Начало Новини Красимир Каракачанов: Повишаваме способностите на Специалните сили и подпомагаме българската икономика

Красимир Каракачанов: Повишаваме способностите на Специалните сили и подпомагаме българската икономика

С подписването на този договор правим още една полезна крачка – повишаваме способностите на Специалните сили и подпомагаме българската икономика. Осигуряваме възможност на Специалните сили да получат нова техника. С нея при изпълнение на своите конституционни задължения да бъдат много по-ефикасни и полезни при

защитата на суверенитета и териториалната цялост на Република България

и изпълнението на останалите им мисии.

Това каза министърът на отбраната Красимир Каракачанов след подписването на договора с българската фирма „Самел-90“ АД

за придобиване на бойни машини за Силите за специални операции

днес, 8 декември, в Министерството на отбраната.

С подписването на този договор правим още една полезна крачка – повишаваме способностите на Специалните сили и подпомагаме българската икономика

Това дело е патриотично.

Не само повишаваме способностите на нашите Специални сили,

но с парите на българския данъкоплатец

подпомагаме българската икономика

така, че да не изтичат някъде в чужбина, а на България да се гледа като на колониална държава, която е длъжна само да купува отвън. Това подчерта още министър Красимир Каракачанов.

Преди близо четири години това политическо и военно ръководство си беше поставило амбициозната цел

голяма част от нашите въоръжени сили да се модернизират

или поне да започне необратим процес на модернизация и превъоръжаване. Още в самото начало наша философия и кауза беше да включим българската индустрия в това начинание. Нормалната логика и философия е да се развиват способности в България. Това ни осигурява и един доста по-изгоден цикъл на поддръжка и ремонт на техниката, която придобиваме, посочи още министър Каракачанов.

Той призна, че в началото е бил скептичен до каква степен българска фирма може да направи подобно сериозно изделие.

Вече съм оптимист

не само за Специалните сили, а и за перспективите за Специалните сили във флота, и за Сухопътните войски. Надявам се този договор да бъде взаимноизгоден не само за Въоръжените сили на Република България, а и за българската индустрия. Да ѝ даде възможност да натрупа самочувствие, че може да изпълнява задачи. Такива до момента се смяташе, че могат да бъдат изпълнявани само от чужди фирми, каза още министърът на отбраната.

Така подпомагаме българската икономика

Министър Красимир Каракачанов изрази надежда следващите министри на отбраната да продължат подобна политика. Така ще може с много по-разумни средства да се постигат способности и ползи за българското общество.

В последните 30 години такова нещо не се е случвало,

каза изпълнителният директор на фирма „Самел – 90“ АД Петър Георгиев.

В момента предлагаме наши продукти в около 30 държави по света. Но това е първото нещо, което от близо 15 години, ще предложим на Българската армия, подчерта изпълнителният директор на фирмата.

Той благодари за доверието на командването на Силите за специални операции, и  на Министерството на отбраната.

Ще продължим да развиваме своята дейност в посока да можем да участваме в някои други проекти. Включително и на Сухопътните войски, и да продължаваме да доказваме, че българската отбранителна индустрия има своето място, посочи още Петър Георгиев.

Това е исторически момент за Силите за специални операции, заяви генерал-майор Явор Матеев, командир на Съвместното командване на специалните операции.

За първи път ние, в нашата история, имаме

подобен договор, с такъв мащаб, и с такова бъдещо значение

за оперативните способности на Специалните сили и за изпълнение на нашите основни отговорности по националния план за противодействие на тероризма, подчерта генерал-майор Явор Матеев.

По думите му – договорът е изключително важен, постигнат след много усилия от всички страни, като в рамките на преговорния процес са

договорени най-добрите възможни условия.

