Начало Блог Сиди: България държи на своя национален интерес спрямо РСМ

Сиди: България държи на своя национален интерес спрямо РСМ

Не можем да допуснем в Европейския съюз да влезе държава, която може да има претенции към нашата история, език и или да има териториални претенции.

Това заяви Александър Сиди от ВМРО по време на онлайн дебат на външнополитически въпроси, организиран от Студентска асоциация за изследване на международните отношения (САИМО), в който участваха и представители на ГЕРБ, БСП, ДБ, „Изправи се! Мутри вън!“.

източник: News.bg

Ще продължа да наричам държавата Македония, защото тази страна продължава да бъде една от най-светлите страници в българската история, обясни Сиди.

България може да седне да говори с Македония на ясна основа и това е общата ни история и бъдеще. България първа в света призна отделянето на Македония от СР Югославия, но това не значи, че сме признали кражбата на историята и езика ни, изтъкна воеводата.

Той бе категоричен, че отношенията с Македония са ясни и кратки – България има своя национален интерес и този интерес изисква истината. Могат да се определят като македонци, марсианци или каквито си искат, но не могат да определят видни българи като македонци, каза Александър Сиди.

Той подчерта, че всичко, което се е случило по време на Възраждането с Македония, е свързано неразривно с България и българския народ. Успехите в политически план не са сведени само до РСМ, а и с темата за интеграцията на Западните Балкани и признаването на българското малцинство в Албания, изтъкна воеводата. Той се противопостави на лицемерието, изтъквайки, че в Европа позицията на някои политически партии е една, съвсем друга в родината.

Зелена сделка или зелено лицемерие

Според Сиди това, което предлага Европа, е едно „зелено лицемерие“, защото се иска да затворим нашите ТЕЦ-ове и да преминем към декарбонизация. По думите му това означава загубени хиляди работни места и правителството трябва да работи активно за забавяне на процеса по „Зелено лицемерие“.

Сиди недоумява как може да се твърди, че през 2050 г. ще имаме една прекрасна Европа без никакви въглеродни емисии, въпреки че се оказва, че едно изригване на вулкана Етна изхвърля равно количество въглерод на годишните емисии на България. От ВМРО се чувстват длъжни първо да защитят работните места на хората, а след това да се мисли за декарбонизация. Коронакризата ще мине и бизнесът има нужда от помощ, посочи той.

Европа на европейците или Европа на Меркел

Пактът за миграция в ЕС Сиди също определи като поредната безумна грешка на ЕС.

Каквото и да си говорим, за каквато и тема да си говорим в ЕП стигаме до бежанци, Истанбулска конвенция и Зелена сделка, посочи той. Свободното движение на граждани на ЕС трябва да бъде защитено, но не и за сметка на даването на убежище и разследването на бежанци. Да пропускаме огромна маса от хора в Европа, не защото са подгонени от някого, а защото искат да променят Европа е абсолютно погрешно и вредно, категоричен бе депутатът.

Александър Сиди няма как да си представи Европа така, както си я представя Ангела Меркел.

Вашингтон – София – Москва

Според ВМРО въпреки разкритата шпионска афера преди дни, Русия не представлява пряка заплаха за националната сигурност към днешна дата. Отношенията с Русия трябва да се развиват на база равнопоставеност, а българският национален интерес изисква равноотдалеченост и от Вашингтон, и от Москва. ЕС е инструмент за България да следва националния си интерес.

Нито по отношение на Русия, нито по отношение на Вашингтон трябва да използваме политика на подчинение, което за съжаление България прави в последните 70-80 години в една или друга посока, допълни Александър Сиди.

Видео >>>

Последни Новини

Искрен Веселинов: Най-бедните плащат най-много данък „Спекула“

Най-бедните плащат най-много данък „Спекула“. Това нещо трябва да бъде решено веднъж завинаги. Това каза Искрен Веселинов, съпредседател на ВМРО, в предаването „Темите...

ДБ да поемe отговорност за управлението на район „Красно село“

Залисани в стремежа си да докопат цялата власт в държавата от „Демократична България“ забравиха за избора на гражданите на „Красно село“. През...

Нападенията над български клубове и институции в Северна Македония са недопустими!

Поредната атака този път е насочена срещу българския Културно-информационен център в Скопие. До сега бяха атакувани гражданите на Северна Македония заради българското...

ВМРО – Русе се поклони пред паметта на Ангел Кънчев

На 17 март ръководството на ВМРО - Русе, начело с областния председател на Организацията Галин Григоров и общинския съветник от ВМРО Траян...

Султанка Петрова: Липсват ефективни механизми, чрез които да се овладее галопиращата инфлация

Липсват ефективни механизми, чрез които да се овладее галопиращата инфлация. За съжаление най-потърпевши от нарастването на цените а възрастните хора, самотните родители,...

Александър Сиди: Нито един евреин с паспорт от Царство България не е бил депортиран

На границата трябва да има армия и да се стреля Над каналджиите има чадър от най-високо място

Искрен Веселинов: Желанието за стабилност и развитие в държавата сега отсъства от политическия хоризонт

Има поне две успешни формули за коалиция и една неуспешна. Успешна формула е, когато се уточнят общи идеи и теми и се направи...

Коментари