Начало Народно събрание ПФ даде срок на правителството

ПФ даде срок на правителството

В нарочна декларация парламентарната група на Патриотичния фронт даде срок на правителството да започне изпълнението на заложените приоритети в програмата за управление на страната.

Патриотите настояват спешно за започнат да се прилагат мерките за справяне с битовата престъпност, както и да се изгради защитното съоръжение по границата с Република Турция.

Ако до 1 юли 2015 г. не бъдат предприети необходимите действия за изпълнение на програмата, Патриотичният фронт ще оттегли доверието си към правителството.

Пълен текст на декларацията:

ДЕКЛАРАЦИЯ

ПАРЛАМЕНТАРНА ГРУПА „ПАТРИОТИЧЕН ФРОНТ“

УВАЖАЕМА ГОСПОЖО ПРЕДСЕДАТЕЛ,

УВАЖАЕМИ КОЛЕГИ НАРОДНИ ПРЕДСТАВИТЕЛИ,

На 23 май 2015 г. България беше разтърсена от поредния сблъсък на етническа основа, породен от тривиален битов скандал. В центъра на село Гърмен, благоевградска област, няколко стотин цигани от съседния квартал „Кремиковци“ на с. Марчево извършиха брутален побой с брадви, камъни, сопи и други подръчни оръжия над само няколко български граждани на селото. Пристигналите на мястото органи на реда не са успели да попречат на побоя, който по щастливо стечение на обстоятелствата не завършва със смъртни случаи.

За пореден път законността и елементарните норми на обществено поведение са брутално нарушени от самозабравила се тълпа цигани и за пореден път Родината е изправена пред тежкия проблем на съжителството на големи групи от хора, нарушаващи законите на страната срещу малка група сънародници, чиято единствена вина е че изискват спазването на закона от всички.

За пореден път сме свидетели на безсилието на държавата. Рискът от ескалация на напрежението и етническото противопоставяне е повече от очевиден. Призракът на Катуница и масовите антицигански протести отново заплашва крехката стабилност на Родината ни.

За нас като политици е наложително спешно да изясним дълбокия генезис на събитието и да вземем всички необходими мерки за противопоставяне на опитите за дестабилизация.

Какъв е безспорният език на фактите предхождащи събитието:

Така нареченият кв. „Кремиковци“ се състои от изградени в продължение на десетина години незаконни постройки, неотговарящи на елементарните хигиенни и строителни изисквания. Главна заслуга за създаването на този квартал има управляващият Общината от 1999 г. местен дерибей Ахмед Башев. В качеството си на представител на ДПС и други партии той целенасочено е привлякъл и „настанил” няколко стотин цигански семейства от други райони на страната, за да осигури техните гласове в своя подкрепа на всеки следващ избор.

Когато през 2011 г. РДНСК издава заповед за премахването на незаконните постройки, Общинският съвет приема решение за търпимост на същите без да има такова законово право. Мъгливата формулировка обаче е достатъчна за държавните служители да не завършат започнатото. Сегашната кметица Минка Капитанова (отново от ДПС) обещава от екраните на всички телевизии, че ще вземе необходимите мерки за спазването на закона, но свенливо заобикаля въпроса защо до момента не е предприела необходимото и е допуснала ескалацията на напрежението и избухването на сегашния конфликт.

Явна е дългосрочната стратегия на ДПС за разделянето и противопоставянето на българското общество в името на техните тясно партийни цели за увеличаване участието им във властта. В резултат обаче не само в Гърмен, но и в стотици хиляди населени места чрез политиката на разделяне и внушаване на циганския етнос, че той има само права, а не задължения към обществото, води до чувството на безнаказаност и претенции към обществото, а оттам към брутално погазване на законите на страната. За живеещите в кв. „Кремиковци“ на с. Марчево кражбата се е превърнала в основно препитание и посегателствата върху чужди имоти и собственост са станали ежедневие. Няма неограбена къща и в много други села и квартали на България. Чувството за безнаказаност и убеждението, че обществото е длъжно да ги обслужва и да им плаща сметките, защото са от „малцинствата”  води до по тежки и ужасни престъпления, като убийството на възрастни хора в домовете им, трагичния случай с 23-годишната Вероника Здравкова, пенсионера от Правец, непреставащите нападения над екипи на бърза помощ в циганските махали, независимо от обещанията за предприемане на нужните мерки от министерството на вътрешните работи и много, много други.

Точно това брутално и ежедневно погазване на законите на страната и усещането за беззащитност и изоставеност от държавните институции към тези, които плащат своите данъци и спазват законите на страната, е причина за задълбочаващото се разделяне на нацията и увеличаващ се риск от масови вълнения. Такива, на каквито сме свидетели в Гърмен.

По тази причина една от основните задачи, заложена в програмата на коалиция „Патриотичен фронт – НФСБ и ВМРО“, е борбата с битовата престъпност. Тази задача е един от приоритетите, които Патриотичният фронт постави като условие за подкрепа на настоящото коалиционното правителство. Така в приоритет 20, т.6 са заложени мерки за ограничаване на битовата престъпност, полицейско присъствие в населените места с завишена концентрация на нарушения и видео наблюдение в критичните райони. Този приоритет е подкрепен с четири конкретни цели. За съжаление през изминалия седеммесечен период на управление правителството не извърши нищо от записаната програма за „Стабилно развитие” по този приоритет.

