Начало Блог Половината от жените в България раждат първото си дете около 30-годишна възраст,...

Половината от жените в България раждат първото си дете около 30-годишна възраст, казва д-р Калин Поповски

Половината от жените в България раждат първото си дете около 30-годишна възраст, а някои и по-късно, каза в интервю за БТА акушер-гинекологът д-р Калин Поповски, временно изпълняващ длъжността началник на Акушеро-гинекологична клиника на УМБАЛ „Д-р Георги Странски“ в Плевен. Според него най-подходящата възраст за първо раждане е между 23 и 27 години, тъй като и физиологично, и анатомично тогава жената е в най-хубавите си години за целта.

Д-р Поповски открои две трайни тенденции. Според едната първото раждане идва все по-късно. „Много често то е около 30-годишна възраст на жената, което не е добре за анатомията, физиологията и биологичното й развитие. Това е така, защото жената има около 400 овулации между 15 и 45 години. Обикновено чак във втората половина на този период българката решава да ражда“, каза лекарят.

По думите му това е американска тенденция, която съществува в САЩ от 15-20 години и този феномен се налага и в България, както и в Западна Европа.

Другата трайна тенденция се забелязва при жените от малцинствата. „Масово на 14-15 години и по-рано раждат първото си дете. Случвало се е дори на 17-годишно момиче да правим трето цезарово сечение. Така в рамките на 2-3 години те изпълняват репродуктивната си функция за целия си живот“, добави д-р Поповски.

Специалистът посочи още, че повечето семейства в България са с по едно-две деца, с по три и повече е много рядко. Дори жените в малцинствата вече раждат от 3 до 5 деца, а не както в миналото по шест и повече.

Увеличава се възрастовата разликата между децата в семейството

Увеличава се възрастовата разликата между децата в семейството, констатира гинекологът. „Нашето поколение, което е на около 50 години, имаме братя и сестри с 1-2 години разлика. Сега тя е много голяма – първото дете жената ражда на 23-25 години, второто на 35 години, а понякога и на повече“, добави специалистът с 32-годишен опит в професията.

При по-късната бременност често се налага цезарово сечение

Според него след 35 години често се налага цезарово сечение, тъй като жената не е в тази физическа кондиция, в каквато е била на 25. Възникват репродуктивни проблеми, които трябва да се решават в операционната. Секциото е метод, който щади повече плода, но е по-травматичен за майката.

„Когато започнах специализацията преди 32 години, в Плевен имахме 3200 раждания годишно. Тогава процентът на родилите чрез цезаровото сечение беше 10-12 на сто. Сега при нас то е около 34 процента. В Университетската акушеро-гинекологична болница “Майчин дом” в София е около 50 процента, защото те все пак акумулират патология от цялата страна, която над 80 процента се разрешава със секцио, като причините са различни“, каза д-р Калин Поповски.

По думите му в частните болници процентът е по-голям, защото там не се съобразяват дали има индикации или не, а се прави по желание на пациентката. Това обаче още не е въведено в българското законодателство. Пациентката все още няма право да иска цезарово сечение, без да има медицински показания за това.

При родилките в по-напреднала възраст се увеличават рисковете от вродени заболявания на плода

Рисковете за родилките в по-напреднала възраст са и от различни придружаващи заболявания, които могат да възникнат в хода на бременността. Увеличава се и рискът от вродени заболявания на плода.

„Такива са тризомия 13, 18, 21, които са включени в биохимичния скрининг, защото те ни дават насока дали да се прави последваща амниоцентеза, или не. Това е инвазивно изследване, при което се взема околоплодна течност, която се изтегля с леко опасна манипулация от самата матка. Целта е да се установи дали плодът има някои от тези заболявания. Ако има, пациентката може да реши дали да задържи бебето или да поиска прекъсване на бременността“, обясни специалистът.

Затова женската консултация трябва да бъде по-интензивна.

След 30 забременяването е по-трудно

И забременяването е по-трудно след 30 години, защото може да има възпалителни хронични заболявания в малкия таз, които да нарушат проходимостта на тръбите, яйчниковата функция не е толкова точна и ритмична, доминантните фоликули понякога ги няма в определен цикъл. „Доста проблеми има след 30-годишна възраст и със самото забременяване, освен с износването на плода, като почти винаги се стига до цезарово сечение“, добави д-р Поповски.

Профилактиката е много важна и след ражданията

Той е категоричен, че профилактиката е много важна, защото има заболявания на женската полова система, които се улавят при прегледи много рано, когато жената няма болки и кървене. Тогава могат да се направят щадящи малки операции и да не се стига до тежки оперативни интервенции, които са с риск за живота или до крайни стадии на онкологично заболяване. В практиката си лекарят е срещал случаи, при които над 10 години жената не е посещавала акушеро-гинекологичен кабинет.

Според д-р Поповски трябва да има финансова санкция за тези, които не ходят на профилактични прегледи.

По негово наблюдение жените, на които им предстои да раждат, повече си обръщат внимание на репродуктивното здраве. Те са по-внимателни и по-прецизни.

Акушер-гинекологът съветва бъдещите майки да родят първото си дете между 23 и 27-годишна възраст, да не искат секцио, ако нямат медицински показания за това. Той призовава жените минимум до 50 години да се преглеждат един и дори два пъти в годината в акушеро-гинекологичен кабинет.

Последни Новини

Прокуратурата образува проверка по сигнала ни за престъпление против републиката срещу ПП

Скандалът беше изнесен чрез видеозапис на пресконференция от депутатът от ПГ на ПП-ДБ Радостин Василев в петък Припомняме...

В Брюксел беше представен документален филм, разобличаващ македонска кинолъжа

По покана на Ангел Джамбазки в сградата на Европейския парламент в Брюксел беше излъчен документалният филм „Последно полувреме“. Българският представител в Европейския...

ВМРО внесе сигнал до Главния прокурор за престъпление против републиката след пресконференцията на Радостин Василев

За пореден път се потвърждава, че хора от „Промяната“ работят срещу националния интерес и грубо нарушават българските закони Днешната...

По доклад на ВМРО СОС одобри конкретни срокове за възстановяването на Мемориала на Първи и Шести пехотни полкове

източник: БГНЕС Столичният общински съвет взе решение, регламентиращо процедурата и сроковете за възстановяване на Мемориала на Първи и Шести...

Контрера, ВМРО към ГЕРБ и ДБ в СОС: В болест и здраве, в радост и мъка, докато следващата коалиция Ви раздели…

А новото сватбарско мнозинство ще се погрижи ли за проблемите на София? Ние напълно разбираме колко е трудно до...

Честит Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност!

Честит „Букър“ на Георги Господинов – историческа победа за българската писменост в навечерието на 24 май Днес е двоен...

Коалицията между ГЕРБ и ПП-ДБ е тежко предателство към българските граждани

Бъдещото управление е неморално и безпринципно, целта е да се усвоят милиони от еврофондовете, отбелязаха съпредседателите на ВМРО Тримата...

Коментари