Начало Народно събрание Ревизия на Декадата на ромското включване

Ревизия на Декадата на ромското включване

Парламентарната група на Патриотичния фронт ще поиска проверка на програмата, пише Михаил Кръстев за ФОРУМНЮЗ

Финансова ревизия на „Десетилетие на ромското включване 2005 – 2015 г.” след сигнал на ФОРУМНЮЗ ще поиска парламентарната група на Патриотичния фронт. Това потвърдиха председателят ѝ Валери Симеонов и зам.-председателят на парламента Красимир Каракачанов. Двамата поеха ангажимент да направят всички възможно за проследяването на паричните потоци, изтекли от републиканския и общинските бюджети, както и от европейските програми за осъществяването на десетгодишния план за интеграция на циганското малцинство.

Както ФОРУМНЮЗ писа, българският данъкоплатец е платил десетки милиони лева за осъществяването на мерките по Националния план за действие по инициативата „Десетилетие на ромското включване 2005 – 2015 г.”. Общата сума на похарчените държавни средства по плана е 17 986 366 лв., но тя е многократно по-висока, тъй като за огромна част от мерките не са посочени нужните за осъществяването им разходи. Сред по-любопитните разходи е обучение на учители на ромски език на стойност 78 000 лв., както и създаването и укрепването на Ромски музикален театър на стойност 50 000 лв.

„Планът за Декадата бе приет по времето на Тройната коалиция, която управляваше с мандат на ДПС. Днес отново ДПС говори за ново включване и нови програми, струващи милиони”, заяви за сайта лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов. По думите му трябва да бъде поискана проверка на свършеното по програмата.

На това мнение е и колегата му от НФСБ Валери Симеонов. „Резултат от изхарчените пари няма. Ясно е и къде са отишли по-голямата част от тях – в ромски и неправителствени фондации, а не е свършено нищо. Ромският етнос е достатъчно добре включен, просто трябва да се спазват законите”, обясни Симеонов.

Припомняме, че мониторингов доклад за свършеното по програмата е публикуван последно през 2010 г. Представителите на Патриотичния фронт изразиха и притеснение от липсата на отчетност по програмата, въпреки сериозните държавни и европейски средства, необходими за осъществяването ѝ.

Валери Симеонов, председател на ПГ „Патриотичен фронт”:

С тези сладки програмки циганският етнос се каспсулира още повече

– Г-н Симеонов, каква е оценката Ви за изтичащото Десетилетие на ромското включване?

– Отговорът на този въпрос е ясен както за вас, така и за мен. Резултатът от програмата е нулев. Като цяло този етнос и днес е достатъчно добре приобщен, просто трябва да спазва законите. Истината е, че с тези сладки програми се стигне до още по-голямо капсулиране на ромския етнос.

– Ще поискате ли финансова ревизия на програмата?

– Редно е да се направи финансова проверка и да се установи къде да отишли парите, предвидени за нея. Въпреки че и сега мога да ви дам отговор на този въпрос, голяма част са отишли в ромски фондации и неправителствени организации.

Красимир Каракачанов, зам.-председател на парламента:

Сега ще поискат нови програми и нови милиони

– Г-н Каракачанов, какво бе свършено според Вас по време на Десетилетието на ромското включване?

– Ефект от тази програма няма. Тя бе приета от Тройната коалиция, управляваща с мандата на ДПС и единственото, за което бяха нужни ромите на тези хора, бе купуването на гласовете им. Нужно е спазване на законите на България, а не декади. В Конституцията е записано, че средното образование е задължително и безплатно. Ако това се спазва, няма нужда от друго включване.

– Възможна ли е финансова проверка на свършеното по програмата?

– Проверка е възможна и трябва да бъде направена. Редно е да се установи колко средства са похарчени за нея и къде са отишли.

Напишете Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Последни Новини

Карлос Контрера: На софийските гробища действа мафия

На софийските гробища действа мафия, а поругаването на гроба на Стоянка Мутафова е един от стотиците случаи на година

Джамбазки към евродепутатите: Правите се, че не виждате и чувате, че Ердоган е диктатор

Правите се, че не виждате и чувате, че Ердоган е диктатор. Като Ви слуша човек, ще каже, че тази зала е пълна...

ВМРО в Раковски с редица инициативи, насочени към патриотичното възпитание, спорта, децата и хората с увреждания

Съветниците и членовете на ВМРО от община Раковски направиха отчет за работата си през последните месеци и свършените инициативи. Техните начинания са...

Трима войводи на ВМРО оживяха в картина на прочутия Борис Маскръчки

Проектът с трима войводи на ВМРО се реализира с помощта на организационния секретар на ВМРО Юлиан Ангелов. Трима войводи...

ВМРО – Пловдив: Общината няма план за стратегическите обекти

Ръководството на ВМРО - Пловдив даде пресконференция по теми, свързани с предстоящата сесия и позицията на Организацията по предложенията, както и други...

Най-младият общински съветник Никола Чакалов: Политиката се нуждае от млади хора

Преди близо година в новоизбрания Общински съвет на Стара Загора влезе и един 18-годишен младеж, тогава още ученик в Търговската гимназия „Княз...

Мария Цветкова: Гражданите на Ямбол заслужават да имат нова и модерна болница

Ямболската нова и модерна болница ще бъде готова до края на 2022 г., увери здравният министър в отговор на въпроси на Цветкова...

Коментари