Начало Блог За социално-икономическите мерки в помощ на хората говори д-р Петрова

За социално-икономическите мерки в помощ на хората говори д-р Петрова

За социално-икономическите мерки в помощ на хората говори д-р Султанка Петрова в „Патарински LIVE“ по Канал 3. За МТСП е важно всички хора да бъдат подпомогнати в този труден момент, декларира тя. Петрова е заместник-министър на труда и социалната политика и председател на Националната женска организация на ВМРО.

Тя разкри повече за социално-икономическите мерки в помощ на хората:

Помощ за родителите

Родителите могат да разчитат на подпомагане в две посоки – финансова помощ и могат да кандидатстват за детегледачки. Родителите на деца до 14 години, които се обучават дистанционно, ще могат да получат помощ от държавата предвид въведените мерки. Доходната граница на член на семейството се увеличава на 915 лв. Определението на средномесечния доход на член от семейството ще се изчислява въз основа на реализирания доход в месеца, за който са въведени ограниченията. За да получат тази помощ, лицата трябва да подадат заявление-декларация в дирекциите по социално подпомагане по настоящ адрес. Това може да стане и по електронен път, и по пощата. За семействата с едно дете до 14 години помощта ще бъде в размер на 610 лв. Това е минималната работна заплата за 2020 г. За семейства с две и повече деца помощта ще е 915 лв.

Помощ за заетите

Другата помощ, която бе обявена от правителството, е за заетите. Тя също е част от социално-икономическите мерки в помощ на хората.

Всеки работник, който се осигурява на 8-часов работен ден, ще получи по 24 лв. дневно. Работодателите ще предоставят списък с имената на работниците, които трябва да бъдат в неплатен отпуск. Средствата ще се изплащат директно на работника. По тази мярка може да  се кандидатства от началото на следващата седмица – 30 ноември, информира д-р Петрова.

За социално-икономическите мерки в помощ на бизнеса

Правителството ще отдели между 350 и 400 млн. лв. за подпомагане на затворените бизнеси по време на епидемичната обстановка в страната. Продължава мярката 60/40 и 80/20. Много е важна и патронажната грижа, социално-здравната грижа, които се полагат. Същевременно се раздават и хранителни пакети. До края на ноември ще бъдат раздадени около 6 500 тона храни, които ще достигнат до над 480 хиляди души. За първи път тази година се разреши на семейства с 3 и повече членове да получат по два хранителни пакета.

Помощ за хората в третата възраст

300 лв. минимална пенсия от догодина

Още в началото на този мандат ВМРО пое ангажимента минималната пенсия да стане 300 лв. Това беше заложено и в управленската програма на правителството 2017-2021 г. И вече е факт, че минималната пенсия става от догодина 300 лв. Максималната ще е 1440 лв. Същевременно от 1 юли 2021 г. пенсиите ще бъдат индексирани. Тези от 300 до 369 лв. ще бъдат индексирани с 10%. А от 369 до 1440 лв. – с 5%, каза Петрова.

Тя обясни, че 369 лв. е определената с акт на Министерски съвет линия на бедност за страната за следващата година.

За следващия програмен период 2021-2027 г. са отделени над 1 млрд. и 500 млн. лв. за деинституционализация на възрастните хора. Това е много важна мярка във връзка с достойния живот на възрастните хора, заяви още заместник-министърът.

Напишете Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Последни Новини

Ангел Джамбазки в Европарламента брани традиционните семейни ценности

Евродепутатът от групата на Европейските консерватори и реформисти и председател на делегацията на ВМРО - БНД в Европейския парламент Ангел Джамбазки призова...

Юлиан Ангелов: Вкарват Истанбулската конвенция през закон

Вкарват Истанбулската конвенция през Закона за защита от домашното насилие Чрез промени в Закона за защита от домашното...

Карлос Контрера: Отговорност може да се търси, когато се изяснят всички факти

Когато се изяснят всички факти – тогава може да се търси отговорност за аварията в метрото Отговорност може да...

По инициатива на ВМРО Столична община работи по програма за образована раждаемост

Помощите трябва да бъдат обвързани със степента на образование на родителите, а целта е да бъде стимулирано отговорното родителство. Всичко това е...

ВМРО почете жертвите на бомбардировките над Враца

Бомбардировките над Враца – 124 човека умират, 250 са ранени С шествие и поднасяне на цветя пред паметника на...

Карлос Контрера: На софийските гробища действа мафия

На софийските гробища действа мафия, а поругаването на гроба на Стоянка Мутафова е един от стотиците случаи на година

Джамбазки към евродепутатите: Правите се, че не виждате и чувате, че Ердоган е диктатор

Правите се, че не виждате и чувате, че Ердоган е диктатор. Като Ви слуша човек, ще каже, че тази зала е пълна...

Коментари