Начало По места ВМРО отбеляза Богоявление и 173 г. от рождението на Христо Ботев (ОБЗОР)

ВМРО отбеляза Богоявление и 173 г. от рождението на Христо Ботев (ОБЗОР)

6 януари е денят, в който отбелязваме кръщаването на Иисус Христос, този ден е известен като Богоявление. Освен този празник отбелязваме и рождението на Христо Ботев.

Структурите на ВМРО в България отбелязаха Богоявление и 173 г. рождението на Христо Ботев с различни събития и инициативи.

На 6 януари се навършват 173 години от рождението на Христо Ботев. По случай тази годишнина структурите на ВМРО в цялата страна почетоха паметта му.

София

Младежката и градската организация на ВМРО в столицата отбелязаха рождението на Христо Ботев. Те поднесоха цветя и венци пред бюст-паметника му в Борисовата градина.

Владимир Митов, председател на ВМРО – София

От младежката организация на ВМРО – София публикуваха на своята Фейсбук страница коментар относно празника Богоявление и изкривяването му от розовите либерали.

Ето и целия текст:

За изнежения розов либерал традициите на важат!

На 6 януари целият православен свят отбелязва Светото кръщение на Иисус Христос в река Йордан. Празникът се нарича още Просвещение и Богоявление, защото при кръщението на Христос Бог Отец се явил, показвайки Христовата мисия на света и посочвайки пътя на нашето спасение. Според православния канон празникът се отбелязва с литургия и празничен водосвет, от което следва хвърлянето на кръста в реката или морето. Мъжете, които стоят отстрани, се спускат да го извадят от водата. Вярва се, че ако кръстът замръзне, годината ще бъде плодородна.

Не щеш ли обаче тази година фокусът беше изместен от словесните и епистоларни гърчове на шепа прогресивно-модерни либерали. Въпросните индивиди негодуват, че на днешния ден свещениците в цялата страна извършват празнични литургии и хвърлят кръста в реката – религията била отживелица, казват те. Още по-голямо възмущение будело байганьовското според тях вадене на кръста.

Само че изнежените розови персони не знаят, че ритуалите на Богоявление не спират до тук.

В Родопите например на Йордановден се изпълнява обичаят Хаскане. Той се изразява в обредното изкъпване на всички сгодени моми, на младите булки, младоженците и новородените деца. Къпането се извършва от мъже хаскари или къпчинари, които подхвърлят по три пъти всички младоженци и ги отвеждат на реката или на чешмата да ги намокрят. В Прилепско Богоявление и Ивановден се наричан мъжки и женски водици, тъй като се свързват с обичая Водичарки. Водичарките са девойки в предбрачна възраст, които обикалят на групички домовете и изпълняват водичарски песни, които напомнят на коледарските.

С тях момите пожелават здраве, дълголетие и благополучие.

Но това маргинализираните прогресивисти не го знаят. Те все пак са модерни и предпочитат да свалят мафията по заръка на бивши представители на силови подземни структури. За тях хвърлянето на кръста и отбелязването на днешния празник е опасно начинание, но сбирщайнът в центъра на София през летните месеци е напълно безопасен. Хуленето на българските традициите в социалните мрежи е поредната проява на избиване на комплекси от страна на тези индивиди, защото реалните им възможности се ограничава до това да подпират една камера във фирмата на тати. За изнежения розов либерал традициите на важат, но една друга фраза много им приляга:

„Те бяха малко, но много прости либерали“

Автор: Николай Гергинов

Враца

Народният представител от ВМРО в ПГ на „Обединени патриоти“ и общинските съветници от Враца Красимир Ангелов и Момчил Янков поставиха цветя пред паметника на Христо Ботев в центъра на града, за да почетат 173-ата годишнина от рождението на великия революционер.

Красимир Богданов, Красимир Ангелов и Момчил Янков

Депутатът Красимир Богданов по случай Йордановден от името на Областния комитет на ВМРО – Враца връчи парична награда на победителя в спасяването на кръста от водите на р. Ботуня.

Богоявление в гр. Криводол

Поздравления за Община Криводол за добрата организация. България ще пребъде! Това написа той в своята Фейсбук страница.

Пловдив

Общинските съветници от ВМРО в общинския съвет на град Пловдив Димчо Петров и Иван Црънчев положиха венец пред паметника на Христо Ботев в града. Така те отдадоха почит към делото и творчеството на поета-революционер.

Димчо Петров и Иван Црънчев

Ямбол

Структурата на ВМРО в града поднесе цветя пред паметника на Ботев в  двора  на ПГЗ „Христо Ботев“ – гр. Ямбол.

Представители на ВМРО – Ямбол

Велико Търново

Народният представител от ВМРО доц. д-р Милен Михов уважи и литургията по случай Богоявление и рождението на Христо Ботев в старопрестолната столица.

Повече вижте тук>>>

Напишете Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Последни Новини

Сиди: 170 национални предатели задоволиха болното его на френския президент

Решението на парламента за РСМ е обидно и разочароващо. Денят, в който се случи това национално предателство, истината е, че костите на...

Искрен Веселинов: Следващото правителство ще бъде доминирано от външни фактори

Следващото правителство ще бъде доминирано от външни фактори. Въобще не изключвам, както и самият Кирил Петров намекна, за някакво коалиране на ПП...

ВМРО предлага да се издигне паметник на Тодор Александров в Стара Загора

Съветниците от групата на ВМРО в Общинския съвет на Стара Загора внасят предложение за финансиране и изграждане на паметник на видния български...

Десето юбилейно издание на Патриотичните игри във Враца

Патрон на Програмата за патриотично възпитание е Красимир Богданов С много настроение, спортен дух и положителни емоции премина четвъртото...

Искрен Веселинов: Призовавам Президента да започне консултации за промяна на Конституцията

Видя се, че срещите с партиите са ялови и такива ще останат без реална промяна на системата За това...

Александър Сиди: Българският парламент се продаде, предаде, създаде ден на националния позор

Оставихме в ръцете на брюкселските чиновници да решават съдбините на един народ, който е бил разделен позорно преди 100 години! Народ, разделен...

Кмет на ВМРО възстанови традиция в памет на Желю войвода в Маломир

129-ата годишнина от смъртта на Желю войвода беше отбелязана в ямболското село Маломир, където е живял и починал големият български революционер. В...

Коментари