Начало Турция разбулена След опозиционния турски поход

След опозиционния турски поход

Текст от рубриката „Турция разбулена

Автор: Владимир Митов – председател на ВМРО – София, историк, специалист по история на българските земи по време на османо-турското робство, член на Македонския научен институт

На 9 юли 2017 г. приключи походът от Анкара до Истанбул. Придвижването беше организирано от народнорепубликанската партия на Кемал Кълъчдароглу, опозиционер в съвременна Турция. Цялата акция имаше за цел да покаже на жителите на Турция и на световната общественост, че в югоизточната ни съседка все още има недоволни от диктатурата на Ердоган.

Протестиращите са недоволни не само от режима на Ердоган, но и от мерките, които той предприе сред турските граждани, след преврата от 15 юли 2016 г. Бяха обвинени, задържани и вкарани по затвори хиляди офицери от армията и полицията, които според Ердоган са заплаха за вътрешната сигурност в страната. Спорни са обвиненията срещу тях, но освен осъдени и лишени от свобода има хиляди уволнения. Засегнат е не само воинският състав, но интелектуалци, преподаватели и общественици, които макар да не са военни, според диктатора Ердоган са заплаха за националната сигурност. Според опозицията има около 100 000 уволнения след преврата в Турция. Има и една друга част граждани на Турция, които се намират извън пределите на държавата си и не смеят да се завърнат, страхувайки се за живота си.

По време на похода от Анкара до Истанбул са задържани и шестима членове на Ислямска държава, които подготвяли кървав атентат на последния митинг на народнорепубликанската партия в Истанбул. Интересен е въпросът защо Ислямска държава иска да извърши терористичен акт срещу опозицията в Турция, а не се сражават срещу „светската демокрация“ на Реджеп Тайип Ердоган. Дали лидерът в Турция не е предотвратил кървавия атентат, защото това може да доведе след себе си до нови сблъсъци и недоволство в Турция.

Разкритието на пъкленото дело и задържането на джихадистите за толкова кратко време, навежда на мисълта, че Ердоган има хора в Ислямска държава. Или това е поредната негова инсценировка, чрез която иска да покаже, че той и неговото правителство са за демокрацията и нямат нищо против опозицията – дори я защитават.

Отговорът остава забулен.

Последни Новини

Джамбазки за Шенген: Когато т.нар. „българска политическа класа“ се държи като обслужващ персонал към Европа, ще получаваме такова отношение!

В продължение на 11 години западноевропейските държави доказват двуличното си отношение към България Позицията на...

Двама еврокомисари ще вземат участие в конференцията „Западни Балкани“, организирана от Ангел Джамбазки

Мария Габриел, Оливер Вархей, евродепутати, политици от региона, професори, журналисти и общественици ще се включат в събитието Двама еврокомисари...

Юлиан Ангелов: „Циркът – кодове, бюлетини, машини“ не обслужва интереса на българите

Случващото се в момента в Народното събрание е пълен цирк, който не работи за решаване на проблемите на българските граждани.

Ще останат ли училища без отопление през зимата?

Този въпрос става още по-актуален предвид липсата на адекватен бюджет в държавата за 2023 г. Сигналът, подаден от председателя...

Михов: Нападенията срещу български клубове в РСМ не са дело на обикновените граждани

доц. д-р Милен Михов – член на ръководството на ВМРО, в ефира на България 24. Нападенията срещу български клубове...

Кирил Петков разцепи българската позиция за Македония

Доц. Милен Михов, историк, бивш депутат от ВМРО, пред Труд News: Скопие натиска Европа България да признае за...

ВМРО – Стара Загора отдаде почит на патрона си Иван Гарванов

На 28 ноември се навършиха 115 години от убийството на двама от най-видните дейци на македоно-одринското революционно движение – Иван Гарванов и...

Коментари