Той представи и някои основни моменти от преговорния процес:

Решението на Министерски съвет от 18 ноември 2020 г. беше за „основен интерес“. То даде възможност на Министерството на отбраната директно да договаря условията. Работна група, назначена от министъра на отбраната, на която бях ръководител, успя значително да увеличи броя на машините от това, което имахме като предварителни параметри. За това благодаря за професионализма на фирма „Самел“. Не само ние показахме гъвкавост и буквално изцедихме всички възможности в рамките на бюджета, за да постигнем най-доброто за нас, а и фирмата направи значителни отстъпки и използва свои резерви (базирайки се на това, че действително за първи път имат подобен договор с Българската армия), посочи генерал Матеев.

***

Договорът за придобиване на бойни машини за Силите за специални операции

в изпълнение на инвестиционния проект за повишаване на мобилността и защитата на личния им състав бе подписан от министъра на отбраната Красимир Каракачанов и изпълнителният директор на фирма „Самел – 90“ Петър Георгиев, при спазване на всички противоепидемични мерки днес, 8 декември 2020 г. в Министерството на отбраната. Присъстваха началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов и неговите заместници генерал-лейтенант Димитър Илиев и генерал-лейтенант Цанко Стойков. Присъстваха заместник-министрите на отбраната Атанас Запрянов и Анатолий Величков, командирът на Съвместното командване на специалните операции генерал-майор Явор Матеев и други.

Договорът е за придобиване на

98 машини от 10 типа с различно предназначение

и е на стойност  49 998 000 лева.  Срокът за изпълнение е не по-дълъг от 3 години. Гаранционният период е 5 години, в рамките на който цялата поддръжка и смяната на консумативите се поема от фирмата.

Договорено е и изграждането и оборудването на технически център за ремонтни дейности. Центърът ще бъде щатно осигурен с разширяването на логистичния батальон на Силите за специални операции. Ще бъде в Пловдив, където са основната част от формированията на Специалните сили. Той ще бъде на сто процента оборудван от фирмата с апаратура, техника, съоръжения и машини и там ще може да се изпълняват всички леки ремонти.

Първите бойни машини трябва да пристигнат в средата на следващата година.

Проектът „Повишаване на мобилността и защитата на личния състав от Силите за специални операции” е реализиран по реда на Наредбата за критериите и реда за определяне наличието на основни интереси в случаите по чл. 13, ал. 1, т.13, букви „а”, „е” и „ж” и чл. 149, ал. 1, т.2 от Закона за обществените поръчки. С неговото изпълнение Силите за специални операции на Българската армия ще придобият десет типа високопроходими, с различна степен на защита, бойни и специализирани машини – за осигуряване на мобилност на личния състав при изпълнение на целия спектър от задачи, както и за противодействие на тероризма. Бойните машини са с включително автоматично управляемо въоръжение.

Последни Новини

Джамбазки за Шенген: Когато т.нар. „българска политическа класа“ се държи като обслужващ персонал към Европа, ще получаваме такова отношение!

В продължение на 11 години западноевропейските държави доказват двуличното си отношение към България Позицията на...

Двама еврокомисари ще вземат участие в конференцията „Западни Балкани“, организирана от Ангел Джамбазки

Мария Габриел, Оливер Вархей, евродепутати, политици от региона, професори, журналисти и общественици ще се включат в събитието Двама еврокомисари...

Юлиан Ангелов: „Циркът – кодове, бюлетини, машини“ не обслужва интереса на българите

Случващото се в момента в Народното събрание е пълен цирк, който не работи за решаване на проблемите на българските граждани.

Ще останат ли училища без отопление през зимата?

Този въпрос става още по-актуален предвид липсата на адекватен бюджет в държавата за 2023 г. Сигналът, подаден от председателя...

Михов: Нападенията срещу български клубове в РСМ не са дело на обикновените граждани

доц. д-р Милен Михов – член на ръководството на ВМРО, в ефира на България 24. Нападенията срещу български клубове...

Кирил Петков разцепи българската позиция за Македония

Доц. Милен Михов, историк, бивш депутат от ВМРО, пред Труд News: Скопие натиска Европа България да признае за...

ВМРО – Стара Загора отдаде почит на патрона си Иван Гарванов

На 28 ноември се навършиха 115 години от убийството на двама от най-видните дейци на македоно-одринското революционно движение – Иван Гарванов и...

Коментари