Начало Блог Проф. Легкоступ: Кметският стол не е самоцел, имам дълг към нашия град

Проф. Легкоступ: Кметският стол не е самоцел, имам дълг към нашия град

Проф. Пламен Легкоступ – кандидат за кмет на Велико Търново с бюлетина N 21 пред в. „Борба“: Патриотизмът изисква да се управлява с целия потенциал на търновци – с техния интелект и с тяхната енергия.

интервю на Нели Сукова

 – Защо искате да станете кмет на Велико Търново, само заради властта ли?

– Какво всъщност е властта? Фридрих Ницше казва, че у всички хора има вроден творчески импулс, който той нарича „воля за власт”. Тази воля за власт ни тласка да станем нещо повече от онова, което сме в момента, да изследваме границите, да събаряме стени – независимо колко успокояващи могат да изглеждат тези стени на пръв поглед. Когато човек отхвърля този свой инстинктивен стремеж, изпитва определено недоволство от себе си. Ако някой търси власт – трябва  първо да властва над себе си. Да няма зависимости. От всякакво естество. Е, аз нямам такива! Нито от алкохол, нито от ДС, нито от сексуална ориентация. Нямам и началници! Нямaм нaчaлник, чийтo нaчaлник e в Бpюкceл. Нямaм и нaчaлник, чийтo нaчaлник e в Мocквa или във Вашингтон.

МOЯТ НAЧAЛНИК МОГАТ ДА БЪДАТ САМО ГPAЖДAНИТE НA ВEЛИКO TЪPНOВO,

ако ме изберат за кмет и cъм гoтoв дa paбoтя зa тях. Освен това съм имал власт. Може би по-голяма и от кметската, което ще рече, че не тръгвам заради властта. Както майка ми казва: „Един ректор може да стане кмет, но един кмет – ректор НИКОГА!”

Тръгвам за кмет, за да пишем заедно с гражданите на Велико Търново историята – историята на новата Търновска школа, историята на нова България, достоен член на европейското семейство, на НАТО, на своите исторически партньори – Русия и Германия. И още, защото невежеството поражда ограничения, а познанието – свобода. Екипът, с който работя, е съставен от млади и необременени хора, заредени с енергия, с необходимия образователен ценз и езикова ерудиция. Носим познанието и не служим на частни комерсиални интереси. Искам да давам, а не да вземам от Велико Търново. За мен кметската институция не е самоцел, аз имам дълг към нашия град, който искам да върна. Гoтoви cмe дa пpoмeним cтaтyквoтo. За съжаление на тези, които по всякакви начини се стремят към служебна победа!

– Защо търновци да дадат своя вот точно за вас и бюлетина N 21 на коалиция „Патриотите – ВМРО“, с какво сте по-различен от останалите 7 кандидати за кмет на старата столица?

– Не се кандидатирам като някакъв си „мениджър” на града – а като лидер, който осем години успешно е ръководил най-голямото „предприятие“ в областта, като лидер, който ще възстанови Велико Търново като национална гордост и добър дом за своите граждани.

Имам добър опит при работа с хората. Два мандата декан и още два ректор, два мандата общински съветник, два мандата член на Управителния съвет на Съвета на ректорите, 

ЧЛЕН НА КЛУБА НА РЕКТОРИТЕ В ЕВРОПА, ОКСФОРД, АНГЛИЯ

и на още редица научни и неправителствени организации. Това дава много опит и познания. Като будни хора и като жители на емблематичен за България град, великотърновци е време да осъзнаят, че буквеното съкращение на дадена партия не означава нищо, че когато гласуват, особено на местни избори, трябва да гледат под лупа личностите, които се кандидатират, и с кои партии тайно или явно се коалират. Какъв е мирогледът на дадения кандидат, как се е развивал житейският му път, кои са приятелите и кои враговете му, патриот ли е, вярва ли в бога, достоен и почтен човек ли е?

– Какво се крие зад посланието на плаката на проф. Пламен Легкоступ „Интелект и енергия“?

