Начало Народно събрание Богданов: Народното събрание прие на първо четене промени в закона за пчеларството

Богданов: Народното събрание прие на първо четене промени в закона за пчеларството

Народното събрание прие на първо четене промени в Закона за пчеларството, съобщи врачанският депутат Красимир Богданов, цигиран от „Конкурент“.

Законопроектът предвижда да отпадне регистрацията на пчелините и пчелните семейства в кметствата. Според промените в случаите, когато постоянните пчелини са разположени в поземлени имоти, оградата трябва да осигурява безопасност на обекта и да препятства свободния достъп на животни и хора. А когато са разположени в горски територии, ограждението не следва да представлява строителство, допълни народният придставител от ВМРО. Също така се дава легална дефиниция на „временен пчелин”.

В изказването си от името на Парламентарната група „Обединени патриоти“ той оцени опита на Министерство на земеделието и храните да търси диалог с пчеларите след техните протести. Оценявам създаването на експертен консултативен съвет по проблемите на пчеларството и стартирането на единна информационна система за оповестяване при пръскания на земеделските култури, съобщи Богданов.

Изразих съжаление, че с

тези промени в закона за пчеларството не се решават основните проблемите в сектора.

А те са свързани с монопол на преработката, търговията и износа на мед и пчелни продукти, безконтролния внос и подбиване цените на българския пазар, нерегламентираните пръскания. Припомних, че повече от година до пленарна зала не стига законопроектът на ВМРО за промени в Наказателния кодекс. С това предложение се иска криминализиране отравянето на пчелни семейства, допълни врачанският депутат. 

Богданов припомни, че предложения за нови промени могат да се направят между първо и второ четене на закона за пчеларството.

При внасянето на предложението, с което се иска криминализиране отравянето на пчелни семейства, Красимир Богданов уточни:

Санкцията ще засегне не само преките нарушители, ами и работодателите, наредили съответното пръскане.

Санкциите, които вкарахмес промени в закона за пчеларството са административни. В пряка връзка ще бъдат правораздавателните органи, съответно МЗХГ за установяване на такива нарушения. Компетентните органи ще са наясно в регистрите си кои земеделски производители вече имат наложена санкция за пръскане със забранени пестициди. Мислехме различни варианти за санкции в законопроекта – според брой отровени семейства и т.н., но все пак съобразявайки се със законосъобразността на актовете и с това, че трябва да има реципрочни мерки, които да предвижда закона за пчеларството, се спряхме на този вариант. Смятам, че той е удачен и правилен. До голяма степен ще доведе до превенция, заяви тогава Богданов.

Напишете Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Последни Новини

ВМРО: „Лукойл“ ограбва българите. Излизаме на протест!

Руската компания продава бензина и нафтата с 1 лев на литър по-скъпо от реалните цени На 13 август (събота)...

Александър Сиди: ИТН даде шанс на ДПС да иска от Ердоган нови 100 хил. гласа

Може би ще отидем на въртележка от избори, смята съпредседателят на ВМРО Има изключително напрежение в обществото. Не си...

Ангел Джамбазки: Темата Македония ще бъде изчерпана едва тогава, когато няма граница между Охрид и Черно море

Това са ни го завещали нашите деди В обществено-политическия живот на България има две групи сили, от които зависят...

Искрен Веселинов: Големият грях на отиващото си управление е крайното олевяване

На нашата покана откликнаха четири формации. Става дума за КОД, НФСБ, „Движението за директна демокрация“, както и „Общество за нова България“ –...

ВМРО започна преговори за патриотично-консервативна коалиция, основана на база ценности и родолюбие

Сред приоритетите на бъдещия формат са демографията, „Зелената сделка“, конституционна реформа и отстояване на принципите за Европа на държавите и нациите

Искрен Веселинов: ВМРО е пазител на националните интереси

Искрен Веселинов, съпредседател на ВМРО, в „Беновска пита“ в youtube.com/Беновска пита-Радио К2,  във facebook.com/iliana.benovska и  по Радио К2 на 93.9MHz на 6-и август 2022 г., заяви позиции по следните теми:

ВМРО кани на открит форум всички българофилски формации, милеещи за благото на Родината ни

Срещата ще се проведе на 9 август (вторник) 2022 г. от 14.00 ч. на ул. „Пиротска“ № 5 На...

Коментари