Без резултат останаха исканията и настояването на Патриотичния фронт за предприемане на мерки за изпълнение на този раздел, поставени както на консултативни съвети, така и на ежеседмични съвещания на партиите, подкрепящи правителството. Заедно с натрупаните от предните правителства проблеми няма как да не подчертаем, че точно това бездействие е причината за случаи като Гърмен, Катуница и много други.

За съжаление и по редица от останалите приоритети на Патриотичния фронт – съдбоносно важни за нас, 7 месеца след съставяне на правителството не е направено нищо.

По внесения на 08.04.2015 г. ЗИД на Избирателния кодекс, вече месец и половина не е извършено разглеждане в комисии, но и недвусмислено бе заявено, че ГЕРБ е против промени в Избирателния кодекс. Това предпоставя предстоящи избори, които ще бъдат манипулирани и за пореден път няма да отразят реалните предпочитания на българския избирател.

Въпреки че по предложение на Патриотичния фронт на 21 януари 2015 г. бе променен Законът за обществените поръчки с цел изграждане на защитни съоръжения по турската граница (Приоритет 20, т.5, цел 6 от програмата), към настоящия момент, вече четири месеца по-късно, не само че не е изграден нито метър от нея, но и изградените по времето на правителството на Орешарски съоръжения паднаха от вятъра.

Тези и редица други неизпълнени ангажименти са в разрез с обявената от трибуната на Народното събрание точно преди 7 месеца  програма на ПГ „Патриотичен фронт“ и са причина да заявим, че подкрепата и търпението на Патриотичния фронт към настоящия момент са на изчерпване.

По тази причина категорично настояваме за спешното реализиране на следните задачи:

1. Незабавно премахване на всички незаконни постройки на територията на кв. „Кремиковци“, с. Марчево, общ. Гърмен, за които е приключила процедурата по премахване. Ангажиране на институциите да завършат законовите си задължения по установяването на законосъобразност на останалите постройки и превеждането на нормите на ЗУТ в действие.

2. Предприемане на спешни мерки за овладяване на битовата престъпност, която тероризира огромни райони от страната.

3.  Разглеждане в комисии и гласуване в пленарна зала на текстовете, предложени от „Патриотичен фронт”, в ЗИД на Избирателния кодекс. В случай че не бъде прието задължителното гласуване без референдум, „Патриотичен фронт” настоява за приемане на текста за активната регистрация и увеличаване на санкциите за купуване и продаване на гласове.

4. Започване на изграждането на защитните съоръжения по границата с Турция и възстановяване в срок до 1 юли 2015 г. на увредените участъци от тях.

5. Недопускане на увеличаването на цената на електроенергията и предприемане на административни мерки от енергийните дружества и Министерство на енергетиката за прекратяване на мащабните злоупотреби и кражби в бранша.

6. Завършване на необходимите законови нормативни промени за ограничаване незаконната сеч и износ на дървесина.

7. Решаване на институционалните проблеми, свързани с българските общности зад граница. Приемане на промените, предложени от „Патриотичен фронт“, в Закона за българите, живеещи извън Република България.

Считаме, че изброените по-горе условия са напълно изпълними в срок до 01 юли 2015 г., не са свързани с извънредни и непредвидени бюджетни разходи и могат да бъдат реализирани в името на спешното решаване на сериозните проблеми, пред които сме изправени, възстановяването на доверието в управлението на страната и успешното завършване на мандата на управление, в полза и в името на България.

Декларираме, че подкрепата на ПГ на „Патриотичен фронт“ към настоящото управление не е безусловна и е пряко свързана с изпълнение на заложените в Програмата за „стабилно управление“ приоритети.

Неизпълнението им ще доведе до прекратяване на подкрепата за правителството след гореуказания срок.

Да живее България!

Последни Новини

Доц. Михов: Дневният ред на обществото не присъства в речника на ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС

Конструктивният и национално отговорният подход липсват, смята зам.-председателят на ВМРО Тефтерчето на Левски и написаното от него вътре: „Народе????“...

Контрера: ПП-ДБ-СС оплетоха в мрежа от лъжи София и СОС

Вече е ясно, че напълно съзнателно блокират работата на общината Такъв коментар направи в профила си във „Фейсбук“ общинският...

Красимир Каракачанов: Нашите политици освен селфи да си правят, за друго нищо не стават

По време на мюнхенската конференция по сигурността министър-председателят на Албания Еди Рама за пореден път си позволи да обижда и критикува България....

Факелно шествие в памет на Левски се проведе в Шумен

Животът и делото на Апостола на свободата Васил Левски са пример за себеотрицание в името на родината и народната свобода, а паметта...

Красимир Каракачанов бе избран за председател на ВМРО – Българско национално движение

Днес IX извънреден конгрес на ПП „ВМРО - Българско национално движение “ избра за председател Красимир Каракачанов. В новото...

Контрера: „Промяната“ отново блокира работата на СОС

Областният управител от ПП връща решенията, защото не стана на тяхната - ясен знак, че не се интересуват от нищо друго освен...

Красимир Каракачанов: Не чух какви са българските интереси, поставени пред Камерън

Не чух какви са българските интереси, поставени пред Камерън, заяви в „Делници“ по Евроком почетният председател на ВМРО и бивш военен министър...

Коментари