ИНТЕЛЕКТ, КУРАЖ, ЕНЕРГИЯ! ТОВА НЕ СА ДУМИ, ИЗПРАЗНЕНИ ОТ СЪДЪРЖАНИЕ

Интелектът е необходим за намиране на правилните и работещи решения. За планирането и реализирането им. Пак ще кажа: нужни са хора с ценз и познания във всичко. Много години от живота си работя само с млади хора и зная, че те са носителите на прогреса, те са бъдещето. Да оставим настрани факта, че съм преподавател в нашия университет и като такъв имам много контакти с интелектуалци и учени от България и света.

Куражът трябва, за да се спрат схемите, при които гласуваш за партия, а получаваш обслужване на корпоративни интереси. Мисля, че е дошло времето да се покаже, че има и други възможности, че царят е гол и че всички го виждат, но нямат смелост да извикат.

Енергията е нужна, за да се осъществи промяната. За справяне с трудностите. За да се въведе ред, защото далаверата се прави в хаоса, а редът не я допуска. Ние ще го направим.

Тук можем да добавим и експертност. Предимството на експерта идва от неговите специални умения и уникални способности. В криза, естествена или предизвикана, във време на хаос, каквото е днешното време, един лидер излиза напред с най-подходящия план, за да „прекрати безумието“.

Сун Дзъ ни учи винаги да оставяме на врага изход…, та макар и само за да го причакаме там. Онова, което глупавият търси у другите, включително власт – умният го намира у себе си.

– Какво се случи след учредяване на Националния съвет за възход на В. Търново навръх Съединението в храма „Свети Никола“? Добрите идеи в това сдружение дали няма да си останат само на хартия?

– Самият акт на неговото учредяване предизвика засилен интерес у едни и доста притеснения у други. Фактът, че в него са се съгласили да участват хора, доказали себе си в различни сфери на обществено-икономическия живот и с различни политически убеждения и възгледи, сам по себе си говори много. Това са хора, на които разчитам да назоват проблемите, „от собствената камбанария“, както се казва, и заедно да помислим за тяхното решение. В рамките на създадения Национален съвет могат да се включат всички желаещи, които безвъзмездно да работят за благото на общината – всеки със своя уникален принос в общото дело. Форматът е отворен и много хора изявяват желание и интерес да се присъединят. Смятам да привлека целия интелект и цялата енергия на търновци за развитието на общината. Резултатите от дейността на съвета ще са видими, независимо от резултатите на изборите.

– Може ли един ректор, управлявал 8 години ВТУ, да бъде добър кмет и защо?

– Може! На въпроса дали е по-добре владетелят да бъде обичан, или да се боят от него, Макиавели отговаря, че е по-безопасно да се боят, защото в крайна сметка това дава на владетеля повече сигурност. По-нататък Макиавели напомня, че има голяма разлика между това да се боят от теб и да те мразят. Защо ще съм добър кмет? Защото

СЪЗДАВАМ СЪБИТИЯТА, ГЕНЕРИРАМ ИДЕИ, А ДРУГИТЕ ГИ СЛЕДВАТ

Има много примери за това, но ще посоча само два.

На заседание на Съвета на настоятелите, проведено на 13 октомври 2009 г., е разгледана концепция за разработване на идеи и проекти за хълма Света гора. В работата на заседание взема участие и тогавашният управител на общинската агенция по туризъм „Царевград Търнов“. Скоро идеята бе реализирана.

На 19 и 20 февруари 2014 г. участвах в състава на делегацията, водена от министър-председателя Пламен Орешарски, която бе на официална визита в гр. Баку (Азербайджан). Осъществени бяха срещи, включително с първата дама г-жа Мехрибан Алиева. В Министерския съвет подписах двустранен договор с ректора на Държавния университет в Баку. Другото е следствие…

– Най-голямата лъжа в началото на изборната кампания, която чухте за себе си?

– Свикнал съм с провокациите. Лъжите са много. Една от тях е, че имам 5 апартамента. А аз нямам нито един. Две от децата ми имат по един, но аз плащам кредитите. В Пощенска банка и в Алианс. Е, не е каквото беше преди изборите за ректор през 2011. Тогава писаха, че съм имал три имота в Москва.

