Начало Блог Проф. Проданов: Беше необходимо да има специален прокурор, разследващ главния

Проф. Проданов: Беше необходимо да има специален прокурор, разследващ главния

Специален прокурор, който да наблюдава главния прокурор – необходима промяна

Промяната за това специален прокурор да наблюдава главния, беше необходима. Трябваше да се направи нещо видимо, така че да се отговори на очакванията на нашите международни партньори.

Това заяви заместник-министърът на правосъдието, излъчен от ВМРО, проф. Николай Проданов в предаването „Неделята на NOVA”.

Подобна промяна беше необходима. Трябваше да се направи нещо видимо, така че да се отговори на очакванията на нашите международни партньори, каза още той.

В обществото има различни мнения по този въпрос.

Самата прокуратура не е убедена в необходимостта от подобна фигура. Има и политици от управляващото мнозинство, които също изразиха определено несъгласие с подобен подход, каза още той.

И допълни:

В крайна сметка нито един проблем в нашия сложен живот няма едно единствено решение. Явно това е възможното решение към момента.

Развитието на програма „Правосъдие“ по Норвежкия финансов механизъм върви нормално. Строителството на обучителен център заедно с нов затвор в Самораново е основната част от проект № 2. Мога да кажа, че нещата вървят нормално. Приключи обществената поръчка и конкурса са избор на проектант, заяви Проданов и сподели, че:

В рамките на 30 дни избраната фирма, с която е сключен договор, трябва да даде проект на целия комплекс, защото там става дума за обучителен център и затвор.

По отношение на това, че много години не е построен затворът в Самораново проф. Проданов каза, че не би могъл да говори по отношение на това от колко време се строи, само едва от 2017 г., когато има конкретни ангажименти с него.

До края на месец февруари трябва да е готов идейният проект. След това този проект трябва да бъде одобрен и тогава започва строителството. Най-вероятно други хора в министерство на правосъдието ще поемат щафетата относно затвора в Самораново, сподели заместник-министърът.

Процесът на модернизиране на местата за лишаване от свобода върви съвършено постъпателно.

Мога да кажа, че в тези места извън София, с изключение на малка част, са решени. Ето например, току-що завърши строителството на ареста в Добрич, в момента се оборудва. Сериозният проблем със състоянието на местата за лишаване от свобода е тук, в София. И той касае Софийския затвор и двата ареста – на „Майор Векилски“ и на „Г. М. Димитров“, заяви Проданов.

Границата на модернизацията на тези места е достигнала своя максимум. Ние не може почти нищо да направим за тези сгради. Тоест трябва да се мисли за радикално действие. Това радикално действие вече е предвидено в стратегията, категоричен бе той.

Целия разговор гледайте във видеото >>>

Последни Новини

Ангел Джамбазки: Европейският подход по темата с членството на България в Шенген е политическа шизофрения

От една страна Европа иска да се пази границата, от друга страна се продължава с политиката на обвиняване на държавите, които имат...

Каракачанов: Бойко Борисов, Кирил Петков и Христо Иванов са главните виновници за случая на македонската граница

Все още има български политици, които са под робството на собствените си страхове и комплекси за малоценност. Още са под робството да...

Групата на Европейските консерватори и реформисти ще проведе изнесено заседание в София

По време на събитието ще бъдат дискутирани актуални теми за Европа и региона Групата на Европейските консерватори и реформисти...

Джамбазки: Спирането на българи на границата с РСМ е позор и провал за политическата ни класа

Евродепутатът подчерта, че е сезирал колегите си от ЕП за действията на Скопие Недопускането на българи в РСМ е...

ВМРО отбеляза 151 години от рождението на Гоце Делчев (ОБЗОР)

Структурите на ВМРО отбелязаха 151-ата годишнина от рождението на Гоце Делчев. Ето къде и как: Благоевград

Искрен Веселинов: В Македония се зароди истерия, която целеше провокация

Жертва сме на медии в нашата съседка, които налагат антибългарска пропаганда, смята съпредседателят на ВМРО Ескалация на напрежението има....

Съветниците от ВМРО – Русе искат границите между България и Румъния да бъдат отворени за свободно движение на хора и стоки

Общинските съветници от групата на „Патриотите – ВМРО“ внесоха писмено предложение до ОбС - Русе за приемане на декларация в подкрепа Република...

Коментари