюза НФСБ-ВМРО и след изборите? Ще се включат  ли други формации към него?

В. Симеонов: Да, определено. Нашето коалиционно  споразумение, което сме разписали с г-н Каракачанов, не е временно за изборите, а е в дългосрочен период. Включително в него има клаузи за работата ни в 43-то  Народно събрание за евентуално ангажиране в комисии, пропорции, съотношение. Всичко това сме го предвидили.

Кр. Каракачанов: Ще имаме обща парламентарна група, механизмът на вземане на решения вече е много добре отработен. Аз съм оптимист  по отношение и на бъдещата ни работа, защото точно по време на кампания, когато  е най-трудно, става ясно дали една коалиция функционира нормално или не. И  въпреки че нашият съюз стана факт един месец преди началото на предизборната  кампания, до момента работим перфектно и все повече хора и от големите градове, и в малките населени места ни припознават като единствена алтернатива на  сегашния крадлив политически модел.

– Кои са условията на Патриотичен фронт НФСБ-ВМРО за участие в  управлението?

Кр. Каракачанов: Условието ни е – без ДПС във властта. И второ, следването на 5-6 основни приоритета. Решаване на безработицата и ниските  пенсии и заплати, проблемите в здравеопазването, проблемите с циганската битова  престъпност. Проблемите с корупцията по висшите етажи на властта да са приоритет  на всички български партии в следващия парламент. Ние няма да участване в  комбинации от сорта 3-5-8 или други коалиции, чрез които се прави всичко  възможно да се натаманят 121 депутати, за да има властово мнозинство. Няма да  подкрепяме нито една партия в следващия парламент само на база политическо  споразумение. Трябва да има много ясна програма с най-важните въпроси за  България. И ние ясно сме ги посочили в нашата политическа платформа. Страната ни се намира в такава икономическа криза, че партиите трябва да разберат едно нещо – хората искат българските политици да седнат и да решават проблемите на хората, а не да продължат да настройват българите едни срещу други.

– Първите ангажименти, които сте поели пред вашите избиратели  след конституирането на 43-то Народно събрание?

Кр. Каракачанов: Предлагаме да се направи пълна ревизия на  митниците, за да се запушат дупките в бюджета. Само от липсата на контрол по  митниците изтичат около 3 млрд. лв. С тези пари могат да се повишат и пенсиите, могат да се изкарат и пари за здравеопазването. Поели сме ангажименти и по отношение на циганската битова престъпност, защото в цели региони на България полицията на практика отсъства. И нашият ангажимент е българският полицай да не бъде концентриран само в градовете и в столицата, а да има присъствие и в малките населени места. Горската мафия сече горите безнаказано, в държавата  трябва да се въведе ред, контрол и справедливост. Без тези 3 неща няма как да  има държава.

– Може ли да се окажем в ситуация без правителство и да се  изправим пред нови избори?

Кр. Каракачанов: Може, ако другите партии проявят  характерния за тях политически егоизъм и се стремят към това да направят само  някакво мнозинство, което да има правителство.

– Лансирате идеята за „по-справедливо ДДС“, за министерство на  туризма, за намаляване на администрацията – за колко време могат да се случат тези предложения и от кои партии ще търсите подкрепа? 

В. Симеонов: Ще търсим подкрепа от всички партии. Ние  винаги сме декларирали, че ДДС-то трябва да се промени за лекарствата, тъй като  това е един от най-големите разходи за възрастните хора, за бедното съсловие,  което е над 60 процента. Същото се отнася и за ДДС върху учебниците и учебните  помагала. Ние сме и за гъвкаво ДДС за някои от храните от първа необходимост.  

Кр. Каракачанов: Министерството на туризма е задължително,  тъй като туризмът е една от сферите в българската икономика, които се развиват въпреки държавата. Чрез туризма могат да се осигурят приходи за бюджета и да се  отворят допълнително работни места. Важните за нацията приоритети трябва да  бъдат подкрепени от всички български политически партии.

– Казвате на симпатизантите и членовете си „за спасението на  България“, „България над всичко“ – ще ви подкрепят ли достатъчно в неделя?

Кр. Каракачанов: Това, което видях у хората, с които разговаряхме по време на нашите събрания и срещи – в българите има оптимизъм, че  Патриотичният фронт е нещо ново и различно от досегашните политически програми. Хората казват, че виждат в Патриотичния фронт алтернатива на досегашния политически модел. Не сме като други, които по време на избори обещават като на циганска сватба – и коня, и каруцата. И нашата амбиция е да запазим доверието на  тези хора, които ще ни подкрепят и ще гласуват за номер 24 в бюлетината за  Патриотичния фронт.

В. Симеонов: Нашите симпатизанти са интелигентни хора, отговорни, патриоти. Те милеят за бъдещето на идните поколения и на Родината си. Ние не залагаме на астрологични прогнози, а на здравия разум. 25 години  държавата и гражданите бяха мамени, крадени, унижавани и е време да повярват, че съдбата им и тази на държавата България е в техни ръце. Време е отговорно да  направят своя избор и не само да посочат кой ще управлява, но и да поискат  сметка за злините, които им бяха причинени. В наше лице те могат да намерят не  само алтернативата на досегашното управление, но и съмишленици, които са готови  да поемат отговорност за смяната на обществено-политическия модел, който тикна в ръцете на мафията ключови сектори и отрасли. Така че, в неделя очакваме да ни подкрепят голяма част от българските граждани.

Напишете Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Последни Новини

Европа и САЩ сменят с ад родния данъчен рай. Страните с ниски данъци като България са под атака

Страните с ниски данъци като България са под атака. САЩ и ЕС работят в посока през това лято в ОИСР да се...

Ангел Джамбазки: ВМРО иска касиране на изборите в Турция

Изпратили сме мотивирано предложение до Министерски съвет, до главния прокурор, до председателя на ВАС, до председателя на ВКС, до Народното събрание с...

Ангел Джамбазки: Благодаря на всички за борбата за защитата на каузата на българския национализъм и Организацията

Евродепутатът и заместник-председател на ВМРО Ангел Джамбазки направи видеообръщение, в което благодари на всички за огромната борба, усилия и упоритост за защита...

Кузман Илиев: Халал да са ни новите корифеи на управлението и морала

Икономистът Кузман Илиев написа гневен коментар в своята Фейсбук страница по повод интервю на Атанас Атанасов от ДСБ за македонската ТВ „Сител“.

Йордан Йорданов: Решението за самостоятелно участие бе правилно

Самостоятелно участие - това бе правилното решение Въпреки че не преминахме 4-процентната бариера, продължавам да смятам, че решението за...

Джамбазки: Ако новите депутати водят национално предателска политика, ВМРО ще раздава политически шамари

Ако новите депутати бъркат и водят политика, която е национално предателска, ние от ВМРО ще раздаваме политически шамари, закани се евродепутатът.

Кузман Илиев: Слави, ДБ и Мая явно са едно. Казват, че са победители взети заедно

Народът и журналистите да слушат една идея по-внимателно, някои от партиите казват, че са победители взети заедно предупреди икономистът, който бе кандидат-депутат...

Коментари