Казват, че съм щял да „прелея“ или да „дам“ гласовете си към сегашния кмет – долна инсинуация, както се казва. Това да не са бира или кебапчета. НЕ СЪМ ИМАЛ, НЯМАМ И НЯМА ДА ИМАМ такава договорка.

Бил съм пиян от сутринта. Може, но от любов!

– Тръгнахте в изборна битка със скандал – Валери Симеонов от НФСБ скандализира България, като обяви, че не ви иска, защото сте бил русофил. Това не беше ли лош знак?

– Лош знак за кого? За него или за мен? Всеки отговаря за себе си, за думите и поведението си.

КАКВО ОЗНАЧАВА ДА СИ РУСОФИЛ И АКО СИ ТАКЪВ, ТРЯБВА ЛИ ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ДА СИ АМЕРИКАНОФОБ

Много прав е бил Негово Величество цар Борис III – винаги с Германия и никога против Русия. Определям се като дясномислещ. Като човек на консенсуса и разумния компромис, който изповядва патриотичните ценности и милее за националните интереси. Патриотичните ценности, интересите на България и на Велико Търново са над всичко за мен, а лицемерието, шизофренията, липсата на историческа памет и обикновена човешка неблагодарност оставям на „опитните конюнктурни политици”.

– Какво значи да си патриот, професоре?

– В речника думата „патриот” в българския език се дефинира като „Човек, който обича Отечеството и народа си; родолюбец“, т.е. лице, което обича Родината си, народа си и рода си и работи за техния просперитет”. В този ред на мисли, като наследник на традицията на гордите и свободни казаци, които през столетията са се борили срещу всякакъв гнет и несправедливост, за силна и справедлива държавност, бидейки български патриот, се опирам както на своите убеждения, така и на нашето национално наследство.

В старата столица има два университета. В тях има събрано огромно количество интелект и експертност (на преподавателите) и интелект и енергия (на студентите).

На глава от населението имаме най-много англичани – носители на огромна културна, демократична и индустриална традиция.

Нито едно управление на Велико Търново никога не положи усилия, за да привлече целия този капацитет, уникален за страната, към развитието на общината. Напротив, сегашното управление категорично отказва да стори това.

Патриотизмът изисква да се управлява с целия потенциал на търновци – с техния ИНТЕЛЕКТ и с тяхната ЕНЕРГИЯ!

Последни Новини

ВМРО в ОбС – Стара Загора срещу „Възраждане“: Чертаете разделителни линии и тровите българското общество

На последната сесия на Общинския съвет на Стара Загора общинският съветник и член на националното ръководство на ВМРО Красимир Червилов постави декларация...

Карлос Контрера: Некоалицията се пренесе в общината в София, но с различни партньори за моментни удоволствия

Съветникът от ВМРО ядосан заради липсата на пари за транспорта В Столичния общински съвет се разиграва истинска политическа оргия!...

ВМРО – Враца предлага общината да опрости задълженията на МБАЛ „Христо Ботев“

ВМРО предлага да се намери механизъм, по който Община Враца да преразгледа и опрости задълженията на МБАЛ „Христо Ботев“ и да промени...

ВМРО: Готвят ли нова сглобка ПП-ДБ и ГЕРБ?

Днес Деница Сачева е заявила, че времето на сглобката не е било загубено. По думите ѝ имало постигнати нелоши текстове по едно...

Карлос Контрера: Новият бюджет на София гарантира хаос, анархия и пълен батак

Зачеркнаха всичките ни добри идеи и за транспорт, и за инфраструктура, и за екология, и за образование и спорт, посочва общинският съветник...

Каракачанов: Може да се появи политическа алтернатива, която да предизвика интереса на отвратените от сглобката

Според мен и вчерашният позорен ден в парламента и целият този пазарлък, който горе-долу от един месец тече, отврати българите. Тук има...

Красимир Каракачанов: Никой български политик не трябва да ни вкарва в чужди войни

Никой български политик не трябва да ни вкарва в чужди войни, каза председателят на ВМРО Красимир Каракачанов, който беше гост в предаването...

Коментари

serdivan escort adapazarı escort odunpazarı escort

escort bayan sakarya escort bayan eskişehir