Начало По места Първият паметник на Христо Ботев трябва да бъде възстановен

Първият паметник на Христо Ботев трябва да бъде възстановен

В деня на избухването на Априлското въстание – 20 април, в пресклуба на БТА в гр. Враца се проведе кръгла маса, посветена на съдбата на първия паметник на Христо Ботев в България. Участие взеха представители на Общинския съвет, Регионалния исторически музей, кметство Косталево, историци, културни дейци, журналисти, общественици.  

Дискусията, организирана от историка Красимир Богданов, е поредната, на която се обсъжда възстановяването на паметника в неговата цялост. Той припомни неговата история – първият скулптурно-архитектурен паметник на национален герой в Следосвобожденска България е създаден от Густав Еберлайн през 1890 година. Открит е тържествено във Враца от княз Фердинанд в присъствието на министър-председателя Стефан Стамболов, семейството на Христо Ботев, четници и поборници. През 1955 година е демонтиран. През 90-те години на миналия век отново е възстановен частично в градинката на площад „Руски“ и отново демонтиран, за да бъде издигнат на това място паметник на видния врачанин Васил Кънчов. След 2010 година бронзовата скулптура на Христо Ботев, оцелелите барелефи, орелефи и метални посветителски плочи се съхраняват в Регионалния исторически музей във Враца.

Споровете за съдбата и мястото на първия паметник на Христо Ботев се разгоряха отново в публичното пространство и социалните мрежи, след като кметството на село Косталево заяви желание да изгради паметник на Христо Ботев и постаментът му преди няколко месеца бе преместен на „Ботева поляна“ край селото. Започна и дарителска кампания за събиране на средства за възстановяване му.

Крайно време с промяната на градската среда във Враца да намерим място и да възстановим първия паметник на Христо Ботев, заяви председателят на Общинския съвет Владимир Христов.

Директорът на врачанския музей Георги Ганецовски посочи, че бронзовата статуя на Ботев, както и другите елементи от паметника са зачислени като експонати в националния музеен фонд. Те са изложени в Ботевата зала на музея и интересът на посетителите към тях е голям. Според него каквото и да се реши за бъдещата съдба на паметника, то трябва да бъде съгласувано и одобрено от Министерството на културата. Първата мисъл би трябвало да е как ще бъде съхранен и опазен за бъдещите поколения както от вандалски посегателства, така и от атмосферните условия, ако бъде изложен на открито, обясни Ганецовски.

Изказвания направиха председателят на комисията по култура в местния парламент Красимир Ангелов, журналистите Валя Кръстева и Александър Александров, актьорът Емил Пеняшки.

Красимир Богданов обобщи мненията и степенува насоките за последващите действия:

  1. Възстановяването на първия паметник на Христо Ботев в неговата възможна цялост.
  2. Опазването му от като културно-историческа ценност от национално значение.
  3. Позициониране на паметника в гр. Враца. 

Председателят на Общинския съвет Владимир Христов се ангажира да организира втора среща по повдигнатите въпроси в навечерието на 2 юни – денят на памет за подвига на Ботев и неговите четници, с участието на експерти от всички заинтересовани страни. Тръгнали сме да платим дълга си към този паметник и най-важното е как да го съхраним и как повече наши сънародници да се докоснат до него, каза той в заключение.

По темата:

Да възстановим първия паметник на Ботев! – 18.03.2022

Последни Новини

Джамбазки заяви пълна подкрепа за полицейския служител, прострелял заподозрян при гонка

Пълна подкрепа за полицейския служител, прострелял заподозрян при гонка. То е ударило момиче с тръба по главата с цел грабеж. Подобни брутални престъпления...

Контрера: Преведохме София през тежки кризи, няма да допуснем да изпадне в хаос

ВМРО прояви отговорност към столицата и гласува за бюджет, който да не допусне София да изпадне в хаос. Въпреки...

Русенското село Червена вода бе домакин на седмия Комитски събор

В село Червена вода се проведе седмото издание на традиционния Комитски събор, организиран от ВМРО – Русе, Сдружение за военно-патриотично възпитание на младежта...

Каракачанов: Политическа формула „Орбан“ – това ни трябва в България!

Красимир Каракачанов, почетен председател на ВМРО - Илиана Беновска „Беновска пита – Радио К2“, 23.09.2023 г.  Кандидатурата на Карлос Контрера...

ВМРО регистрира своите кандидати за София

В събота ВМРО - София регистрира своя кандидат за кмет, кандидати за районни кметове, кметове на кметства и общински съветници, съобщава БНР.

Каракачанов: Смяната на Трети март е опит да се пренапише историята

Всички държави в света и в Европа празнуват деня, в който са се създали като държава. Опитът беше конюнктура и типично слугински,...

ВМРО – Шумен регистрира листа за изборите в Деня на Независимостта

На 22 септември 2023 г., в Деня на Независимостта, бе регистрирана листата на ПП „ВМРО – Българско национално движение за участие в...

Коментари