Начало Блог Политическото ръководство на МО не е в час, смята Каракачанов

Политическото ръководство на МО не е в час, смята Каракачанов

Военното министерство трябва да е загрижено младите хора да бъдат обучени военно, но имам чувството, че то не е в час. Това каза лидерът на ВМРО и съпредседател на Патриотичния фронт Красимир Каракачанов по време на обсъждането в парламентарната комисия по отбрана на предложенията на ПФ за промяна на Закона за резерва и въоръжените сили и на Закона за отбраната и военните сили, чрез които се предлага началната военна подготовка на гражданите на Република България, цитиран от агенция „Фокус“.

На това заседание комисията по отбрана в НС отхвърли Законопроекта за отбраната и въоръжените сили на Патриотичния фронт, който предвижда връщането на наборната военна служба. „За“ промените гласуваха  2 депутати, „против“ – 1, „въздържал се“ – 11.

Каракачанов коментира, че става въпрос за чисто политическо решение, а не за експертност на МО. Имам чувството, че във военно министерство, или поне политическото му ръководство не е в час, какво се случва у нас, каза той и посочи, че предложенията на ПФ биха могли да бъдат само в полза на въоръжените сили.

Въпросът за наборната военна служба е политически, както и този дали България ще съществува като суверенна държава, каза лидерът на ВМРО.

Категорично не приемам аргументите, които дори намирам за спекулативни, че наборният войник струвал по-скъпо от професионалния, заяви Каракачанов.

По думите му, когато 2007 г. се е променяла Конституцията, ситуацията е била коренно различна. Според него наивността е била по-голяма и е съществувал аргументът, че „НАТО ще ни пази, а Европа ще ни храни“.

Вземете ситуацията в света. Какво тогава е наложило подобно решение. Ситуацията в света към 2007 г. няма нищо общо със ситуацията в света през 2016 г. Светът не е нещо замряло, както навремето го описваха партийните идеолози. Той не се променя в посока на създаване на повече сигурност в това число и на Република България, коментира Красимир Каракачанов.

Той е на мнение, че системата за колективна сигурност НАТО е пропукана. По думите му, един от стълбовете на НАТО, който се нарича Република Турция, може да се наложи да бъде извадена. Каракачанов посочи, че ситуацията е такава в Турция, че е показателно, че НАТО не е факторът, който може да наложи онези ценности, за които уж пледира, че са част от тази ценностна система.

Има ли реална опасност за сигурността на България или няма? Ако има, да видим какво и как да изправим. Ние смятаме, че не е излишно, напротив, полезно е, да се възстанови наборната военна служба без да се отхвърля досега съществуващата професионална армия, каза той и посочи, че е крайно време да спрат да обясняват на българските граждани, че те имат само права.

Истината е, че българските граждани имат задължения към държавата, добави той.

Напишете Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Последни Новини

Сандански е кандидат за Европейски град на спорта 2021

Кметът на Община Сандански Атанас Стоянов представи на онлайн заседание кандидатурата на град Сандански за Европейски град на спорта 2021.

Юлиан Ангелов: Българската и македонска икономика трябва да си взаимодействат

Трябва да се насърчаване обща национална икономика между България и Македония От Македония внасят лозаро-винарски продукти, вино – не...

Джамбазки: Предложената обща селскостопанска политика на ЕС повтаря историята с пакет „Мобилност“

Обща селскостопанска политика няма как да еефективна, като се предвиждат повече пари за неконкурентните фермери от старите държави.

Александър Сабанов: Аз съм икономист и въпреки това винаги слагам живота пред икономиката

Депутатът смята, че по-строгите противоепидемични мерки са необходими, каквото и да значи това за икономиката Човешкият живот винаги е...

Стоян Божинов: Първият опит за създаване на „ОМО – Илинден“ е около 1970 г.

Народният представител от ВМРО Стоян Божинов от Петрич, който е бил полицай и адвокат, анализира кой и как създаде сепаратистката организация „ОМО...

Доц. Михов: Поругаването на Министерството на отбраната обижда Българската армия

В понеделник протестиращите оскверниха символа на Българската армия - не го приемам, каза депутатът Министерството на отбраната се...

Социалното фермерство става алтернатива за трудова интеграция

Иновациите в селските райони все по-често са насочени към биоземеделието автор: д-р Султанка Петрова, източник: „Труд“

Коментари