Начало Европейски парламент Слабаков: Сградният фонд на България е несъвместим с енергийните цели на ЕС

Слабаков: Сградният фонд на България е несъвместим с енергийните цели на ЕС

В България процентът на стари сгради е огромен

Евродепутатът от ВМРО в групата на Европейските консерватори и реформисти Андрей Слабаков изрази мнение относно Социалния климатичен фонд и рисковете, които крие.

Според законопроекта, който е представен се пренебрегват основни неща от климатичния фонд. Най-малкото е, че се предполага, че всички държави, член на ЕС стартират на приблизително еднакво ниво на развитие на държавния сграден фонд. Само че не е така, защото в България процентът на стари сгради е огромен. Това води до несъвместимост с целите на енергийна ефективност, налагани ни от ЕС. По-голямата част от сградния фонд са къщи, построени преди 100 г., заяви Слабаков.

Тези къщи само с едно саниране няма да се оправят, категоричен е евродепутатът.

Ето и цялата позиция:

Благодаря господин председател,

Благодаря и на двамата докладчици за предложения текст. Той има своите позитивни страни, но мисля, че пренебрегва основния проблем на Социалния климатичен фонд така, както е замислен от Комисията.

Презумпцията на този законопроект е, че всички държави членки започват с приблизително еднакво ниво на развитие на държавния сграден фонд и на транспорта, както и че транспортната и енергийна бедност предстоят да бъдат проблем. Това просто не е вярно.

В България сградният фонд е изцяло несъвместим с целите за енергийна ефективност, които са налагани от ЕС. Процентът от стари сгради е огромен. Това са къщи, построени преди 100 години! Няма да се оправят с едно саниране. Да, има технологии за топлоизолация и прочее, които могат да се инсталират, но цената им е нерентабилна. Непоносима е не само за хората с ниски доходи, но и за тези, които на са изпаднали в енергийна бедност. За да може Фондът да допринесе за тяхната инсталация ще са нужни много повече средства от предвиденото.

Същото е и с транспортната система. Тук не говорим просто за достъп до електрически автомобили, а за липса на възможност изобщо да се въведат такива реформи в зададените срокове. Истината е, че в момента, когато започне да функционира Климатичният фонд, някои държави вече ще бъдат изостанали и предложените сметки за разпределение на средствата не отразяват това достатъчно.

Предстои да работим върху текста, така че да се вземат под внимание точно тези национални особености. Мисля, че ще можем да създадем един по-гъвкав Фонд, който да подпомогне хората, засегнати от Зеления преход.

В предложението на докладчиците също има и добри елементи. Радвам се, че искат да задържат фокуса изцяло върху социалните последици, което е и добавената стойност на този Фонд. Прибавянето на малките и средни предприятия, както и по-големият фокус върху отдалечените региони са стъпки в правилната посока.

Очаквам да работим продуктивно с колегите докладчици от двете комисии и да произведем един разумен, реалистичен Фонд, който наистина да помогне на хората в нужда.

Благодаря.

Видео от изказването вижте тук >>>

Напишете Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Последни Новини

ВМРО е твърдо против партийна чистка в здравеопазването на принципа „стани, за да седне моят човек“

Министърът да посочи мотиви за отстраняването на директори на болници През последните дни ставаме свидетели на безпрецедентни уволнения на...

Красимир Каракачанов: На България ѝ трябва грамотно, а не раболепно и папагалско правителство

На България ѝ трябва грамотно, а не раболепно и папагалско правителство. Българският народ е тотално разединен и противопоставен....

Сиди: 170 национални предатели задоволиха болното его на френския президент

Решението на парламента за РСМ е обидно и разочароващо. Денят, в който се случи това национално предателство, истината е, че костите на...

Искрен Веселинов: Следващото правителство ще бъде доминирано от външни фактори

Следващото правителство ще бъде доминирано от външни фактори. Въобще не изключвам, както и самият Кирил Петров намекна, за някакво коалиране на ПП...

ВМРО предлага да се издигне паметник на Тодор Александров в Стара Загора

Съветниците от групата на ВМРО в Общинския съвет на Стара Загора внасят предложение за финансиране и изграждане на паметник на видния български...

Десето юбилейно издание на Патриотичните игри във Враца

Патрон на Програмата за патриотично възпитание е Красимир Богданов С много настроение, спортен дух и положителни емоции премина четвъртото...

Искрен Веселинов: Призовавам Президента да започне консултации за промяна на Конституцията

Видя се, че срещите с партиите са ялови и такива ще останат без реална промяна на системата За това...

Коментари