Начало Блог Юлиан Ангелов: Чрез карта „Българин“ ще приобщим към България старите български общности

Юлиан Ангелов: Чрез карта „Българин“ ще приобщим към България старите български общности

Българските общности от Сърбия, Албания, Македония, Молдова ще приобщим към България чрез тази карта

Идеята е въвеждането на лична карта на лица от български произход. Т.е. всеки, който няма българско гражданство, да има право да кандидатства за такъв личен документ, с който да може да влиза в България по всяко време. Така няма да му се налага да вади виза за престой. Това засяга именно старите български общности в Сърбия, Албания, Македония, Молдова. Така ще ги приобщим към България.

Това заяви в интервю за „RT Caribrod“ народният представител и организационен секретар на ВМРО Юлиан Ангелов.

Ето и цялото интервю:

– Българските медии обявиха една информация за специални лични карти за родените в чужбина българи. Вие сте един от хората, който е участвал  в този процес. Разкажете за цялата работа по законопроекта. Доколкото аз разбрах е приет от Народното събрание на България на първо четене. Можете ли за нашите слушатели и за гражданите на Цариброд и Българите в Сърбия да поясните за какво точно става дума.

–  Вчера в българския парламент законопроектът, който бе внесен от Обединени патриоти, мина на първо четене. Този законопроект касае именно българските общности и българите, живеещи зад граница. Идеята е въвеждането на лична карта на лица от български произход.

Т.е. всеки, който няма българско гражданство, да има право да кандидатства за такъв личен документ,

с който да може да влиза в България по всяко време. Така няма да му се налага да вади виза за престой. Това засяга именно старите български общности в Сърбия, Албания, Македония, Молдова. Така ще ги приобщим към България. Тези общности да може да се възползват от тази лична карта.

Подобна практика е въведена в Полша, където издават лични документи, за да може по този начин тези хора да бъдат по-лесно приобщени към съответните държави. В Полша са около един милион човека. По този начин са привлечени поляци от различни държави, където живеят те.

Така че нашата идея е наистина да облекчим възможността на българите от чужбина да могат да посещават, да живеят, да работят в България и да нямат административни пречки за това. Това не отменя по никакъв начин волята и желанието на хората, които желаят да получат българско гражданство. Това са две различни неща, така че това няма да внесе смут между хората. Защото пък взеха да се притесняват и много от тях за гражданството и процедурата, която и досега е съществувала.

Това не отменя възможността българите от чужбина да кандидатстват за българско гражданство по никакъв начин. А тези лични карти, които ние предлагаме са само за територията на България. За хора, които нямат българско гражданство. Има държави, каквато е Украйна, която не позволява двойно гражданство. Тоест българите от Украйна, ако получат българско гражданство, трябва да се откажат от украинско гражданство. Българите от Украйна ще имат право на такъв документ, за да посещават България и да не им се налага да се отказват от украинско гражданство.

Така че по никакъв начин лицата, които имат или кандидатстват за българско гражданство няма да бъдат засегнати. Идеята за тази лична карта е да може в рамките на три месеца всеки гражданин от чужбина, който е от български произход, да може да получи от съответното консулство такъв документ за самоличност, за да може да е по-бърза процедурата за хора, които искат да имат по-тясна връзка с България.

Но това не пречи впоследствие тези хора да кандидатстват за българско гражданство.

Ще ги облекчи за кандидатстване за българско гражданство. Вече те ще имат личен документ от българската държава за български произход.

– Сега искам още нещо да Ви попитам. Каква е процедурата за получаване на тези лични карти?

– Процедурата има различни варианти. Нашата идея е да разширим възможността в чужбина, в консулства и посолства, да подадат заявления, където на място да се удостоверява българския им произход. Да не се налага впоследствие да се изисква документ само от Агенцията за българите в чужбина такъв произход,  а да може на място българските консули дипломати спрямо българското законодателство да опишат дали има наличните документи, за това, че лицето е българин по произход.

Ако подават в България документи за такава лична карта, то от съответното МВР спрямо българското законодателство да могат да установят дали лицето има български произход на база документите, които притежава. Ще дадем възможност и на други органи в България да преценяват българския произход, за да става по-бързо и хората да не чакат. Както в момента чакат от доста време за издаване на български гражданство.

– Означава, ли че с тези специални карти ще могат да минават и сръбско-българската граница?

– Ще им трябва международен паспорт на хората. Нашата идея е да могат на територията на България да влизат с тези карти. Дали сръбските власти ще признаят такъв документ за самоличност, за да може да преминават, е друг въпрос.

Тази лична карта е за територията на България.

Когато сме готови със законопроекта на второ четене, ще обсъдим различни предложения с всички наши организации на българите в чужбина. Както и с тези в Цариброд, с които също работим.  Ще изпратим до местните власти по местата, където живеят българи, информация, за да могат да се запознаят по какъв начин може да се кандидатства. Както и по какъв начин ще  се получават тези документи и да решат дали им е нужен такъв документ или не.

– Ако всичко е наред с процедурата кога очаквате да започне да действа този закон?

– Надявам се до края на този мандат на парламента да успеем да го направим. Ще настояваме с бързи темпове да се приеме този закон, за да можем да помогнем на нашите сънародници зад граница.

Пожелавам всичко най-хубаво през новата година на всички зрители и слушатели. Да са живи и здрави и нека годината да е по-добра от предходната. Всички изпитахме проблемите от предходната година, пожелавам тази година хората да са по-спокойни и по-щастливи.

Цялото интервю вижте във видеото >>>

Напишете Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Последни Новини

ВМРО издигна 105 признати патриоти в гражданската листа

Нашата кампания ще бъде позитивна, декларира Красимир Каракачанов ВМРО представи част от кандидатите си от гражданската листа на партията...

Съветниците от ВМРО в Русе с призив заседанията на Съвета да не се влияят от предстоящите парламентарни избори

В рамките на по-малко от един месец ни предстоят три сесии. Едната от тях е може би най-важната в рамките на календарната...

Красимир Каракачанов: ВМРО не си сменя политиката, Македония няма да влезе в ЕС, ако не се коригира

Не се срамувам от нищо, което съм направил като политик, категоричен е лидерът на ВМРО Най-глупавото е политиците да...

Юлиан Ангелов: Управлението не е самоцел за ВМРО, въпросът е да работим за хората

За нас от ВМРО никога не е било самоцел да участваме на всяка цена в управлението. За нас е важно да има...

Искрен Веселинов: Явяваме се в кампанията със самочувствието, че сме изпълнили поетите ангажименти

Ние сме решени да се раздадем в тази кампания. Явяваме се със самочувствието, че сме изпълнили поетите ангажименти пред хората. Ще докажем,...

Александър Сиди: Дебатът за съдебната реформа не трябва да става на улицата

Дебатът за съдебната реформа няма да се реши чрез площадното правосъдие Причина за протестите са и тежките обвинения в...

Сиди: Вярвам, че старозагорци ще подкрепят ВМРО в битката за запазване на работните места в областта

Надявам се, че старозагорци ще подкрепят ВМРО в битката за запазване на работните места в областта, коментира Сиди ВМРО...

Коментари