Home Блог Политическото ръководство на МО не е в час, смята Каракачанов

Политическото ръководство на МО не е в час, смята Каракачанов

Военното министерство трябва да е загрижено младите хора да бъдат обучени военно, но имам чувството, че то не е в час. Това каза лидерът на ВМРО и съпредседател на Патриотичния фронт Красимир Каракачанов по време на обсъждането в парламентарната комисия по отбрана на предложенията на ПФ за промяна на Закона за резерва и въоръжените сили и на Закона за отбраната и военните сили, чрез които се предлага началната военна подготовка на гражданите на Република България, цитиран от агенция „Фокус“.

На това заседание комисията по отбрана в НС отхвърли Законопроекта за отбраната и въоръжените сили на Патриотичния фронт, който предвижда връщането на наборната военна служба. „За“ промените гласуваха  2 депутати, „против“ – 1, „въздържал се“ – 11.

Каракачанов коментира, че става въпрос за чисто политическо решение, а не за експертност на МО. Имам чувството, че във военно министерство, или поне политическото му ръководство не е в час, какво се случва у нас, каза той и посочи, че предложенията на ПФ биха могли да бъдат само в полза на въоръжените сили.

Въпросът за наборната военна служба е политически, както и този дали България ще съществува като суверенна държава, каза лидерът на ВМРО.

Категорично не приемам аргументите, които дори намирам за спекулативни, че наборният войник струвал по-скъпо от професионалния, заяви Каракачанов.

По думите му, когато 2007 г. се е променяла Конституцията, ситуацията е била коренно различна. Според него наивността е била по-голяма и е съществувал аргументът, че „НАТО ще ни пази, а Европа ще ни храни“.

Вземете ситуацията в света. Какво тогава е наложило подобно решение. Ситуацията в света към 2007 г. няма нищо общо със ситуацията в света през 2016 г. Светът не е нещо замряло, както навремето го описваха партийните идеолози. Той не се променя в посока на създаване на повече сигурност в това число и на Република България, коментира Красимир Каракачанов.

Той е на мнение, че системата за колективна сигурност НАТО е пропукана. По думите му, един от стълбовете на НАТО, който се нарича Република Турция, може да се наложи да бъде извадена. Каракачанов посочи, че ситуацията е такава в Турция, че е показателно, че НАТО не е факторът, който може да наложи онези ценности, за които уж пледира, че са част от тази ценностна система.

Има ли реална опасност за сигурността на България или няма? Ако има, да видим какво и как да изправим. Ние смятаме, че не е излишно, напротив, полезно е, да се възстанови наборната военна служба без да се отхвърля досега съществуващата професионална армия, каза той и посочи, че е крайно време да спрат да обясняват на българските граждани, че те имат само права.

Истината е, че българските граждани имат задължения към държавата, добави той.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Последни Новини

Юлиан Ангелов: Щеше да има много по-малко невалидни бюлетини, ако бе прието да няма номер пред партиите

Коментар на депутата от ВМРО в ПГ на „Обединени патриоти” Юлиан Ангелов в ефира на НОВА. Промените в Изборния...

МЕДИИТЕ ЗА ВМРО

Днес.БГ: ВМРО: Големите партии гледат на ИК като възможност за гласове Нюз.БГ:Джамбазки: Речта на Урсула фон дер Лайен е пълна с противоречия и полуистини БНТ: Каракачанов:...

Машинно гласуване? Само във Венецуела, не и в Европа

Възрастните хора щели да предпочетат хартиената бюлетина Ще има и машини, и бюлетини. Така просто...

Александър Сиди: „Зелената сделка“ ще обрече на смърт стотици хиляди хора от малките населени места

Европейският парламент вчера направи предложение чрез председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен за промени в „Зелената сделка“, касаещи нивата на...

Коментари