Начало Циганският въпрос „Ромите“ блокират и строят незаконно, властта нехае

„Ромите“ блокират и строят незаконно, властта нехае

автор: Цветан Александров, ВМРО – София

Националните телевизии широко отразиха случая с „ромите“, които блокират 5-та линия на прелез „Факултета“ в междугарието Захарна фабрика – Горна баня. Много интересни репортажи от гледна точка на парадоксите, които те представят. Първо социалната роля на т.нар. „роми“ или поне заснетите субекти – онези компактни общности из България, живеещи преимуществено в разрез с българските закони.

Ние работим, държавата ни удържа част от трудовите възнаграждения под формата на данъци и осигуровки, от които удръжки може би по-голямата част отиват за помощи, покриване на загубите от незаконното използване на ток и вода по махалите и изобщо за отглеждане на българските цигани. Естествено и това, като всяко друго правило, си има своите изключения. Аз лично познавам такива.

Изведнъж циганите от голямото незаконно гето във „Факултета“ решили, че не са съгласни с това, че един български кмет решава да приложи закона и минават към гражданско неподчинение. Застават на жп линията на прелеза и не помръдват 2 часа.

Репортажите показват нещо, трудно за осмисляне, вън от нормалната човешка, а и правна логика – един от полицаите, дошли на мястото, застава срещу приближаващия влак и го спира!?

Помня граждански неподчинения и протести с доста справедливи искания, включително този срещу изстъпленията на една нагла циганска фамилия в Пловдивско, в които служителите на полицията не си поплюваха с палките.

Сега обаче вместо да прекратят тази блокада, те спират влаковете. След това циганите слагат децата си върху релсите и се дърпат настрана. Исканията им били да им се узаконят копторите и масивните незаконни къщи. Естествено, почти всичко построено там е незаконно и няма как никога и под никаква форма да бъде узаконено или признато за търпимо по смисъла на Закона за устройство на територията.

В резултат на това бяха, 1 блокиран пътнически влак за Перник, 1 за София, 1 отменен пак за София и 1 бърз от Кюстендил за София – отклонен да мине през Волуяк.

Това е донесло доста трудности на пътниците, които не са могли да стигнат там, за където са тръгнали или са много закъснели…

Буквално едва преминаващите влакове и жп возила не опират незаконните постройки. Ето какво казва законът за железопътния транспорт в тази връзка – Глава първа, общи разпоредби, чл. 4, ал. 2 „Минималната зона на отчуждение (сервитут) е 6 м от крайната релса, мерена хоризонтално и перпендикулярно на оста на железопътния път.“

По силата на същия този член (ал. 1) на същия закон в населените места това е ограничителната строителна линия, в която е забранено да се строи каквото и да е и е собственост на НКЖИ, сиреч – държавата.

Там преди няколко години са се правели почиствания от боклука, стигащ до нивото на релсата откъм гетото. Чистено е няколко пъти и винаги служителите са охранявани от полиция. Скъпо струващата чистота, платена пак от нас, е краткотрайна.

И сега е време да разгледаме опасността, която създава изникналото и разрастващо се с годините гето плътно до жп линията. Там първо се е появила купчината боклук, която е трупана, трупана, трупана и в момента нивото ѝ достига около 3-4 метра на места.

По-опасното е, че с времето върху сметището са построени освен кашонени „сгради“, външни тоалетни и свинската кочина, и доста по-тежи и стабилни от тях тухлени и бетонени къщи. Представете си при един по-обилен дъжд например, под напора на тежестта на тези масивни постройки или паркиралите до линията коли и бусове, ако се свлече някогашното незаконно сметище, върху което седят – какво ще стане. Ще бъде прекъснато движението, само че за доста по-дълъг период от време.

Представете си и това, ако се случи в момент, в който преминава влак с пътници сутрин или следобед, когато покрай кв. „Факултета“ се движат през 15-20 минути в двете посоки. Дава ли си някой сметка, като оставим щетите, колко биха били жертвите и пострадалите? Защото въпреки ниската скорост в този участък, именно заради това гето ще има такива, в случай, че масата боклук поддаде върху преминаващ влак. Особено, ако го обслужва леката мотриса Сименс, каквито са 90% от пътническите и някои бързи влакове не би било трудно да я обърне направо. Достатъчно страх, а понякога и телесни повреди, са понесли пътниците и превозните бригади по влаковете, минаващи от там покрай целещите ги с камъни „роми“, та за живота и здравето си да се страхуват. Защото там градежите си продължават, а властимащите (на местно и национално ниво) усилено да нехаят…

Напишете Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Последни Новини

Европа и САЩ сменят с ад родния данъчен рай. Страните с ниски данъци като България са под атака

Страните с ниски данъци като България са под атака. САЩ и ЕС работят в посока през това лято в ОИСР да се...

Ангел Джамбазки: ВМРО иска касиране на изборите в Турция

Изпратили сме мотивирано предложение до Министерски съвет, до главния прокурор, до председателя на ВАС, до председателя на ВКС, до Народното събрание с...

Ангел Джамбазки: Благодаря на всички за борбата за защитата на каузата на българския национализъм и Организацията

Евродепутатът и заместник-председател на ВМРО Ангел Джамбазки направи видеообръщение, в което благодари на всички за огромната борба, усилия и упоритост за защита...

Кузман Илиев: Халал да са ни новите корифеи на управлението и морала

Икономистът Кузман Илиев написа гневен коментар в своята Фейсбук страница по повод интервю на Атанас Атанасов от ДСБ за македонската ТВ „Сител“.

Йордан Йорданов: Решението за самостоятелно участие бе правилно

Самостоятелно участие - това бе правилното решение Въпреки че не преминахме 4-процентната бариера, продължавам да смятам, че решението за...

Джамбазки: Ако новите депутати водят национално предателска политика, ВМРО ще раздава политически шамари

Ако новите депутати бъркат и водят политика, която е национално предателска, ние от ВМРО ще раздаваме политически шамари, закани се евродепутатът.

Кузман Илиев: Слави, ДБ и Мая явно са едно. Казват, че са победители взети заедно

Народът и журналистите да слушат една идея по-внимателно, някои от партиите казват, че са победители взети заедно предупреди икономистът, който бе кандидат-депутат...

Коментари