Начало Блог Проф. Николай Проданов: България трябва да продължи да е колективен играч

Проф. Николай Проданов: България трябва да продължи да е колективен играч

Прокурор, разследващ главния – беше ли необходима новата фигура в правосъдието? Темата коментира заместник-министърът на правосъдието проф. Николай Проданов, излъчен от ВМРО.

Република България е колективен играч и трябва да продължим да бъдем такива. Членове сме на международни организации и като такива имаме определени ангажименти. Имаше доклад на ЕК, на Венецианската комисия и беше ясно, че от управляващото мнозинство трябваше да предприемем някаква стъпка.

Това заяви проф. Проданов в студиото на „Денят ON AIR“ по България ОН ЕР.

Мисля, че настоящият текст в промените създават определени гаранции, но много силно се надявам, че няма да има нужда някой да разследва прокурора, който разследва главния, отбеляза той.

По думите му политическите решения се побират в реалния живот, затова ако се окаже, че новата фигура в правосъдната система е излишна, ще бъдат предприети съответните действия.

Получаваме такива сигнали от много места – и от прокуратурата, но нека да видим как ще тръгнат нещата, допълни той.

Заместник-министърът на правосъдието коментира и решението на ВМРО и НФСБ да се явят отделно на изборите.

Понятието развод е много тежко понятие. Няма как да се разведат две политически формации със сходни идеи. Става дума за прегрупиране на политическите сили, защото това ще ни помогне да изпълним по-добре целите си, поясни проф. Николай Проданов.

И добави: 

Ние в изминалите години си сътрудничихме много добре с НФСБ, оценявам работата на Валери Симеонов високо в политическия живот. Аз съм сигурен, че доброто сътрудничество ще продължи.

Той заяви, че не е имало официално предложение за коалиция с ГЕРБ, но ако такова се появи, то информирано решение ще вземат органите, които управляват Организацията.

Проф. Проданов коментира и работата на Министерството на правосъдието за целия мандат.

Не е уместно аз да давам оценки за работата на министерството, но моята субективна оценка е, че успяхме да съставим стратегия за развитие на бенефициарна система България, да внедрим електронния мониторинг, каза зам.-министърът и допълни, че са извършили огромна работа за инфраструктурата по линия на норвежкия финансов механизъм по линията на финансиране на държавния бюджет, както и за условията в арестите.

Над 50% от арестите изглеждат в нормален вид. Нов централен софийски затвор е свръхзадача за министерството, става дума за строителство на нов затвор, нов арест, както и нова административна сграда. Ние сме го заложили това в стратегията и имаме прехвърлено решение на министерския съвет, каза проф. Николай Проданов.

Вижте целия разговор във видеото >>>

Последни Новини

Джамбазки за Шенген: Лицемерие и двуличие от част от западните държави

11 години западните страни се държат със София и Букурещ като с държави втора ръка, подчерта евродепутатът. Въпросът на...

Джамбазки за Шенген: Когато т.нар. „българска политическа класа“ се държи като обслужващ персонал към Европа, ще получаваме такова отношение!

В продължение на 11 години западноевропейските държави доказват двуличното си отношение към България Позицията на...

Двама еврокомисари ще вземат участие в конференцията „Западни Балкани“, организирана от Ангел Джамбазки

Мария Габриел, Оливер Вархей, евродепутати, политици от региона, професори, журналисти и общественици ще се включат в събитието Двама еврокомисари...

Юлиан Ангелов: „Циркът – кодове, бюлетини, машини“ не обслужва интереса на българите

Случващото се в момента в Народното събрание е пълен цирк, който не работи за решаване на проблемите на българските граждани.

Ще останат ли училища без отопление през зимата?

Този въпрос става още по-актуален предвид липсата на адекватен бюджет в държавата за 2023 г. Сигналът, подаден от председателя...

Михов: Нападенията срещу български клубове в РСМ не са дело на обикновените граждани

доц. д-р Милен Михов – член на ръководството на ВМРО, в ефира на България 24. Нападенията срещу български клубове...

Кирил Петков разцепи българската позиция за Македония

Доц. Милен Михов, историк, бивш депутат от ВМРО, пред Труд News: Скопие натиска Европа България да признае за...

Коментари