Начало Народно събрание ПФ: НС да осъди изтреблението на българите в Османската империя

ПФ: НС да осъди изтреблението на българите в Османската империя

Декларация за признаване и осъждане изтреблението над българите в Османската империя през периода 1396-1878 г. и 1903-1922 г. внесоха в Народното събрание от Патриотичния фронт.

Това бе обявено на пресконференция в парламента от народните представители Валери Симеонов, Искрен Веселинов и Христиан Митев.

В текста се предлага Народното събрание да признае неравноправното положение на българите през посочените периоди, настъпило в резултат на политиката на унищожаване на българската нация, провеждана от Османската империя чрез насилствени методи.

Най-разпространени сред тях са били насилствената ислямизация чрез убийства, заплахи, кръвен данък, отвличания на момичета и момчета, политически и икономически репресии, както и дискриминация чрез закони, гарантиращи обезправяването на християнския български етнос спрямо турците и мюсюлманите в империята.

Връх на насилието и издевателствата е потушаването на Априлското въстание през 1876 г., когато хиляди българи православни християни, които са се противопоставили на Османската империя, са били убити само заради етническия си произход и изповядваната от тях религия, се посочва в Декларацията.

В Мотивите към нея народните представители посочват редица конкретни примери дати и събития в подкрепа на искането. Подчертава се, че унищожаването на българската нация се извършва през целия петвековен период на робство, като според становището на различни учени, броят на жертвите е около 5 000 000 души. Като най-ярък пример на унищожаване е Баташкото клане, когато от турския башибозук са избити около 5 000.

Председателят на парламентарната група на Патриотичния фронт Валери Симеонов изрично подчерта, че с предлагането на подобна Декларация се цели морално признание, а текстът е така предложен, че да не създава конфронтация, а да обедини подкрепата на максимален брой народни представители. От Патриотичен фронт предлагат още датата 17 май да бъде обявена за Ден на изтреблението на българския народ.

Валери Симеонов припомни, че за пръв път подобна декларация е била предложена от НФСБ в Общинския съвет на Бургас и тя е била приета с подкрепата на ГЕРБ и СДС. После е била приета и от общинските съвети в други градове и така датата е включена в културния календар.

Приемането на подобни декларации имат морален характер, те нямат юридически или икономически последици в случай, че наследници решат да търсят правата си, напомниха народните представители от Патриотичен фронт.

Но „тези исторически факти предопределят голямото обществено значение и чувствителност по темата за геноцида, извършен спрямо предците ни, между които хиляди жени и деца. Отговорността ни пред тяхната памет ни задължават да припомним на света за тези злодеяния”, са записали в текста вносителите от Патриотичния фронт.

Напишете Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Последни Новини

НЖО оповести регламента за провеждане на „Мис Македонско девойче 2021“

И тази година конкурсът, организиран от Националната женска организация на ВМРО, „Мис Македонско девойче“ ще се проведе онлайн заради пандемията. Конкурсът има...

Общинските съветници от ВМРО в Търново няма да подкрепят искането за заема за над 6 млн. лв.

Източник: „Янтра днес“ Групата общински съветници от ВМРО няма да подкрепи искането на Община В. Търново за теглене на...

ВМРО: Държавата трябва да подпомогне всички фирми и всички домакинства, за да поемат сметките си за ток

Мораториум върху износа на ток и облагане на свръхпечалбите са другите две задължителни мерки Прави силно впечатление, че при...

ВМРО поиска касиране на вота в Турция

Касиране на вота в Турция - това поиска ВМРО в нарочни жалби до ВАС, ВКС и главния прокурор. Считаме,...

ВМРО – Добрич припомня с факелно шествие Ньойския диктат

За 23-та поредна година ВМРО – Добрич ще припомни с факелно шествие чудовищната несправедливост, извършена спрямо народа ни преди 102 години в...

Андрей Слабаков: Болните от рак в Европа се увеличават с 50%

Евродепутатът от ВМРО е част от Специалната комисия за борба с онкологичните заболявания Евродепутатът от ВМРО и член на...

Сиди: Президентът вместо да обяснява чий е Крим, да каже чия е Македония

Александър Сиди, ВМРО, в ефира на България 24 коментира: - Мен не ме вълнува чий е Крим, Радев да...

Коментари