Начало Народно събрание Предложението на ПФ, АТАКА и НАРОДЕН СЪЮЗ за 300 лв. минимална пенсия...

Предложението на ПФ, АТАКА и НАРОДЕН СЪЮЗ за 300 лв. минимална пенсия влезе в НС

Предложение за минимална пенсия от 300 лева са внесли между първо и второ четене на Бюджет 2017 от  Патриотичния фронт. Предложението се подкрепя от представители на „Атака“ и от  тези на „Народен съюз“.

На брифинг в парламента народният представител Искрен Веселинов изрази съжаление, че правителството не е запазило добрата практика от предишни години да запознае народните представители с бюджета, който ще предложи.

В подкрепа на предложението си за повишаване на минималната пенсия Патриотите съобщиха, че са разработили два възможни варианта – първото предложение за увеличение на 300 лв., второто – на 200, но с преизчисление на всички пенсии.

От 2008 г. до 2015 г. средният осигурителен доход в страната е нараснал с 82%, а пенсиите са увеличени едва с 25%, констатират Обединените патриоти.  По техни изчисления, трябва да бъдат осъвременени над 1 млн. и 700 хил. пенсии, а преизчисляването ще позволи те да нараснат с 23%.  Вторият предложен вариант гарантира по-голяма справедливост. Има и предложение точно откъде биха могли да дойдат парите.

Ако бюджетът на Министерство на отбраната се намали с 200 милиона лева заради излишен лукс – закупуване на фрегати, ако се заложат повече средства от събрани данъци, както и от акцизи, предложението е съвсем осъществимо, обясниха Патриотите.

Парите ги има, те са в прекомерно завишени разходи, приходи от ДДС и повишени приходи от контрабандата, каза Николай Александров от „Атака“.

Българите са най-умиращата нация, показва доклад на ЦРУ, а повишаването на пенсиите е една от малките крачки, които трябва да се направят, допълни Светослав Танчев от „Народен съюз“.  Той добави, че в бъдеще средствата ще идват от работеща икономика, от икономически растеж, но за тази цел трябва да има стабилност и да спрем да харчим милиони, като непрекъснато правим кампании и избори.

Голям резерв от около 1 милиард лева има и в инвалидните пенсии, където Патриотите ще настояват да бъде извършена реформа през следващата година, за да не се допуска да се раздават пари срещу фалшиви документи.

Народният представител Димитър Байрактаров напомни, че съществува Сребърен фонд, който е създаден точно с такава цел. Но в него има над 2 милиарда и 700 милиона лева, които с години стоят без да носят никаква доходност. Имало и още една добре пазена тайна – какъв е размерът на дължимите, но невнесени от държавата вноски и то при положение, че парламентът криминализира това действие. А по информация на лекари – между 70 и 90% от решенията за социални инвалидни пенсии били фалшиви, каза още Байрактаров и напомни, че неотдавна съседна Македония направи минималната пенсия 206 евро с допълнителни добавки и безплатни лекарства за възрастните хора.

Къде сме ние, попитаха риторично Патриотите.

Напишете Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Последни Новини

Юлиан Ангелов: Българската и македонска икономика трябва да си взаимодействат

Трябва да се насърчаване обща национална икономика между България и Македония От Македония внасят лозаро-винарски продукти, вино – не...

Джамбазки: Предложената обща селскостопанска политика на ЕС повтаря историята с пакет „Мобилност“

Обща селскостопанска политика няма как да еефективна, като се предвиждат повече пари за неконкурентните фермери от старите държави.

Александър Сабанов: Аз съм икономист и въпреки това винаги слагам живота пред икономиката

Депутатът смята, че по-строгите противоепидемични мерки са необходими, каквото и да значи това за икономиката Човешкият живот винаги е...

Стоян Божинов: Първият опит за създаване на „ОМО – Илинден“ е около 1970 г.

Народният представител от ВМРО Стоян Божинов от Петрич, който е бил полицай и адвокат, анализира кой и как създаде сепаратистката организация „ОМО...

Доц. Михов: Поругаването на Министерството на отбраната обижда Българската армия

В понеделник протестиращите оскверниха символа на Българската армия - не го приемам, каза депутатът Министерството на отбраната се...

Социалното фермерство става алтернатива за трудова интеграция

Иновациите в селските райони все по-често са насочени към биоземеделието автор: д-р Султанка Петрова, източник: „Труд“

Доц. Михов: Главнокомандващият на армията Радев ще се разграничи или ще подкрепи поругаването на МО?

С какво е виновна на тези озлобени човечета армията, в чиито редове са отдавали живота си в името на Отечеството нашите предтечи?!

Коментари