Начало Блог Сегашна Македония не се свени да изчегъртва българското и от гроба!

Сегашна Македония не се свени да изчегъртва българското и от гроба!

Като част от обиколката си в Македония почетният председател на ВМРО д-р Красимир Каракачанов посети Ново село, Щипско. Там, в двора на църквата „Света Богородица“, има чешма, на която на чист български пише, че е построена през 1882 г. от майстор Насте от Прилеп.

Тази църква е култова част от българската борба за църковна независимост, защото след Велес и Скопие, и гражданите на Щип се вдигат на бунт срещу гръцкия владика. Искат в техните църкви да се служи на български.

Допреди 10 години на стената на църквата „Света Богородица“ в Ново село е имало седем гроба, които макар и разрушени след 1944 г. от комунистическата югославска власт, каменните контури на гробовете са личали.  

Още преди 30 години Каракачанов при посещението си на същото място е виждал следи, че на тези гробове са палени свещи, което се е виждало ясно по опушената стена, където са се намирали. Това са гробовете на седем български офицери, загинали през ноември 1915 г. при Криволак в боевете срещу френските войски. Местното население е положило костите в двора на църквата в знак на уважение към делата им – дали са живота си за свободата на Македония.

Каракачанов избра двора на църквата, за да направи видео включване, в което да разкаже повече за това какви спомени пази стената на храма.

Знае се името само на един от загиналите  – първият гроб е бил на Христо Чернопеев – родом от Дерманци, Луковитско – велик войвода на ВМОРО. Любопитен факт от неговия живот е, че при започването на Първата световна война той е народен представител, избран от гр. Струмица напуска парламента и отива на фронта, където и загива.

През 2012 г. в уж свободна, демократична Македония костите на тези седем български офицери са преместени незнайно къде, за да се направи опит за заличаване на всичко българско.

Като военен министър Каракачанов нееднократно се е опитвал да открие къде са положени костите на тези офицери, питал е местните църковни власти, а също и тогавашните военен министър на С Македония г-жа Шекеринска и премиерът Заев. Отговор така и не е получен.

Смятате ли, че като гледате тази гола стена и усещайки за пореден път нахалството на сегашните македонски власти, че Република Северна Македония заслужава да бъде пусната да започне преговори за членство в ЕС, пита риторично Красимир Каракачанов. Той е категоричен: Не заслужава.

Може би Кирил Петков от американското или германското посолство му подсказват, че не е така, но Вие преценете кой е прав. Това са фактите унищожените гробове. И нека българския министър-.председател да не се опитва да ни лъже, че нещо се е променило, казва в заключение Красимир Каракачанов.

Вижте видеото >>>

Напишете Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Последни Новини

ВМРО е твърдо против партийна чистка в здравеопазването на принципа „стани, за да седне моят човек“

Министърът да посочи мотиви за отстраняването на директори на болници През последните дни ставаме свидетели на безпрецедентни уволнения на...

Красимир Каракачанов: На България ѝ трябва грамотно, а не раболепно и папагалско правителство

На България ѝ трябва грамотно, а не раболепно и папагалско правителство. Българският народ е тотално разединен и противопоставен....

Сиди: 170 национални предатели задоволиха болното его на френския президент

Решението на парламента за РСМ е обидно и разочароващо. Денят, в който се случи това национално предателство, истината е, че костите на...

Искрен Веселинов: Следващото правителство ще бъде доминирано от външни фактори

Следващото правителство ще бъде доминирано от външни фактори. Въобще не изключвам, както и самият Кирил Петров намекна, за някакво коалиране на ПП...

ВМРО предлага да се издигне паметник на Тодор Александров в Стара Загора

Съветниците от групата на ВМРО в Общинския съвет на Стара Загора внасят предложение за финансиране и изграждане на паметник на видния български...

Десето юбилейно издание на Патриотичните игри във Враца

Патрон на Програмата за патриотично възпитание е Красимир Богданов С много настроение, спортен дух и положителни емоции премина четвъртото...

Искрен Веселинов: Призовавам Президента да започне консултации за промяна на Конституцията

Видя се, че срещите с партиите са ялови и такива ще останат без реална промяна на системата За това...

Коментари