Home Народно събрание Предложение за мораториум върху училищните земи е внесен в НС от доц....

Предложение за мораториум върху училищните земи е внесен в НС от доц. д-р Милен Михов

Директори на училища от  Шуменска област се срещнаха с представители на областното ръководство на ВМРО в Шуменска област и поставиха въпроса за мораториум върху училищните земи.

Много сгради на закритите училища в последните 20 години пустеят и се рушат или са разпродадени от общините, в които се намират. Но никой не говори какво се случва със земите на закритите училища, които по закон трябва да се прехвърлят на т.нар. приемни училища. Още по-лошо е, че земите и на действащите училища стават обект на грабеж, а би трябвало приходите от обработката на земята да отива за нуждите на образователната система и подготовката на децата.

Въпросът бе отправен и към доц. д-р Милен Михов, заместник-председател на парламентарната комисия по образование и наука и народен представител от  ВМРО в ПГ на „Обединени патриоти“.

Във връзка с гореизложеното той отправи питане до министъра на образованието за статута на училищните земи.

Повод за питането е конкретен казус – опитът за заграбване на 1787 дка земя, собственост на ОбУ „Св. Паисий Хилендарски“ в първата ни столица Плиска, не от някой друг – а от училищното настоятелство. Училището е на път да загуби земите си, атакувано в съда, като от настоятелството искат да ги придобият по втория начин – по давност на общо основание поради редица законови пропуски. Преди известно време Апелативният съд във Варна потвърди на втора инстанция решението на Окръжен съд – гр. Шумен придобиването по давност на земята, тъй като в последните 20 години Настоятелството било страна по договорите за аренда, а не училището. Друг много интересен факт е, че досега никой официално не е поставял въпроса в последните 20 г. защо на това, а вероятно и на хиляди други училищни настоятелства, е позволено да са регистрирани в частна, а не в обществена полза, след като би трябвало да защитават обществения, а не частния интерес.

Като обобщение можем да кажем, че на територията на цялата страна може да се говори за поне 750 000 декара, които училищата в страната са притежавали до аграрната реформа от 1946 г.

При реституцията на аграрната собственост в страната през 90-те години на миналия век голяма част от тази собственост беше възстановена и предоставена за управление на училищата, общините или на училищните настоятелства, регистрирани по тогавашния Закон за лицата и семейството, а не както е било редно цялата собственост да се възстанови  на училищата – липсвали са, както и в момента, ясни законови разпоредби. Липсва регламентиран правен статус на земеделски земи на училищата, както и гаранции за самостоятелното им управление.

За това ВМРО – Шумен предлага :

  1. С подкрепата на общините МОН да създаде Публичен електронен регистър на училищните земи, до който всеки български гражданин да има достъп и да следи как се управляват те. Средствата от аренди и други постъпления от училищните земи, без значение дали те са управлявани от настоятелства или от общините, да бъдат публично отчетни и да се инвестират в училищата, каквато е била свещената воля на техните дарители.
  2. Статутът на училищните земи да се приравни с този на държавните и общинските земи – т.е. да не могат да бъдат придобивани по давност.
  3. Училищните настоятелства да бъдат (пре)регистрирани в общественополезна дейност и да бъдат включени в специален публичен регистър, контролиран от Министерство на правосъдието. Да се контролират от МОН също. Техните управителни органи да бъдат ограничени с мандатност до 2 г., но със срок не по-дълъг от този, в който детето им се обучава в съответното училище. Да се забрани получаването на заплати от членовете на Настоятелствата. Да се ограничи до 1/3 броят на „обществениците” в настоятелствата. Останалите да са учители и родители.  Да се определи ясно термина „общественик”.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Последни Новини

Чествания и филм за 100 години от убийството на Стоян Мълчанков

Град Гоце Делчев беше домакин на мероприятията по почитане на паметта на големия войвода на ВМРО Стоян Мълчанков. На лобното му място,...

100 г. от убийството на Стоян Мълчанков ще бъде отбелязано в Гоце Делчев

Утре, 19 септември 2020 г. (събота), от 11.00 ч. на лобното място на Стоян Мълчанков (местността Купена, Буково, до главния път за...

Юлиан Ангелов: Щеше да има много по-малко невалидни бюлетини, ако бе прието да няма номер пред партиите

Коментар на депутата от ВМРО в ПГ на „Обединени патриоти” Юлиан Ангелов в ефира на НОВА. Промените в Изборния...

Машинно гласуване? Само във Венецуела, не и в Европа

Възрастните хора щели да предпочетат хартиената бюлетина Ще има и машини, и бюлетини. Така просто...

Александър Сиди: „Зелената сделка“ ще обрече на смърт стотици хиляди хора от малките населени места

Европейският парламент вчера направи предложение чрез председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен за промени в „Зелената сделка“, касаещи нивата на...

Каракачанов към ЕП: Правите опити да наложите коминтерновски тези за „македонско малцинство“. Няма да го позволя!

В същото време оказвате системен натиск срещу България като национална държава и срещу християнството у нас като хилядолетна ценностна система

Красимир Богданов, „В мрежата“ – 17.09.2020

Красимир Богданов, депутат от ВМРО, коментира окончателно приетите от парламента поправки в Изборния кодекс. Ще гарантират ли те честни избори? Може ли...

Коментари