Начало Блог Слабаков: Неприемливо е само 14 страни да впишат културата в Плановете си...

Слабаков: Неприемливо е само 14 страни да впишат културата в Плановете си за възстановяване

Абсолютно неприемливо е културата да липсва в плановете на половината държави членки. Не може секторът да бъде толкова голям процент от европейския пазар – над 7%, без да му се обръща нужното внимание.

Това заяви Андрей Слабаков – евродепутат от ВМРО в групата на Европейските консерватори и реформисти на заседание на Комисията по култура в ЕП относно обсъждането на Плана за възстановяване.

Изумен съм, че за пореден път се говори само за пари. Добавената стойност на културния сектор е много повече от тези 7%, тя е неизмерима и е свързана с морала и ценностите на хората, с душевното им развитие, категоричен е Слабаков и добави:

Бюрократите винаги са готови да пренебрегнат това и да се отнасят към културните дейци като към просяци.  

Ето и цялото изказване:

Благодаря госпожо председател,

Съгласен съм с много от твърденията в проектостановището на колегата Нинас. Абсолютно неприемливо е културата да липсва в плановете на половината държави-членки! Не може секторът да бъде толкова голям процент от европейския пазар – над 7%, без да му се обръща нужното внимание.

Изумен съм, че за пореден път се говори само за пари. Добавената стойност на културния сектор е много повече от тези 7%, тя е неизмерима и е свързана с морала и ценностите на хората, с душевното им развитие.

Бюрократите винаги са готови да пренебрегнат това и да се отнасят към културните дейци като към просяци. Парламентът настоява за най-малко 2% от бюджета посветени на културата. Аз казвам най-малко 4%, а дори и това би било недостатъчно.

По въпроса за туризма не съм изненадан. Още в началото беше ясно. Комисията го постави в една графа заедно с културата и позволи на държавите да насочат парите към него. Културният туризъм е много малък процент и от двата сектора. Защо изобщо бяха заедно? Трябва да бъдем много критични към подхода, иначе оставяме културните дейци на произвола на съдбата.

Благодаря.

Видео от изказването вижте тук >>>

Последни Новини

Джамбазки заяви пълна подкрепа за полицейския служител, прострелял заподозрян при гонка

Пълна подкрепа за полицейския служител, прострелял заподозрян при гонка. То е ударило момиче с тръба по главата с цел грабеж. Подобни брутални престъпления...

Контрера: Преведохме София през тежки кризи, няма да допуснем да изпадне в хаос

ВМРО прояви отговорност към столицата и гласува за бюджет, който да не допусне София да изпадне в хаос. Въпреки...

Русенското село Червена вода бе домакин на седмия Комитски събор

В село Червена вода се проведе седмото издание на традиционния Комитски събор, организиран от ВМРО – Русе, Сдружение за военно-патриотично възпитание на младежта...

Каракачанов: Политическа формула „Орбан“ – това ни трябва в България!

Красимир Каракачанов, почетен председател на ВМРО - Илиана Беновска „Беновска пита – Радио К2“, 23.09.2023 г.  Кандидатурата на Карлос Контрера...

ВМРО регистрира своите кандидати за София

В събота ВМРО - София регистрира своя кандидат за кмет, кандидати за районни кметове, кметове на кметства и общински съветници, съобщава БНР.

Каракачанов: Смяната на Трети март е опит да се пренапише историята

Всички държави в света и в Европа празнуват деня, в който са се създали като държава. Опитът беше конюнктура и типично слугински,...

ВМРО – Шумен регистрира листа за изборите в Деня на Независимостта

На 22 септември 2023 г., в Деня на Независимостта, бе регистрирана листата на ПП „ВМРО – Българско национално движение за участие в...

Коментари