Начало Блог Проектът „Мини Шенген“ обслужва великосръбския шовинизъм

Проектът „Мини Шенген“ обслужва великосръбския шовинизъм

Националният интерес на България е Македония да знае и помни българската си същност

С една приета резолюция за държавните позиции в преговорите с България, чиято цел е да очертае т.нар. „червени линии“, с които да се съобразяват преговарящите, Република Северна Македония практически „циментира“ задънената улица на преговорния процес. И с това за пореден път демонстрира незачитането и неуважението си към България в двустранните отношения. В тези „червени линии“ на РСМ се твърди, че македонската идентичност черпи легитимност от многовековни традиции и предания, а македонският език и неговите диалектически разновидности имат свое пространство и свой времеви континуитет. Всичко това означава само едно – Скопие отказва да се съобрази с изискванията на България, като заявява, че македонската идентичност и език не подлежат на преговори. Но тях никой никога не им ги е оспорвал, просто тази мантра крепи разклатените позиции на властта сред народа и затова настойчиво се вменява.

За нас от ВМРО това е недопустимо. Нашата позиция е категорична и настояваме интересът на страната ни да бъде защитен. Ние няма да позволим сбърканата пропаганда и антибългарската политика от страна на Скопие да бъде поощрявана. Тя трябва да бъде спряна чрез категоричната българска позиция, която е общонационална, а не партийна. Националният интерес на България е прост, точен и ясен. Той е Македония да знае и помни българската си същност. Защото това е историческата истина и това дава свобода на днешните хора в Македония, които искат да живеят с истината, а не с лъжата, наречена „македонизъм“. Българският национален интерес е в ЕС да влезе приятелска, а не антибългарска Северна Македония. Това е ясната и категорична позиция не само на нас от ВМРО, но и на над 70 процента от българите. Цялата политическа класа в Скопие трябва да бъде наясно с факта, че България зачита и ще продължи да зачита истински научните и исторически факти, които дългата ръка на Коминтерна позорно цензурира в РСМ. България има своята национална, културна, историческа и езикова идентичност, която е неприкосновена. И въпреки това десетилетия наред цялата македонистката върхушка нагло и безпардонно я присвоява и моделира за собствени цели. Такива принципи нямат място нито в съвременната политика, нито в ЕС. Новата история на Македония се гради върху кражба на българска история. С позорните актове от последните дни нямаме право да отстъпваме нито крачка назад. Досега България показа твърдост в позицията си. Ако се допусне разколебаване, това ще означава национално предателство и разрастване на езика на омразата и тази наглост.

Междувременно държавните позиции в Скопие се случват на фона на появата на т. нар. „Мини Шенген“ и едно икономическо обединение на Сърбия, Албания и Северна Македония. С това политическата класа в западната ни съседка демонстрира, че връща страната си отново в Югославия, зачерквайки волята на своя народ за истинска независимост. За нас от ВМРО това е огромна геополитическа грешка, тъй като проектът обслужва изцяло интересите на великосръбския шовинизъм, насърчаван от Александър Вучич. Това е олицетворение на модела в духа на познатата сръбска традиция да се играе и с изтока, и със запада. Ние от ВМРО сме категорични, че това е доказателството за един провал на ЕС, защото чрез своя слуга на Балканите Москва и Анкара се месят пряко в общността. Напомняме, че всичко това можеше да бъде избегнато, ако беше демонстрирана ясна подкрепа от Съюза относно българската позиция за Македония. Отново става ясно, че външни сили се намесват в региона ни. По тази причина ВМРО категорично настоява инициативата „Мини Шенген“, поставяща си за цел да създаде една нова Югославия, да бъде остро осъдена от българската държава и ЕС.

Напишете Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Последни Новини

Каракачанов: Новото правителство ще клекне пред натиска на САЩ да пуснем РС Македония в ЕС

Странно е съчетанието от интересите на кръга „Капитал” с Радев, казва лидерът на ВМРО пред Валерия Велева за „Епицентър“.

Венцислав Сивов: Има момент на дискриминация с новите цени за превоз на пътници в градския транспорт

Има момент на дискриминация с новите цени за превоз на пътници в градския транспорт на Варна, коментира за Varna24.bg Венцислав Сивов, председател...

Каракачанов: Отдавна не се правят партии, а проекти, защото няма каузи и идеи – всичко е за власт

От типичната байганьовщина да не би да разсърдим „големия брат“, много време са се опитвали да прикрият инцидента Чешнегирово

ВМРО направи опит да влезе в Министерството на енергетиката. В момента входът е обсаден

Започваме неподчинение и ще покажем какво трябва да се направи, за да изринем мафията от КЕВР Представители на ВМРО,...

Няма ляво, няма дясно – всичко е демагогия

Анализ на Кузман Илиев за в. „Труд“ Истината е, че не може да предприемеш политическо действие, без то да...

Красимир Богданов: Озадачаващо е как хората биха дали доверието си на кредит за нов политически проект

В България стана традиция вместо политически сили и партии, които имат идеология, история и имат принос в развитието на страната, да се...

Красимир Каракачанов: Няма как едно общество да просперира, като е умишлено разделяно

Няма как едно общество да просперира, като е умишлено разделяно. Промяната доведе до липса на диалог в обществото и див реваншизъм.

Коментари