Начало Видео Слабаков: Младите хора често са подлъгвани при неплатените стажове

Слабаков: Младите хора често са подлъгвани при неплатените стажове

ЕП призна, че не взима решения заедно с младежите, а вместо тях

Младите хора са подлъгвани при неплатените стажове. Много често им се предлага неплатен стаж, като се обещава след това да им бъде осигурено работно място. В края на краищата обаче те биват уволнени след стажа. Това не е въпрос на компетентност, а на използвачество.

Това заяви евродепутатът от ВМРО в групата на Европейските консерватори и реформисти Андрей Слабаков в свое изказване. Коментарът му е по повод въпрос от  Комисията по заетост и социални въпроси към комисаря по работни места и социални права по темата с овластяване на европейската младеж в трудовата заетост и социалното възстановяване след пандемията.

Според евродепутата тази практика е непочтена. Дори във времето на феодализма майсторът е давал на чирака храна и легло, възмути се Андрей Слабаков.

А ето и цялото изказване на евродепутата:

Благодаря госпожо председател,

Радвам се, че най-после признахме, че не взимаме решения заедно с младежите, а по-скоро вместо тях.

Прекалено често на младите се предлагат няколко месеца неплатен стаж с обещание за постоянно работно място след това. Накрая обаче биват уволнени. Разбирам ако е въпрос на компетентност, но не е. Става въпрос за използвачество. Може би некомпетентните са интервюиращите, които постоянно наемат нови стажанти, които все не стават? По-скоро тях трябва да уволним.

Освен своето време като неплатени стажанти, те инвестират и своите пари! Много малко хора могат да си го позволят. „Те набират опит“ ще кажат техните работодатели. Как изчислихте, че опитът се равнява точно на една заплата?! Тази практика е непочтена! На стажантите трябва да се плаща достатъчно, за да съществуват, например, минималната работна заплата. Вземете за пример стажантството в Европейския парламент.

Аз не съм социалист, а консерватор. Все пак намирам това за изключително несправедливо и вредно. Дори във времето на феодализма майсторът е давал на чирака храна и легло. Нашите стандарти по-ниски ли са?

Последни Новини

Джамбазки за Шенген: Когато т.нар. „българска политическа класа“ се държи като обслужващ персонал към Европа, ще получаваме такова отношение!

В продължение на 11 години западноевропейските държави доказват двуличното си отношение към България Позицията на...

Двама еврокомисари ще вземат участие в конференцията „Западни Балкани“, организирана от Ангел Джамбазки

Мария Габриел, Оливер Вархей, евродепутати, политици от региона, професори, журналисти и общественици ще се включат в събитието Двама еврокомисари...

Юлиан Ангелов: „Циркът – кодове, бюлетини, машини“ не обслужва интереса на българите

Случващото се в момента в Народното събрание е пълен цирк, който не работи за решаване на проблемите на българските граждани.

Ще останат ли училища без отопление през зимата?

Този въпрос става още по-актуален предвид липсата на адекватен бюджет в държавата за 2023 г. Сигналът, подаден от председателя...

Михов: Нападенията срещу български клубове в РСМ не са дело на обикновените граждани

доц. д-р Милен Михов – член на ръководството на ВМРО, в ефира на България 24. Нападенията срещу български клубове...

Кирил Петков разцепи българската позиция за Македония

Доц. Милен Михов, историк, бивш депутат от ВМРО, пред Труд News: Скопие натиска Европа България да признае за...

ВМРО – Стара Загора отдаде почит на патрона си Иван Гарванов

На 28 ноември се навършиха 115 години от убийството на двама от най-видните дейци на македоно-одринското революционно движение – Иван Гарванов и...

Коментари