https://www.fapjunk.com https://fapmeister.com nakliye İstanbul nakliyat 1xbet 1xbet betforward betforward
Красимир Каракачанов пред НС за преговорите с Македония -
Начало Видео Красимир Каракачанов пред НС за преговорите с Македония

Красимир Каракачанов пред НС за преговорите с Македония

Не сме се отказали да помагаме на нашите сънародници в РСМ да станат част от ЕС. Но това няма как да стане за сметка на българския национален интерес!

Правителството няма намерение да чупи декларацията на българския парламент. България е за евроинтеграцията на Западните Балкани. Но няма да допусне фалшифициране на историята, няма да допусне погазване на националните интереси.

Това заяви вицепремиерът, министър на отбраната и председател на ВМРО Красимир Каракачанов по повод преговорите с Македония. От трибуната на Народното събрание днес той даде информация за срещите и преговорите между двете страни.

Българската позиция се придържа твърдо към договора и рамковата позиция на правителството!

България трябва да отстоява своите исторически права и национални интереси,

категоричен беше в изказването си Каракачанов.

Ето какво каза още вицепремиерът на депутатите:

Натоварен съм от министър-председателя Бойко Борисов да дам разяснение на Народното събрание относно разговорите през последната седмица. Те бяха с представители в РСМ относно позицията на България за членството ѝ в Европейския съюз.

Павителството при разговорите с представители на РСМ се придържа към Договора за приятелство и добросъседство от 1 август 2017 година. Придържа се и към Рамковата позиция от 9 октомври 2019 г., която бе и потвърдена с декларация на Народното събрание.

Ние заявяваме ясно и недвусмислено българската позиция. А тя е, че подкрепяме идеята за интеграция на Западните Балкани в европейските структури. Но това не може да стане безусловно, при положение че се нарушават двустранните договори.

На македонското правителство са предлагани няколко варианта на базата на рамковата позиция от миналата година.

В някои медии тенденциозно се появява информация, че българското правителство е притискано. Или ще отстъпи, или е направило недопустими за български национални интереси отстъпки.

Заявявам категорично, че никой не е притискал българското правителство.

От страна на Германия единствено са заявявали, че могат да бъдат посредници и то при необходимост.

Натиск върху българското правителство не е оказван!

По време на преговорите с Македония твърдо бе заявено следното:

Ние сме „за“ членството на Македония в ЕС. Но смятаме, че договорът от 1 август 2017 г. не се изпълнява така, както са неговите разпоредби. Има забавяне както на работата на историческата комисия, така и на решенията ѝ. Решенията според нас са малко на брой, а според македонската страна са много. Въпреки това те не са публични и не се провеждат като част от тяхната държавна политика.

Не наблюдаваме никаква промяна по отношение на езика на омразата.

Не само от страна на медии, но има и институции, които употребяват същия език на омразата.

Няма никакъв напредък и по отношение на промяна на учебната система,

чрез която се генерира омраза към българския народ.

Няма и развитие по отношение на паметници, които навяват омраза към българския народ.

Има примери от наша страна, включително и за казарми, в които има крайно антибългарски надписи.

Без да се преодолее говорът на омразата,
без ясна ревизия на образователната система,

без преодоляване на въпросите, които от страна на Скопие са само исторически спорове за личности,

то няма как България да има друга позиция. А именно, че

няма да бъдем съгласни за насрочване на междуправителствена конференция за започване на преговорите с Македония за ЕС.

България направи достатъчно жестове към Македония. Само в последните три години – след подписването на договора – дадохме съгласие за членство на Македония в НАТО.

Уви управляващите в Скопие смятат, че след като сме отворили вратата един път за НАТО, то България може да бъде притисната. Но ние няма да се съгласим с отмяна на рамковата си позиция от миналата година или декларацията на парламента.

Българското правителство няма никакво намерение да чупи декларацията на българския парламент.

България е парламентарна република.

С г-жа Екатерина Захариева и в сряда участвахме в онлайн конференция, но не стигнахме до пробив. Колегите от Скопие отказват да приемат заложеното в декларацията на НС.

Няма как България да приеме фалшификацията на история. Спорът не е бил за една или друга личност. Не е само за личността на Гоце Делчев. Той е само една от големите личности в българската история, която в последните 80 години е обект на фалшификации. Те са от страна на тогавашната Народна Република Македония и Федеративна Република Македония.

В издания на техния Държавен архив се говори много ясно какъв е езикът. Ясно е какви са тези исторически личности, но те продължават да отричат.

Не сме се отказали да помагаме на нашите сънародници в РСМ да станат част от ЕС. Но това няма как да стане за сметка на

българския национален интерес

и за сметка на отнемане на

българската културна идентичност.

Предложили сме реабилитация на всички онези лица, които след 1944 г. са репресирани като българи. Този процес в цяла Източна Европа приключи много отдавна, а в Македония не е започнал.

Уверявам уважаемите народни представители, че българската позиция се придържа твърдо към договора и рамковата позиция на правителството. А позицията е потвърдена от декларация на българския парламент.

По темата Македония трябва да има консенсус в българското общество.

България трябва да отстоява своите исторически права и национални интереси.

Една част от колегите в чужбина не разбират какъв е спорът за Македония. В разговори с много европейски представители са ми задавани въпроси. Те показват, че същността на проблема не е ясна за нашите партньори и техните дипломации. Това е добър знак и е ясно, че не е въпрос на политическа конюнктура, а на отстояване на националния интерес. Чест прави на българските парламентарни партии, че имат достойна позиция в защита на националните интереси.

Последни Новини

Ангел Джамбазки: България трябва да бъде лидер и да налага политики, гледайки националния си интерес

София е домакин на шестата конференция „Западни Балкани“ тази събота „Западните Балкани са част от Европа и трябва да...

ВМРО – София: Нискоемисионната зона да се отмени!

От началото бяхме против въвеждането ВМРО - София смята, че нискоемисионната зона е безсмислена, несправедлива и неефективна. Наредбата, която...

Слабаков: Нелегален трафик на мигранти има в Нидерландия, Австрия, Франция и Германия – справете се с този проблем!

България и Румъния трябва да са член на Шенгенското пространство, защото така границите ни ще станат по-сигурни. Не е вярно, че в...

София отново поставя развитието на Западните Балкани във фокуса на Европа

Руската агресия срещу Украйна върна разширяването като основен приоритет на европейския дневен ред Развитието на Западните Балкани, ще бъде...

Долу ръцете от децата! Джендър пропагандата няма място в българските училища!

От ВМРО неведнъж сме изразявали категоричната си позиция срещу джендър пропагандата и налудничавите идеи за промяна на пола. Резултатите от подобни политики...

ВМРО към ПП-ДБ: Не виждаме никаква промяна в чистотата на София. Столичните улици са блато!

ВМРО - София в сряда ще обсъжда предложението на кмета Васил Терзиев за почистването на София. Припомняме, че администрацията на ПП-ДБ-Спаси София...

Факелно шествие в Русе напомни за Ньойския диктат

За 27-а година във вечерта на 27 ноември с факелно шествие ВМРО - Русе отбеляза 104-годишнината от налагането на Ньойския диктат. 

Коментари