Начало Блог Сабанов: С максимален праг на надценката защитаваме българските производители

Сабанов: С максимален праг на надценката защитаваме българските производители

Заради очакваното поскъпване на хляба от ВМРО поискаха таван на надценките на основните хранителни продукти. Експертите на политическата формация са предложили да бъде изготвена социална кошница с основни продукти,  чиито цени да бъдат следени от държавата. Идеята е този пакет от храни да имат ясно разписани ставки за печалба на производител и търговец – мярка, която ще гарантира балансирани крайни цени.

В предаването „Плюс-Минус. Коментарът след новините” по НОВА депутатът от ВМРО Александър Сабанов потвърди, че причината за предложените промени е безконтролното вдигане на цената на хляба. Той успокои, че няма как стоки да изчезнат от магазините, каквито опасения се появиха.

Стоките от социалната кошница са 1% от стокооборота на веригите. Всеки потребител влиза в магазина, за да си купи една от тези стоки и покрай нея си купува нещо друго. Проблемът е друг – че когато говорим за поставяне на максимален праг на надценката, ние защитаваме българските производители. Те в момента печелят от порядъка на 3 до 5%, а големите вериги печелят шест пъти повече, коментира още Сабанов.

Предстоят разговори с коалиционния партньор от ГЕРБ, уточни той.

Александър Сабанов бе помолен да коментира и темата за тавана на застраховките. Премиерът Бойко Борисов спря временно промените в Кодекса за застраховането. Той разпореди на депутатите от ГЕРБ да не гласуват внесените от техния депутат Менда Стоянова текстове, за да се направи широко обществено обсъждане. С текстовете се слага таван от 20 000 лева обезщетение за най-близките роднини на загинал в катастрофа. Определя се и размер на обезщетението за по-широкия кръг роднини, като брат и сестра на жертвата.

Не сме потърсени нито от Менда Стоянова, нито от ПГ на ГЕРБ, когато е направено това предложение. Хубаво беше то да бъде обсъдено. Лично аз съм против да се определя цена на човешкия живот, заяви Сабанов.

Напишете Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Последни Новини

Европа и САЩ сменят с ад родния данъчен рай. Страните с ниски данъци като България са под атака

Страните с ниски данъци като България са под атака. САЩ и ЕС работят в посока през това лято в ОИСР да се...

Ангел Джамбазки: ВМРО иска касиране на изборите в Турция

Изпратили сме мотивирано предложение до Министерски съвет, до главния прокурор, до председателя на ВАС, до председателя на ВКС, до Народното събрание с...

Ангел Джамбазки: Благодаря на всички за борбата за защитата на каузата на българския национализъм и Организацията

Евродепутатът и заместник-председател на ВМРО Ангел Джамбазки направи видеообръщение, в което благодари на всички за огромната борба, усилия и упоритост за защита...

Кузман Илиев: Халал да са ни новите корифеи на управлението и морала

Икономистът Кузман Илиев написа гневен коментар в своята Фейсбук страница по повод интервю на Атанас Атанасов от ДСБ за македонската ТВ „Сител“.

Йордан Йорданов: Решението за самостоятелно участие бе правилно

Самостоятелно участие - това бе правилното решение Въпреки че не преминахме 4-процентната бариера, продължавам да смятам, че решението за...

Джамбазки: Ако новите депутати водят национално предателска политика, ВМРО ще раздава политически шамари

Ако новите депутати бъркат и водят политика, която е национално предателска, ние от ВМРО ще раздаваме политически шамари, закани се евродепутатът.

Кузман Илиев: Слави, ДБ и Мая явно са едно. Казват, че са победители взети заедно

Народът и журналистите да слушат една идея по-внимателно, някои от партиите казват, че са победители взети заедно предупреди икономистът, който бе кандидат-депутат...

Коментари