Начало Блог Сръбската репресивна машина се гаври с българите, решили да почетат Деня на...

Сръбската репресивна машина се гаври с българите, решили да почетат Деня на Западните покрайнини

Ден преди организираното пътуване на българи към Западните покрайнини в един сайт за фалшиви новини бе пусната публикация, че пътуването се организира от футболни агитки, които целят провокации и физически сблъсъци.

Това разкриха в ефира на България 24 Мария Цветкова – член на централното ръководство на ВМРО, и Христо Иванов от софийската младежка структура на партията. Те разказаха от първо лице за случая на сръбската граница, при който бяха спрени автобуси с българи, тръгнали към Сърбия да почетат Деня на Западните покрайнини.

Иванов разказа още:

В публикацията на този сайт за фалшиви новини видяхме описана организацията на нашето пътуване. То трябваше да е първото от поредица туристически пътувания, чиято цел е младите да се запознаят с историческите български места, както и с участта на нашите сънародници там. Сред нас нямаше никакви футболни хулигани, а млади хора, които се интересуват от историята.

Общо бяхме около 100 човека – в два автобуса и леки автомобили. Като стигнахме границата бе спрян първият автобус и бе изведен един човек. Бе вкаран в граничния пункт, където е бил налаган с палки и обиждан. Държаха го три часа. Първият автобус го пуснаха след 30-40 минути да премине границата без човека, когото свалиха. След това проверяваха нашия бус, откъдето иззеха една моя книга само за това, че е българска, продължи разказа си Иванов.

Той обясни, че след повече от два часа чакане сръбските граничари са заявили, че имат проблем със системата и това налага бавенето. Но в същото това време бяха пропускани леки автомобили, посочи той.

Слагани са черни печати в паспортите на хората и има писмено обяснение, в което се казва, че причината за недопускането им на сръбска територия било, че властите не са сигурни най-общо казано за добрите намерения на хората за посещението им в Босилеград.

Христо Иванов, който е бил отговорник на втория автобус, разказа още, че самият той е бил псуван и заплашван с бой от сръбските власти на границата. Според него така са се опитали да го провокират, за да попречат на още от пътуващите наши сънародници да посетят Босилеград.

Прецених, че не трябва да реагирам по никакъв начин, за да не давам основание на сръбските гранични власти да спрат автобуса. Дори ми предложиха да се върнем и да си получа книгата обратно и всички от автобуса да се върнем „по живо, по здраво“ в България. Не се върнахме за книгата и след известно чакана все пак бяхме допуснати на сръбска територия, заяви Иванов.

Денят на Западните покрайнини е черна дата в българската история. По традиция се отбелязва в дните между 6 и 8 ноември. Трябва да го помним, защото на 6 ноември 1920 г. Западните покрайнини за безпощадно откъснати от снагата на Българското отечество по силата н Ньойския диктата от 1919 г., подписан след Първата световна война, разкри повече за датата Мария Цветкова. По думите ѝ това се случва в разрез с международното право. Сърбия заграбва изконно български земи – Босилеградско, Царибродско, Кулско, Трънско, Струмишко – преди да има решение на международната комисия.

Представители на ВМРО от много години пътуват към Западните покрайнини, за да отбележат трагичната дата. И не само – като знак на съпричастност ние ходим при нашите сънародници там за отбелязването на всички паметни за българите дати, допълни Цветкова.

Според нея случката на границата показва, че сръбската репресивна машина е добре смазана и продължава да работи.

Във видеото може да проследите целия разказ на Цветкова и Иванов, както и да видите заснети кадри от границата >>>

Последни Новини

Джамбазки за Шенген: Лицемерие и двуличие от част от западните държави

11 години западните страни се държат със София и Букурещ като с държави втора ръка, подчерта евродепутатът. Въпросът на...

Джамбазки за Шенген: Когато т.нар. „българска политическа класа“ се държи като обслужващ персонал към Европа, ще получаваме такова отношение!

В продължение на 11 години западноевропейските държави доказват двуличното си отношение към България Позицията на...

Двама еврокомисари ще вземат участие в конференцията „Западни Балкани“, организирана от Ангел Джамбазки

Мария Габриел, Оливер Вархей, евродепутати, политици от региона, професори, журналисти и общественици ще се включат в събитието Двама еврокомисари...

Юлиан Ангелов: „Циркът – кодове, бюлетини, машини“ не обслужва интереса на българите

Случващото се в момента в Народното събрание е пълен цирк, който не работи за решаване на проблемите на българските граждани.

Ще останат ли училища без отопление през зимата?

Този въпрос става още по-актуален предвид липсата на адекватен бюджет в държавата за 2023 г. Сигналът, подаден от председателя...

Михов: Нападенията срещу български клубове в РСМ не са дело на обикновените граждани

доц. д-р Милен Михов – член на ръководството на ВМРО, в ефира на България 24. Нападенията срещу български клубове...

Кирил Петков разцепи българската позиция за Македония

Доц. Милен Михов, историк, бивш депутат от ВМРО, пред Труд News: Скопие натиска Европа България да признае за...

Коментари