Начало Блог Слабаков с въпрос към европейските регулатори относно борбата с дезинформацията

Слабаков с въпрос към европейските регулатори относно борбата с дезинформацията

Дезинформацията е огромен проблем. Сега всеки може да напише статия или да качи видео онлайн, което да събере хиляди, ако не и милиони посещения, дори да се превърне в новина, пускана по медиите.

Това заяви еродепутатът от ВМРО в групата на ЕКР Андрей Слабаков в изложението си по поставения от него въпрос към европейските регулатори за аудиовизуални медийни услуги.

Виждал съм го неведнъж и не говоря само за новините относно пандемията от КОВИД-19. Много често става въпрос и за медии, които са мотивирани политически, имат си спонсори и атакуват техни противници или подкопават определени факти с целенасочени кампании на дезинформация. Това е изключително опасно за обществото. То не просто затруднява публичния дискурс по важни въпроси, а засяга особено тежко младежта. Все повече младите започват да губят доверие към всички източници на новини и информация, категоричен е той.

А ето и целия въпрос >>>

Благодаря госпожо председател,

И добре дошъл на г-н Ибурки като новоизбран председател на Групата на европейските регулатори за аудиовизуални медийни услуги (ЕРГА). Бих искал да говорим за дезинформацията. Според мен тя е огромен проблем. Сега всеки може да напише статия или да качи видео онлайн, което да събере хиляди, ако не и милиони посещения, дори да се превърне в новина, пускана по медиите. Виждал съм го неведнъж и не говоря само за новините относно пандемията от КОВИД-19. Много често става въпрос и за медии, които са мотивирани политически, имат си спонсори и атакуват техни противници или подкопават определени факти с целенасочени кампании на дезинформация. Това е изключително опасно за обществото. То не просто затруднява публичния дискурс по важни въпроси, а засяга особено тежко младежта. Все повече младите започват да губят доверие към всички източници на новини и информация.

Кодексът за поведение във връзка с дезинформацията сякаш не предоставя достатъчно лесни и бързи решения за справянето с този проблем. Заключенията на ЕРГА по въпроса, които бяха публикувани неотдавна, споменават недостатъчното докладване по ползването на изкуствен интелект и автоматични системи за следене на дезинформацията. Какви точно са проблемите с използването на този тип системи? Съществува и етичният въпрос – как можем да използваме тези системи без автоматично да цензурираме хората. Все пак те имат правото на свобода на словото.

В Пленарната зала ще се гласува и Пакетът за цифрови услуги, където Кодексът е отчасти интегриран. Как ще се отрази това на прилагането му по въпросите на дезинформацията?

Благодаря.

Цялото видео с изказването вижте тук >>>

Последни Новини

Джамбазки за Шенген: Лицемерие и двуличие от част от западните държави

11 години западните страни се държат със София и Букурещ като с държави втора ръка, подчерта евродепутатът. Въпросът на...

Джамбазки за Шенген: Когато т.нар. „българска политическа класа“ се държи като обслужващ персонал към Европа, ще получаваме такова отношение!

В продължение на 11 години западноевропейските държави доказват двуличното си отношение към България Позицията на...

Двама еврокомисари ще вземат участие в конференцията „Западни Балкани“, организирана от Ангел Джамбазки

Мария Габриел, Оливер Вархей, евродепутати, политици от региона, професори, журналисти и общественици ще се включат в събитието Двама еврокомисари...

Юлиан Ангелов: „Циркът – кодове, бюлетини, машини“ не обслужва интереса на българите

Случващото се в момента в Народното събрание е пълен цирк, който не работи за решаване на проблемите на българските граждани.

Ще останат ли училища без отопление през зимата?

Този въпрос става още по-актуален предвид липсата на адекватен бюджет в държавата за 2023 г. Сигналът, подаден от председателя...

Михов: Нападенията срещу български клубове в РСМ не са дело на обикновените граждани

доц. д-р Милен Михов – член на ръководството на ВМРО, в ефира на България 24. Нападенията срещу български клубове...

Кирил Петков разцепи българската позиция за Македония

Доц. Милен Михов, историк, бивш депутат от ВМРО, пред Труд News: Скопие натиска Европа България да признае за...

Коментари