Начало Блог Слабаков се пребори за по-добра ранна диагностика на рака в отдалечените райони...

Слабаков се пребори за по-добра ранна диагностика на рака в отдалечените райони на ЕС

По време на заседание на комисията по околна среда, обществено здраве и безопасност на храните евродепутатът Андрей Слабаков зададе въпроси на Генералния директор за Научни изследвания и иновации в Комисията – Жан-Ерик Паке относно предстоящата мисия за борба с рака.

Слабаков уточни, че в Плана за борба с рака има добро предложение за организиране на мобилни екипи, които да посещават хората в отдалечените местности. Това е нужно, защото първо е нужно да бъде открито заболяването, а когато за хората в отдалечените региони, особено възрастните, е трудно да пътуват. Трябва да обвържем в мисията скрининга с борбата с рака, категоричен е Слабаков.

След въпроса на Слабаков генералният директор отговори, че вследствие въпрос на евродепутата от ВМРО, ще бъде изпратено оборудване и техника в отдалечените региони, за да се подобри ранната диагноза на ракови заболявания.

А ето и цялото изказване на Слабаков:

Благодаря господин председател,

Господин Паке, ще повдигна въпроса за мисията за рака. В доклада „Мисията: Възможна“ се споменават хората в отдалечените региони, но не се предлагат конкретни мерки за решаване на техните проблеми. В същия доклад се говори за по-добър скрининг, но най-вече за разработване на нови технологии и усъвършенстване на съществуващи методи.

Защо експертите работещи по мисията за рака не свързват двата въпроса? На мен ми изглежда логично. Все пак първата стъпка е да бъде открито заболяването. В отдалечените региони живеят стари хора, те не могат да се придвижват на дълги разстояния. Колкото и пари да се налеят в една болница, ако тя е прекалено далеч става безполезна. Не може да концентрираме ресурсите си в една точка във всяка държава.

В Плана за борба с рака има добро предложение за организиране на мобилни екипи, които да посещават отдалечените местности. Този тип взаимосвързаност трябва да се търси и в мисията! Все пак огромна част от раковите заболявания се откриват лесно, без много сложна или скъпа техника.

Възнамерявате ли да обърнете повече внимание на скрининга в отдалечените региони и да го интегрирате като основен приоритет в мисията? Как може да се помогне на държавите да изградят такава инициатива?

Видео от изказването вижте тук >>>

Последни Новини

ВМРО регистрира своите кандидати за София

В събота ВМРО - София регистрира своя кандидат за кмет, кандидати за районни кметове, кметове на кметства и общински съветници, съобщава БНР.

Каракачанов: Смяната на Трети март е опит да се пренапише историята

Всички държави в света и в Европа празнуват деня, в който са се създали като държава. Опитът беше конюнктура и типично слугински,...

ВМРО – Шумен регистрира листа за изборите в Деня на Независимостта

На 22 септември 2023 г., в Деня на Независимостта, бе регистрирана листата на ПП „ВМРО – Българско национално движение за участие в...

Атанас Стоянов бе единодушно подкрепен за кмет на Сандански

 Инициативен комитет от авторитетни за града личности и няколко партии подкрепят Стоянов На събрание в четвъртък общинската организация на...

Карлос Контрера: София трябва да има зам.-кмет по сигурността

По думите му служителите на полицията трябва да ползват общински жилища Като кандидат за кмет на столицата Карлос...

ВМРО – Троян подкрепя кандидатурата на Донка Михайлова за кмет

На проведеното събрание на членовете на ВМРО – Троян на 20 септември 2023 г. бе решено кандидатурата на Донка Михайлова да бъде...

С венци и цветя ВМРО почете 120 г. от смъртта на Александър Панайотов

С поднасяне на венци и цветя пред паметната плоча на подпоручик Александър Панайотов във Велико Търново ВМРО почете 12-ата годишнина от трагичната...

Коментари