Начало По места Русенската структура на ВМРО отбелязва четвърт век

Русенската структура на ВМРО отбелязва четвърт век

25-годишнината си отбелязва в събота русенската структура на ВМРО – БНД. На този ден през 1996 г. по инициатива на Искрен Веселинов в град Русе е учредена ВМРО. Пръв неин председател е Стефан Бучаков, който я оглавява 15 години. През 2014 г. на поста е избран Асен Даскалов, заемащ длъжността до 2021 г. В момента Общинската структура се ръководи от инж. Ивелин Иванов.

Още през 1997 г. започва изграждането на структурите на Организацията в област Русе. Първите след областния град са в Бяла, Сливо поле и Иваново, а към днешна дата в региона те са 25. Председател на Регионалния комитет на ВМРО – БНД вече 23 години е Искрен Веселинов, а зам.-председател е Галин Григоров. Днес във ВМРО – Русе членуват над 500 души, от които повече от половината са млади хора до 35 години.

Активно е присъствието на представители на Организацията на различни нива в обществения и политическия живот в Русе. При изборите за местна власт общинските съветници от ВМРО имат категорично представителство в Общинския съвет през последните 5 мандата. 6 години председател на местния парламент беше Искрен Веселинов, а от 2 години поста заема Иво Пазарджиев. За активното си участие в обществения и политическия живот както на Русе, така и в страната представителите русенската структура Искрен Веселинов, Юлиан Ангелов, Галин Григоров, Стефан Бучаков, Асен Даскалов, Деян Стайков, Ивелин Иванов, Траян Тотев, Пресиян Костадинов и др. бяха избрани в ръководните органи на организацията, а жителите на област Русе гласуваха доверие на Веселинов, който защитаваше интересите им в 43-ото и 44-ото Народно събрание. Галин Григоров бе назначен за областен управител на област Русе през мандата 2016-2021 г.

Сред кадрите на ВМРО – Русе станали националноизвестни лица на Организацията са Искрен Веселинов, Юлиан Ангелов, Галин Григоров, Деан Станчев.

От създаването си до момента структурата на ВМРО в Русе е инициатор на множество патриотични инициативи, адресирани към русенското гражданство и такива в национален мащаб. Съществен е приносът ѝ при масовото отбелязване на официалните ни празници.

Принос през годините:

  1. През 1999 г. ВМРО – Русе заедно с Областна администрация – Русе първи на национално ниво организират тържествено честване на Деня на независимостта на България – 22 септември, приет от 38-ото НС за официален празник на страната през 1998 година.
  2. Първата Общинска програма „Ин витро“ е реализирана по инициатива на общинските съветници от ВМРО в Русе през 2005 година.
  3. Значимите постижения, предложения и утвърдени решения от Общински съвет по предложения на ВМРО се свързват с политиките за опазване и развитие на общинската собственост (общинските жилища), комуналните дейности, опазване на обществения ред вкл. премахването на високоговорителите от джамията, възможността за отстраняване наематели на общинска собственост, когато безпокоят съседите си и др.
  4. На 17 април 2008 г. Общинският съвет в Русе прие Декларация за признаване и осъждане на геноцида, осъществен от Османската империя и младотурското правителство срещу арменци и българи, като съветниците от ВМРО бяха сред най-активно подкрепилите я. През годините русенската организация не пропуска на 24 април да изрази съпричастност към трагедията на арменския народ с почитане жертвите на геноцида.
  5. През есента на 2008 г. ВМРО – Русе предложи идеята съвместно с Регионалния исторически музей да бъде разработена програма с издаване на учебно помагало за специални часове по „Русезнание“ като част от кампанията си „Да си русенец е чест и гордост“. С одобрението на Регионалния инспекторат по образование първоначално часовете бяха насочени към учениците от IV и V клас, като ВМРО лобира програмата по „Русезнание“ да бъде включена в бюджета на общината за следващата финансова година. Впоследствие предметът „Русезнание” влезе в учебните програми на учениците от пети до седми клас под формата на СИП. Целите на предмета са изучавайки миналото на родния край и неговите традиции, децата да се запознаят с емблематични за града исторически моменти и личности, развивайки своите възприятия за национална идентичност. Инициирана от тогавашния председател на Общинския съвет Искрен Веселинов, разработена от музея и съгласувана с Регионалния инспекторат по образование, родолюбива инициатива на ВМРО – Русе стана реалност под формата на обучение в СИП от втория срок на учебната 2008/2009 г. През 2009 г. в шестнадесет училища в града започна провеждането на часове по тази дисциплина, учебният план на която съдържа петнадесет примерни теми. През 2021 се проведе четиринадесетото издание на състезанието по „Русезнание“. Негов домакин е Регионалният исторически музей, а за основната организация и финансирането се грижи местната организация на ВМРО. По същество то представлява преглед и финална оценка на работата на училищните групи, изучаващи предмета.
  6. Традиционен Велопоход Русе-Гюргево в памет на героите от Априлското въстание 1876 г. и Ботевата чета, за тринадесети пореден път през 2021 г. Ежегодно вземат участие повече от 200 велосипедисти.
  7. Честването на делото на „Червеноводската чета“ също бе възобновено от ВМРО – Русе. От 5 години се провежда и Комитския събор, посветен на това, който е и най-голямото събитие, възстановяващо бита на Възраждането.
  8. Изграден бе параклис в двора на Дома за стари хора „Приста“, финансиран от ВМРО.

