Начало Новини По настояване на Патриотите държавата отпуска над 1,1 млрд. лв. за социални...

По настояване на Патриотите държавата отпуска над 1,1 млрд. лв. за социални нужди

Нови икономически и социални мерки обявиха от управляващата коалиция ГЕРБ и Обединени патриоти. Близо 2 млрд. лева дава държавата за финансова подкрепа на най-бедните и в подкрепа на бизнеса. Мерките бяха представени от министър-председателя днес. По настояване на Патриотите над 1,1 млрд. лв. от тази сума отива за социални нужди – подкрепа за пенсионерите и за безработните.

50 лв. добавка към пенсията ще получи всеки български пенсионер за период от три месеца.

Така за пръв път държавата отпуска финансови средства, които ще достигнат директно до хората, които са най-много потърпевши от икономическата криза, породена от пандемията.

С 30% от 1 август се увеличават разходите за парите за нощен и извънреден труд на служителите на първа линия в борбата с коронавируса – медици, полицаи, социални работници и др. (92 млн. лв.). Увеличават се от 1 август стандартите за делегираните от държавата дейности за училищното и детското здравеопазване, както и издръжката в домовете за възрастни, хора с увреждания, дневните центрове за деца (24.6 млн. лв.) 

Минималното обезщетение за безработица се увеличава от 1 октомври от 9 на 12 лв.  За тази мярка ще отидат 12 млн. лв. С 3 месеца от 1 октомври се увеличава и времето, за което безработните получават обезщетения, но мярката ще важи само за хората с минимални обезщетения. В тази група попадат работниците, излезли на борсата по взаимно съгласие с работодателите, както и онези, вече ползвали обезщетение през последните 3 години (4 млн. лв.)

Отпуска се допълнително субсидия  от 17,3 млн. лв. за лечебните заведения с отделения за инфекциозни и белодробни болести, както и за лечебни заведения в отдалечени райони. Други 126,3 млн. лв. ще отидат за увеличаване на средствата за медицинска и дентална дейност, като парите следва да се насочат за достигане на минималните работни заплати по колективния трудов договор в сектора. Правителството отпуска още 122 млн. лв. за лични асистенти, както и 15 млн. лв. за творчески проекти на творци на свободна практика. Допълнителните 1000 лв. към заплатите на медиците на първа линия ще се дават до края на годината (още 67 млн. лв. до края на годината).

Икономическите мерки са на стойност 731 млн. лв.

55 млн. лв. се отпускат за обещаните вече субсидии за чартърни полети, което предложение бе на ВМРО. С тази сума очакванията са да бъдат субсидирано пристигането на около 400 000 чуждестранни туристи.

До края на седмицата с промени в Закона за ДДС ще се въведе 9% ставка за виното и бирата, за туроператорските услуги и за т.нар. „случаен превоз“ на туристи.

Министърът на икономиката ще ускори работата по отпускането на грантовете на малките фирми, като за целта служителите във ведомството ще бъдат увеличени с поне още 10 души. Допълнително Министерството на икономиката ще получи 9,5 млн. лв. за подпомагане на проекти на големи инвеститори с изграждането на път, ВиК и др. На Министерството на туризма се предоставят над 8 млн. лв. за ваканционни ваучери за 38 000 служители на първа линия в борбата с коронавируса. МРРБ ще получи 355 млн. лв. за пътни проекти като магистрали „Европа“, „Струма“, „Хемус“, Южната дъга на София, пътя Ботевград-Мездра.

Напишете Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Последни Новини

ВМРО на протеста пред „Лукойл“: Спрете ограбването на българите! Намалете цената на бензина и нафтата!

С тези призиви тримата съпредседатели на ВМРО – Ангел Джамбазки, Искрен Веселинов и Александър Сиди, преградиха главния вход на централния офис на...

ВМРО: „Лукойл“ ограбва българите. Излизаме на протест!

Руската компания продава бензина и нафтата с 1 лев на литър по-скъпо от реалните цени На 13 август (събота)...

Александър Сиди: ИТН даде шанс на ДПС да иска от Ердоган нови 100 хил. гласа

Може би ще отидем на въртележка от избори, смята съпредседателят на ВМРО Има изключително напрежение в обществото. Не си...

Ангел Джамбазки: Темата Македония ще бъде изчерпана едва тогава, когато няма граница между Охрид и Черно море

Това са ни го завещали нашите деди В обществено-политическия живот на България има две групи сили, от които зависят...

Искрен Веселинов: Големият грях на отиващото си управление е крайното олевяване

На нашата покана откликнаха четири формации. Става дума за КОД, НФСБ, „Движението за директна демокрация“, както и „Общество за нова България“ –...

ВМРО започна преговори за патриотично-консервативна коалиция, основана на база ценности и родолюбие

Сред приоритетите на бъдещия формат са демографията, „Зелената сделка“, конституционна реформа и отстояване на принципите за Европа на държавите и нациите

Искрен Веселинов: ВМРО е пазител на националните интереси

Искрен Веселинов, съпредседател на ВМРО, в „Беновска пита“ в youtube.com/Беновска пита-Радио К2,  във facebook.com/iliana.benovska и  по Радио К2 на 93.9MHz на 6-и август 2022 г., заяви позиции по следните теми:

Коментари