Начало Новини Почит към Апостола в цялата страна (обзор)

Почит към Апостола в цялата страна (обзор)

Структури на ВМРО от цялата страна се поклониха пред паметта и делото на Апостола на българската свобода. Младежите, уповавайки се на думите на Васил Левски „Дела трябват, а не думи”, организираха различни мероприятия в градове и села, с които доказаха, че и 143 години след обесването му Апостолът е жив в българските сърца!

Русе

С панихида и факелно шествие бе почетена паметта на Апостола на свободата Васил Левски в Русе. Организатори на традиционните прояви бяха местната структура на ВМРО и младежите от „Велика България“.
Поменът беше извършен в църквата „Св. Николай Чудотворец“ в Русе. След това десетки воеводи се събраха на площад „Хан Кубрат“, откъдето потеглиха със запалени факли, български знамена и транспарант с образа на Васил Левски към Паметника на свободата. През цялото време те скандираха патриотични лозунги, сред които напомнящия днешната годишнина „Героите не умират“. След края на мероприятието всички се отправиха към клуба на Организацията, където новоприетите членове положиха клетва.

Добрич

Пред паметника на националния ни герои в столицата на Златна Добруджа младежи от ВМРО в Добрич раздаваха тематични картички с лика, цитати и кратка биография на Апостола на свободата Васил Иванов Кунчев на децата и учениците, включили се в общоградското поклонение.

Велико Търново

По традиция младежката организация на ВМРО в старата столица се включи в общоградското поклонение пред паметта на Апостола. Бяха положени венци и цветя пред паметника на Васил Левски.

Костинброд

На 18 февруари в с. Драговищица се представи филм за последните години от живота на Васил Левски. На 19 февруари ВМРО – Костинброд почете паметта на Апостола в Шияковския манастир – мястото, където Апостолът създава костинбродския революционен комитет.

Радомир

Младежите организира факелна стража в памет на Апостола. Въпреки дъждовното време, пред паметника на Васил Левски се стекоха около 100 души, които се поклониха пред делото му.

Нови Искър

Младежите от ВМРО – Нови Искър и местният клуб на привържениците на ФК „Левски” (София), почетоха паметта на Васил Левски пред паметника му, намиращ се в двора на 170 СОУ в кв. „Курило“. Сред множеството присъстващи жители на гр. Нови Искър имаше и десетки деца.

Враца

На 19 февруари представители на градската, женската и младежката организации на ВМРО във Враца, водени от председателите Красимир Ангелов, Галя Георгиева и Момчил Янков, раздадоха стотици картички с лика на Апостола. Войводите поднесоха венец пред паметника на Левски.

Мездра

Беше организирано шествие до новооткрития паметник на Левски, където председателят на местната организация Тихомир Илчев и представителите на младежката организации бяха подготвили програма. Заместник-областният председател на ВМРО Красимир Тодоров извърши клетва и връчи членските карти на новоприети членове на Организацията.

София

Далеч от камерите и казионното отразяване на събитието представители на Софийските градска и младежки организации почетоха паметта на Апостола в парк Герена. Към тях се присъединиха представители на НД „БГ Патриот” и ПП „СПС Защита”. Стекоха се множество граждани, общинските съветници на ВМРО, председателят на Областния комитет Владимир Митов, председателят на Националния младежки комитет Михаил Петров, членове и симпатизанти на Организацията. Поклонението завърши с турнир по стрелба, организиран от Младежката организация на ВМРО в София.

Бургас

В Бургас се проведе факелно шествие в памет на Апостола на свободата Васил Левски, организирано от ОЗБГ и ВМРО. Поводът е 143-годишнината от обесването на Дякона. Шествието започна точно в 18 часа и 18 минути и извървя пътя от площад „Тройката” в морския град до паметника на най-великия български син, намиращ се в Морската градина. То бе водено от оркестъра на ПГЕЕ „Константин Фотинов“ и ученици облечени в четнически униформи.

В общонационалното отдаване на почит към Апостола по случай 143-ата годишнина от обесването му се включиха още младежите на ВМРО от Силистра, Благоевград, Шумен, Варна, Средец, Горно Сахране, Стара Загора и др. Навсякъде беше раздавана картичката в памет на Васил Левски, издадена и разпространена от Националния младежки комитет.

Датата бе отбелязана и от сънародниците ни в Македония и Западните покрайнини.

Напишете Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Последни Новини

Карлос Контрера: ДБ са един политически фактор без ясна идеология и последователност в действията

Коментар от личната страница на столичния общински съветник от ВМРО Карлос Контрера за особеностите на градската десница Хлъзгавата позиция...

Каракачанов: Само ние тук си търсим легенди, за да бъдем различни

Когато в Европа има една истерия покрай коронавируса, това ще се отразява и върху българската икономика Ако правителството може...

За първи път след 22 годишно прекъсване курсанти положиха клетва във ВВВУ „Г. Бенковски – Долна Митрополия“

За първи път, след 22 годишно прекъсване, днес във Висшето военновъздушно училище „Г. Бенковски“ – Долна Митрополия се състоя тържествен ритуал по...

Юлиан Ангелов: Необходима е цялостна концепция, която всички институции да следват, за справяне с битовата престъпност

Последните години политиката на страната е насочена намаляване на битовата престъпност. И чисто статистически има такова намаление, каза пред БНТ депутатът от...

В Карлово деца участваха във военна игра в памет на войводата Петър Юруков

Военна игра в памет на Петър Юруков - карловски войвода и участник в Илинденско-Преображенското въстание, загинал за свободата на българите в Македония,...

Състоя се ежегодна среща на Националната женска организация на ВМРО

В събота в София се състоя ежегодна среща на Националната женска организация на ВМРО. Присъстваха председателите на женските организации...

Красимир Каракачанов: Безусловна капитулация на правителството няма да има

Красимир Каракачанов, вицепремиер по обществения ред и сигурността, министър на отбраната и лидер на ВМРО, в разговор с Илиана Беновска в седмичното...

Коментари