Начало Блог Сръбската репресивна машина се гаври с българите, решили да почетат Деня на...

Сръбската репресивна машина се гаври с българите, решили да почетат Деня на Западните покрайнини

Ден преди организираното пътуване на българи към Западните покрайнини в един сайт за фалшиви новини бе пусната публикация, че пътуването се организира от футболни агитки, които целят провокации и физически сблъсъци.

Това разкриха в ефира на България 24 Мария Цветкова – член на централното ръководство на ВМРО, и Христо Иванов от софийската младежка структура на партията. Те разказаха от първо лице за случая на сръбската граница, при който бяха спрени автобуси с българи, тръгнали към Сърбия да почетат Деня на Западните покрайнини.

Иванов разказа още:

В публикацията на този сайт за фалшиви новини видяхме описана организацията на нашето пътуване. То трябваше да е първото от поредица туристически пътувания, чиято цел е младите да се запознаят с историческите български места, както и с участта на нашите сънародници там. Сред нас нямаше никакви футболни хулигани, а млади хора, които се интересуват от историята.

Общо бяхме около 100 човека – в два автобуса и леки автомобили. Като стигнахме границата бе спрян първият автобус и бе изведен един човек. Бе вкаран в граничния пункт, където е бил налаган с палки и обиждан. Държаха го три часа. Първият автобус го пуснаха след 30-40 минути да премине границата без човека, когото свалиха. След това проверяваха нашия бус, откъдето иззеха една моя книга само за това, че е българска, продължи разказа си Иванов.

Той обясни, че след повече от два часа чакане сръбските граничари са заявили, че имат проблем със системата и това налага бавенето. Но в същото това време бяха пропускани леки автомобили, посочи той.

Слагани са черни печати в паспортите на хората и има писмено обяснение, в което се казва, че причината за недопускането им на сръбска територия било, че властите не са сигурни най-общо казано за добрите намерения на хората за посещението им в Босилеград.

Христо Иванов, който е бил отговорник на втория автобус, разказа още, че самият той е бил псуван и заплашван с бой от сръбските власти на границата. Според него така са се опитали да го провокират, за да попречат на още от пътуващите наши сънародници да посетят Босилеград.

Прецених, че не трябва да реагирам по никакъв начин, за да не давам основание на сръбските гранични власти да спрат автобуса. Дори ми предложиха да се върнем и да си получа книгата обратно и всички от автобуса да се върнем „по живо, по здраво“ в България. Не се върнахме за книгата и след известно чакана все пак бяхме допуснати на сръбска територия, заяви Иванов.

Денят на Западните покрайнини е черна дата в българската история. По традиция се отбелязва в дните между 6 и 8 ноември. Трябва да го помним, защото на 6 ноември 1920 г. Западните покрайнини за безпощадно откъснати от снагата на Българското отечество по силата н Ньойския диктата от 1919 г., подписан след Първата световна война, разкри повече за датата Мария Цветкова. По думите ѝ това се случва в разрез с международното право. Сърбия заграбва изконно български земи – Босилеградско, Царибродско, Кулско, Трънско, Струмишко – преди да има решение на международната комисия.

Представители на ВМРО от много години пътуват към Западните покрайнини, за да отбележат трагичната дата. И не само – като знак на съпричастност ние ходим при нашите сънародници там за отбелязването на всички паметни за българите дати, допълни Цветкова.

Според нея случката на границата показва, че сръбската репресивна машина е добре смазана и продължава да работи.

Във видеото може да проследите целия разказ на Цветкова и Иванов, както и да видите заснети кадри от границата >>>

Последни Новини

Атанас Стоянов бе единодушно подкрепен за кмет на Сандански

 Инициативен комитет от авторитетни за града личности и няколко партии подкрепят Стоянов На събрание в четвъртък общинската организация на...

Карлос Контрера: София трябва да има зам.-кмет по сигурността

По думите му служителите на полицията трябва да ползват общински жилища Като кандидат за кмет на столицата Карлос...

ВМРО – Троян подкрепя кандидатурата на Донка Михайлова за кмет

На проведеното събрание на членовете на ВМРО – Троян на 20 септември 2023 г. бе решено кандидатурата на Донка Михайлова да бъде...

С венци и цветя ВМРО почете 120 г. от смъртта на Александър Панайотов

С поднасяне на венци и цветя пред паметната плоча на подпоручик Александър Панайотов във Велико Търново ВМРО почете 12-ата годишнина от трагичната...

Карлос Контрера: Къде са министърът и главният секретар да защитят служителя на МВР?

Кой е жертвата и кой е престъпникът?! Заради политическа коректност се прави опит за изпиране на случая, като...

Красимир Каракачанов: Хората се нагледаха на лъжливи пророци

Почетният председател на ВМРО Красимир Каракачанов бе във В. Търново по повод 120-ата годишнина от трагичната смърт на великотърновеца подпоручик Александър Панайотов...

Голяма коалиция атакува кметското място във Враца

Местна коалиция от осем партии издига кандидатурата за кмет на Община Враца на Красимир Богданов - депутат в две народни събрания и...

Коментари