Начало По места Предлагат Спортното училище в Сандански да носи името на Пейо Яворов

Предлагат Спортното училище в Сандански да носи името на Пейо Яворов

Осем общински съветника и народният представител Атанас Стоянов внесоха предложение Спортно училище да се нарича „Пейо К. Яворов“, съобщава информационният портал „Sandanski1.com“.

Вече имаше опит за училището да получи име – „Иван Славков“ или „Спартак“, но предишният състав на Общински съвет не възприе нито едно от тях.

Пейо Яворов е една от най-паметните и талантливи личности в българската литература. Преведени на десетки езици, неговите стихове и драматургия завинаги са се утвърдили като неизменна част от българската и световна литературна класика. Житейската съдба на Яворов е трайно свързана и с освободителните борби на българите в Македония в началото на XX век. Съдбата и свободата на Македония се оказва неговата най-голяма слабост и орисия. Един от най-верните съратници на Гоце Делчев и Тодор Александров, Яворов се посвещава изцяло на великото освободително дело, се казва в предложението.

Вносителите припомнят, че като четник, войвода, редактор на революционни печатни издания, първи кмет на Неврокоп, Яворов е безспорният обществен авторитет за целия Пирински край, а като активен участник в Балканската освободителна война през 1912 г., неговата чета, съвместно с българската армия, носи свободата в много селища от Пиринска Македония. 

Както е добре известно за особени заслуги Яворов е награден и с „Почетен кръст за храброст“. Заслужено, неговото име да носят населени места, обществени организации, училища, читалища, улици и площади.

За всяко училище, наред с успехите на неговите възпитаници, е гордост да има патрон и да носи името на личност, съществено допринесла за националния и световен напредък. Ето защо за обществеността в Община Сандански трайният спомен за бившето оздравително училище се свързва с името на големия поет и революционер Пейо К. Яворов, се казва още в предложението.

Ако то бъде прието с решение на Общински съвет, кметът на Община Сандански ще извърши всички необходими правни действия, съвместно с други държавни и общински институции, за утвърждаване името на Спортно училище „Пейо Яворов“ – град Сандански.

Вносители на предложението са:

Атанас Стоянов – народен представител от Патриотичен фронт

Николай Шаламандов, Светослав Иванов, д-р Георги Панчев и Панчо Панчев – общински съветници от ПП ВМРО;

Живко Иванов и д-р Виолета Ждрапанска – общински съветници от ПП НФСБ;

Евгени Панайотов и Янко Ангелов – общински съветници от ПП Народен съюз.

КРАТКА НОВА ИСТОРИЯ

През 2011 г. с решение №38/24.03.2011 г. на Общински съвет – Сандански и Заповед № РД-12/13.06.2011 г. на Министъра на образованието, младежта и науката, СООУ „Пейо Яворов“ – град Сандански бе преобразувано в общинско Спортно училище – град Сандански. 

Решението за оптимизация и преструктуриране се оказа правилно, предвид ежегодно увеличаващия се интерес към новообразуваното училище и нарасналия брой ученици в него. 

Впоследствие имаше опит за училището да получи име. Бяха предложени „Иван Славков“ и „Спартак“, но предишният състав на Общински съвет не ги прие.

Неотдавна Атанас Стоянов пое ангажимент пред бившия директор на СООУ „Пейо Яворов“ Славчо Симеонов предложението за преименуване на учебното заведение да бъде внесено в Общински съвет.

Вероятно още на декемврийската му сесия то ще бъде гласувано и прието.

Напишете Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Последни Новини

Веселинов: Категорично заставам зад правото на арменците да отстояват своите духовни граници

Напъните на Ердоганова Турция да претопява християнски народи чрез агресивната си неоосманистка концепция са недопустими! Това написа във „Фейсбук“...

Никола Чакалов: Съжалявам, че няма задължителна наборна военна служба

Съжалявам, че няма задължителна наборна военна служба, защото тя изгражда мъжа, а както знаем в днешно време трябва да има млади българи, които да...

Карлос Контрера: ДБ са един политически фактор без ясна идеология и последователност в действията

Коментар от личната страница на столичния общински съветник от ВМРО Карлос Контрера за особеностите на градската десница Хлъзгавата позиция...

Каракачанов: Само ние тук си търсим легенди, за да бъдем различни

Когато в Европа има една истерия покрай коронавируса, това ще се отразява и върху българската икономика Ако правителството може...

За първи път след 22 годишно прекъсване курсанти положиха клетва във ВВВУ „Г. Бенковски – Долна Митрополия“

За първи път, след 22 годишно прекъсване, днес във Висшето военновъздушно училище „Г. Бенковски“ – Долна Митрополия се състоя тържествен ритуал по...

Юлиан Ангелов: Необходима е цялостна концепция, която всички институции да следват, за справяне с битовата престъпност

Последните години политиката на страната е насочена намаляване на битовата престъпност. И чисто статистически има такова намаление, каза пред БНТ депутатът от...

В Карлово деца участваха във военна игра в памет на войводата Петър Юруков

Военна игра в памет на Петър Юруков - карловски войвода и участник в Илинденско-Преображенското въстание, загинал за свободата на българите в Македония,...

Коментари