ПАМЕТНИЦИ

– ВМРО – Русе  постави паметна плоча на мястото на родната къща на Баба Тонка Обретенова.

– Русенската организация постави възпоменателна плоча на кейовата стена в Русе в памет на убитите в престрелка на русенското пристанище от турските власти български революционери Никола Войводов и Цвятко Павлович.

– Паметна плоча на основателите на „Тайните офицерски братства“, създадени за освобождението на българите в Македония и Одринско – Борис Сарафов и Александър Протогеров ВМРО – Русе постави на ул. „Александровска” 124, в градинката до бившите казарми на Пети пехотен Дунавски полк.

– През 2020 г. бе финализирана отдавна замислената патриотична инициатива за паметник на Васил Левски в Русе. На алея в Парка на Възрожденците бе издигнат паметник на Апостола на Свободата с подкрепата на много дарители и фирми от целия град. Основният принос за осъществяването на идеята бе на Искрен Веселинов, който и бе председател на Сдружението за изграждане на паметник на Левски в Русе.

С дейността си през последните 25 години ВМРО – Русе се утвърди като сериозен радетел за защита на правата и интересите на обикновения българин и в частност русенец, както и за отстояване на традиционните български ценности на местно и национално ниво.

Източник: „РусеМедиа

Последни Новини

Джамбазки с разкрития за нов скандал с директора на Фонд „Култура“ към МК

Къде е ходил Драгунчев и с каква цел с правителствения самолет в края март тази година? Това пита българският...

Искрен Веселинов: Пенсионната система в България е абсурдна и има нужда от промяна

Съпредседателят на ВМРО Искрен Веселинов изрази позиция във Фейсбук страницата си относно нуждата от промяна на пенсионната система в частта намаляване изискуемия...

Антов: Това, че бомбените заплахи към училища са хибридна руска атака цели да ни държи в страх

Това, че бомбените заплахи към училища са хибридна руска атака цели да ни държи в страх. Пълен цирк се разиграва и това...

Патриотите в СОС: Настояваме за извънредна сесия за сигурността

Причините – кибертероризмът със заплахи за бомбени атентати, нелегалните мигранти и битовата престъпност В столицата на България – София,...

130 години от кончината на Баба Тонка Обретенова

На днешния 27 март отбелязваме 130 години, откакто легендарната българка Баба Тонка Обретенова прекрачва в безсмъртието. Членове и общински съветници от ВМРО...

ВМРО – Две могили почете паметта на войводата Филип Тотю

Членове на ВМРО - Две могили почетоха паметта на войводата Филип Тотю с венец на гроба на легендарния хайдутин и поборник по...

Половината от жените в България раждат първото си дете около 30-годишна възраст, казва д-р Калин Поповски

Половината от жените в България раждат първото си дете около 30-годишна възраст, а някои и по-късно, каза в интервю за БТА акушер-гинекологът...

Коментари