Начало Турция разбулена Председателят на ВМРО - София Владимир Митов: Възможно е Турция да иска...

Председателят на ВМРО – София Владимир Митов: Възможно е Турция да иска да има българска следа в атентата в Крайстчърч

След стрелбата в Нова Зеландия се изказаха много факти и хипотези за причината и подбудите, които са накарали Брентън Тарант да извърши стрелбата в двете джамии срещу мюсюлмани, които са отишли на петъчна молитва. От разследването се разбра, че атентаторът е посетил балкански държави през 2018 г., както и Р Турция. Дали Шипка и Булаир са вдъхновили терориста или отговорът се крие между редовете?

Въпросът коментира Владимир Митов, председател на софийската организация на ВМРО. Той е историк, специалист по история на българските земи по време на Османско робство, член на Македонския научен институт.

Има много неизвестни за атентата в Крайстчърч, Нова Зеландия. Откритите надписи по оръжието на атентатора Брентън Тарант са наименования на местности и исторически личности от българската история, които се свързват  с борбата  на народа ни срещу Османската империя. Подобни са и останалите надписи, които са свързани с историята на други народи срещу поробителя. Стана ясно, че Тарант е обикалял балканските страни и за известно време е пребивавал в София. Посещавал места на паметта от нашата история. Но също така е добре известно, че австралиецът пребивава и в съседна Р Турция, казва Митов.

Самият Реджеп Таийп Ердоган определи нападението в Крайстчърч като заплаха срещу мюсюлманите, но и най-вече Турция. Според думите на Ердоган, произнесени в Текирдаг, Тарант е искал да превземе Истанбул и да разруши всичките джамии, анализира той.

Според Митов, въпросът, който остава неизяснен, е какво е правил в Турция Тарънт – дали е набелязвал обекти или е бил обучаван като спяща клетка, макар и християнин, който да се използва в удобен момент. И моментът беше най-подходящ за президента на Турция. Дни преди стрелбата в Нова Зеландия Европейският съюз гласува, че прекратява преговорите с Турция за нейното членство в Евросъюза, напомня председателят на ВМРО – София.

В случаят Ердоган желае Турция да бъде жертвата, която освен, че търпи критики заради настоящата си политика, изведнъж някой извършва атентат като възмездие срещу политиката на Османската империя, коментира още Владимир Митов.

Той напомня, че ВМРО – БНД събра над 300 хил. подписа на български граждани, които не желаят Турция да се присъедини към ЕС. Добре известен е фактът, че българският представител в Европейския парламент от ВМРО Ангел Джамбазки от години води борба, за да докаже на своите колеги в Европа, че Турция няма място сред европейските народи.

Известен е фактът, че турските тайни служби подготвиха Али Агджа – турски терорист, който през 1981 г. се опита да убие папа Йоан Павел II. Турската държава умело се опита да хвърли вината върху българската държава и макар че е доказано, че българска следа няма, в света все още има съмнения по въпроса. Самият Агджа е пребивавал известно време в България преди покушението, подобно на Тарант, но с различна продължителност, разкрива столичният председател на ВМРО. И допълва, че макар австралиецът Тарант да е християнин, за хората, които познават метода на работа на турските тайни служби, остава открит въпросът какво е правил в Турция и дали не е техен проект.

Владимир Митов споделя, че случаят е идеален за отклоняване на вниманието – християнин, който иска да унищожи мюсюлманите. Чете всякаква литература, която е свързана с омразата към мюсюлманите, но дали накрая не се е огънал. И днес всички търсят причините и поводите за стрелбата в Крайстчърч, правят психопрофили, анализират, но не трябва да бъде изключвано предположението, че Турция иска да има българска следа в атентата. Така, както го е правила и друг път.

Ние от ВМРО – БНД сме против това да се търси каквото и да е българска следа в терористичния акт от Нова Зеландия, заявява категорично Владимир Митов.

           

Последни Новини

Джамбазки за Шенген: Когато т.нар. „българска политическа класа“ се държи като обслужващ персонал към Европа, ще получаваме такова отношение!

В продължение на 11 години западноевропейските държави доказват двуличното си отношение към България Позицията на...

Двама еврокомисари ще вземат участие в конференцията „Западни Балкани“, организирана от Ангел Джамбазки

Мария Габриел, Оливер Вархей, евродепутати, политици от региона, професори, журналисти и общественици ще се включат в събитието Двама еврокомисари...

Юлиан Ангелов: „Циркът – кодове, бюлетини, машини“ не обслужва интереса на българите

Случващото се в момента в Народното събрание е пълен цирк, който не работи за решаване на проблемите на българските граждани.

Ще останат ли училища без отопление през зимата?

Този въпрос става още по-актуален предвид липсата на адекватен бюджет в държавата за 2023 г. Сигналът, подаден от председателя...

Михов: Нападенията срещу български клубове в РСМ не са дело на обикновените граждани

доц. д-р Милен Михов – член на ръководството на ВМРО, в ефира на България 24. Нападенията срещу български клубове...

Кирил Петков разцепи българската позиция за Македония

Доц. Милен Михов, историк, бивш депутат от ВМРО, пред Труд News: Скопие натиска Европа България да признае за...

ВМРО – Стара Загора отдаде почит на патрона си Иван Гарванов

На 28 ноември се навършиха 115 години от убийството на двама от най-видните дейци на македоно-одринското революционно движение – Иван Гарванов и...

Коментари