Начало Циганският въпрос Попова: Двойният аршин е тиктакаща бомба

Попова: Двойният аршин е тиктакаща бомба

Автор: Кристина Попова, председател на ВМРО – Гоце Делчев

Разпалването на конфликта в Гърмен започна с битов инцидент и бързо успя да събуди наболелите и отлагани във времето проблеми около циганския етнос. Проблем, който нека не се лъжем, не произтича толкова от самите представители на този етнос, а от бездействието на институциите в страната, от липсата на ясна политическа воля и мотивация за справянето с него, от използването на същите тези хора за печелене на избори.

От години ВМРО не спира да говори по темата – за беззаконието, за неплащането на сметки за ток, за незаконните къщи, грабежи, набези, брутални убийства, опустошаването на цели села в северна България.

Всичко това тлее в обществото и поражда чувството за неправда у всеки български гражданин, който спазва законите на страната и е редовен неин данъкоплатец.

Двойният аршин е тиктакаща бомба, която рано или късно избухва.

Това се случи в Гърмен. Проблемът е, че народният гняв не среща очакваната адекватност от страна на държавата за справянето със създалата се ситуация.

На практика нещата изглеждат лесни – събаряне на незаконните постройки, изселване на циганите без адресна регистрация там.  Това разбира се ще реши проблема на хората от Гърмен локално. То е като да лекуваш симптомите, а не самата болест. Защото същите незаконни обитатели на гетото ще се пренесат на друго място, където пак ще си построят колиби. И така, това ще продължава да се върти в един омагьосан кръг.

Като гражданин и политически ангажиран човек заставам зад Гърмен и подкрепям протеста, защото народът е гневен, обиден на своята държава, от която все по-често получава само задължения и все по-малко права.

Протестиращите трябва да се опазят от всякакъв вид провокация и да се разбере ясно, че проблемът не е човека срещу човек. А КОЙ и с каква цел е позволил заселването на циганите в квартал „Кремиковци“, незаконното строене на постройки, неизпълнената заповед за разрушаването им, издадена от ДНСК. И по-интересното е КОЙ обжалва пред Окръжен съд – Благоевград решението на ДНСК – тоест кой има интерес от незаконното присъствие на тези хора в „Кремиковци“.

Чак тогава ще се стигне до същността на конфликта и ще се разбере колко е тъжно, че всъщност  къщите, които сега ще се съборят, утре ще се застроят на друго място, чрез същото погазване на закона, от страна на някой дерибействащ кмет или Община. Затова тук Прокуратурата трябва да се самосезира и да разследва безконтролното заселване на цигани в „Кремиковци“ – подбудители, поръчители, виновници.

Исканията трябва да се генерализират и да се насочат основно и главно към отговорните за проблема институции и хора, които ги представляват.

Напишете Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Последни Новини

Удължаване на срока за освобождаване от наем на наемателите на държавни и общински имоти поиска ВМРО – Бургас

Удължаване на срока за освобождаване от наем на наемателите на държавни и общински имоти поиска ВМРО - Бургас. Във...

Две важни теми постави Карлос Контрера. Съветникът иска чиста и зелена София

Две важни теми – за чистотата на града и поддържането на зелената система на София постави общинският съветник от ВМРО и председател...

Седем участника в съревнованието за най-патриотичен дом

Приключи крайният срок за записване участие в съревнованието за най-патриотичен дом на територията на община Септември за 2020 г. То се организира...

Веселинов: Тепърва Северна Македония има да преоткрие своето истинско минало

Тепърва Северна Македония има да преоткрие своето истинско минало. Тепърва Северна Македония има да преоткрие своето истинско минало. И това е...

Разказ на бай Сандо – родственик на Владо Черноземски

Разказва родственик на Владо Черноземски Александър Пепелянков е член на ВМРО от много години и е родственик на героя...

Ограничаване на негативните демографски тенденции е основен приоритет на правителството

Ограничаване на негативните демографски тенденции е основен приоритет на правителството. В това чисто: повишаване на раждаемостта,намаляване...

Ветото за Македония работи, смята Сиди

Ветото за Македония, което наложихме върху преговорите ѝ за членство в Европейския съюз, работи. Сръбското влияние променя идентичността на хората там и...

Коментари