Начало Народно събрание Предложение: Контролен орган да следи дали се спазват правилата в книжовния език

Предложение: Контролен орган да следи дали се спазват правилата в книжовния език

Единен контролен орган, който да следи дали се прилага законът за регламентация при ползването на книжовния българския език – това предвиждат Обединените патриоти, които готвят законопроект, касаещ се именно до тази сфера.

Говорим за регламентация и правила на ползване на езика, така че личното да бъде в унисон с общественото. Подобни законодателни норми има в ЕС. Обществена необходимост е да се регламентират важни средства в използването на езика в обществото, коментира заместник-председателят на ВМРО и народен пердставител от Обединени патриоти доц. Милен Михов в предаването „Денят ON AIR“ на телевизия Bulgaria ON AIR.

Работим на базата на законодателни инициативи, които наши колеги са правили в предходни периоди, добави той.

Проектозаконът предвижда на книжовен български език да се изписват имената на сгради, улици и униформи на служители. 

Промени се целят и в сферата на технологиите – СМС-ите (кратките текстови съобщения) да се изпращат само на кирилица, а електронните устройства, които се предлагат на пазара, да използват задължително кирилица. 

За последното ще е необходим технологичен период, подчерта доц. Михов. 

Предлага се регулаторният орган, който ще осъществява контрола над това дали се спазват правилата, да бъде съставен от учени и експерти на езика. При нередности той ще може да бъде сезиран от граждани, а всяка година ще е длъжен да внася доклади за прилагането на закона.

Очаква се Обединените патриоти да внесат законопроекта до края на месеца.

В четвъртък в парламента Обединени патриоти и Сдружение АСОРИ (Асоциация за социална отговорност и развитие чрез иновации) проведоха експертна кръгла маса по повод изготвянето на проект на Закон за българския език. На форума бяха дискутирани проблемите, свързани с официалната комуникация с клиенти и употреба на кирилицата в дигиталното пространство в едни от водещите сектори от българската икономика, както и да бъдат обсъдени потенциални решения на тези проблеми.

Видео >>>

Напишете Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Последни Новини

Европа и САЩ сменят с ад родния данъчен рай. Страните с ниски данъци като България са под атака

Страните с ниски данъци като България са под атака. САЩ и ЕС работят в посока през това лято в ОИСР да се...

Ангел Джамбазки: ВМРО иска касиране на изборите в Турция

Изпратили сме мотивирано предложение до Министерски съвет, до главния прокурор, до председателя на ВАС, до председателя на ВКС, до Народното събрание с...

Ангел Джамбазки: Благодаря на всички за борбата за защитата на каузата на българския национализъм и Организацията

Евродепутатът и заместник-председател на ВМРО Ангел Джамбазки направи видеообръщение, в което благодари на всички за огромната борба, усилия и упоритост за защита...

Кузман Илиев: Халал да са ни новите корифеи на управлението и морала

Икономистът Кузман Илиев написа гневен коментар в своята Фейсбук страница по повод интервю на Атанас Атанасов от ДСБ за македонската ТВ „Сител“.

Йордан Йорданов: Решението за самостоятелно участие бе правилно

Самостоятелно участие - това бе правилното решение Въпреки че не преминахме 4-процентната бариера, продължавам да смятам, че решението за...

Джамбазки: Ако новите депутати водят национално предателска политика, ВМРО ще раздава политически шамари

Ако новите депутати бъркат и водят политика, която е национално предателска, ние от ВМРО ще раздаваме политически шамари, закани се евродепутатът.

Кузман Илиев: Слави, ДБ и Мая явно са едно. Казват, че са победители взети заедно

Народът и журналистите да слушат една идея по-внимателно, някои от партиите казват, че са победители взети заедно предупреди икономистът, който бе кандидат-депутат...

Коментари