Начало Блог Стефан Балабанов: Българската енергетика задължително трябва да се запази, иначе ще купуваме...

Стефан Балабанов: Българската енергетика задължително трябва да се запази, иначе ще купуваме ток от Гърция и Румъния

Стефан Балабанов е втори в листата на ВМРО – БНД на предстоящите избори в Пазарджик. Той е зам.-министър на МВР в периода от 2017 до 2021 г. Зад гърба си освен петгодишен стаж като зам.-кмет на Пещера, има и дългогодишна служба в системата на МВР. Няколко години е на служба и в дипломатическото представителство на България в град Киев – Украйна. Бил е председател е на ВМРО – Пещера, а в момента оглавява областната структура на партията. Стефан Балабанов никога не е сменял своите политически пристрастия. Завършил е два университета – УНСС в София и ПУ“Паисий Хилендарски“, със специалности – икономика и експерт по Национална сигурност. В момента е хоноруван преподавател по Национална сигурност в ПУ“Паисий Хилендарски“. Женен, радва се на три внучета.

Интервю за: pzdnes.com

Г-н Балабанов, вие сте добре познато лице от ВМРО, за разлика от много други ваши колеги сте член на тази партия от много време и никога не сте я напускал, ето защо не се и нуждаете от по-подробно представяне. Причината за този разговор е предизборната програма, която вие сте подготвили за предстоящите на 9 юни избори. Смятате ли, че хората четат предизборните програми?

Много малко хора ще търсят тази информация. За разлика от другите партии, в тази кампания ние от ВМРО сме преценили, че трябва да се срещаме директно със своите избиратели и „очи в очи“ да им обясняваме смисъла на две неща – защо е важно да се гласува и защо трябва да изберат нас. Защото ние вече сме имали възможност да управляваме и сме показали, че можем да постигнем много свои предизборни цели ако сме в Парламента. Виждате, че другите партии се борят за постове. Кой президент искал да стане, кой премиер, никой не мисли за хората. Ние искаме да направим пет – шест простички неща:

Първо да спрем миграцията, която ни залива още по-усилено.

Второ да подпомогнем младите семейства. Това другите го видяха от нас, първи ние излезнахме с темата демографски срив и с предложението, че майчинството задължително трябва да бъде две години и да е поне петстотин лева месечно на дете, за да може младите семейства наистина да си позволят нормално отглеждане на децата си. За първа и втора рожба да се дават 10 000 лв., но само на онези родители, които работят, плащат данъци или учат.

Това не е ли дискриминация спрямо останалите?

Много хора мислят така, но не е ли дискриминация, това, че човек, който не знае да чете и да пише получава една пръчка с дължината на бюлетината и с нея си мери кое квадратче да зачертае? И този човек определя съдбата на българина? Не може неук човек да казва кое е добро за държавата. Ние смятаме, че трябва да се направи корекция в изборното законодателство и да бъде въведен задължителен образователен ценз поне осми клас. Извинявайте, но за да получиш шофьорска книжка и да караш кола се изисква образование, а за да избираш кой да определя съдбините ти и да избираш депутат, който може да стане министър или министър – председател – няма ценз?! Това е пълен нонсенс. Човекът не знае да чете и да пише, а ние очакваме да избира. Това смятам, че не е дискриминация, темата подлежи на сериозно обсъждане и ние апелираме да ни подкрепят и другите разумни хора в партиите.

Третото ни предложение е българската енергетика задължително да се запази, тези зелени сделки видяхме, че се провалят. 20 000 души в Старозагорско ще останат без работа и второ, ние знаем, че 50% от енергията ни идва от „Мариците“, е, като ги закрием и тях какво ще правим? Да внасяме ток от Румъния и Гърция ли?

Четвърто – да се повишат доходите на хората. На работещите заплатите, на пенсионерите – пенсиите, на социално слабите – помощите. Това са тези неща, които вълнуват българите. Те не се интересуват от коя партия е техният премиер, те искат да живеят спокойно, да имат приходи, които ще им осигурят стандарт като в Чехия, Полша, Унгария. Как Обран може да дава по 30 000 евро на младите семейства, а ние да не можем? Ние не даваме нищо. Унгария е колкото България и по територия и по население. Как може там да има чужди инвестиции, а тук да не може? Хиляди работни места там осигуряват големи автомобилни компании и други видове бизнес. Защо не се случват тези неща при нас? Защото инвеститорите искат както и хората в България – сигурност. Те трябва да имат гаранции, че вложенията им тук ще бъдат дългосрочни и ще им донесат очакваните приходи. С постоянните избори и неразбории в нашата политика ние не им гарантираме нищо. Чухме как се фалшифицират подписи, как се чакат пари от бизнеса за финансиране на кампании, но не чуваме основни неща. Партиите в България не пишат програми, които да представят пред избирателите си, а се замерят с компромати.

Защо очаквате, че хората ще ви подкрепят?

Защото ние, както вече споменах, бяхме в управлението и сме доказали, че можем да направим много и смислени неща, в полза на българските граждани. Нека хората си спомнят как живееха преди четири години и как живеят сега. Кои бяха в управлението преди четири години и кои са сега? По време на управлението на ПП/ДБ валяха скандал след скандал, това продължава и сега. В последния ден на Денков, той излезе пред посланиците от Евросъюза и каза, че Путин е виновен за корупцията в България. Виждате ли какви аматьори ни управляват? Това го заяви тогава Денков, какво повече да кажа? Главният секретар на МВР се снима с часовници, носи едно куче, което му носи пачки с пари. Представяте ли си каква имиджова щета нанася това на МВР? Жестока, от която няма да се отърсим поне три – четири години още. Министърът на вътрешните работи е стабилно момче, познавам го от по-рано, но реално той няма с кого да работи. На него му трябват хора с твърда ръка, а не корумпирани служители.

Обръщам се към гражданите да помислят в деня на гласуване или в предишната вечер, защото в крайна сметка те казват – „Ама то от нас нищо не зависи“, но не е вярно. Всичко зависи от всеки един от нас. Не може да гласуват само 30% от населението и да очакваме, че в Парламента ще влязат свестни хора. Ако всички излязат да гласуват, както е в Гърция, нещата ще са други. При нас също е задължително гласуването, но няма санкция, ако не гласуваш. Ако глобата е петдесет евро дали няма да отидат да гласуват?

Да припомним най-важното, което направи ВМРО по време на управлението си съвместно с ГЕРБ – СДС?

За четири години ние направихме много хубави неща и не се изложихме. Достатъчно е да припомня какво се случи по наше време в управлението – нулева миграция, смея да кажа, че принос имам и аз, в качеството ми на зам.-министър на МВР. Работихме отлично с турските и гръцките колеги, сега това го няма. По наше време всяка година се вдигаха заплатите на полицаите, това не беше правено с десетилетия по-рано. Бяхме безкомпромисни по отношение на реда и дисциплината в системата на МВР.

Краси Каракачанов направи така, че български фирми да правят машините за армията. Двата кораба, които поръчахме се правят във Варненската корабостроителница и т.н. Спряхме Истанбулската конвенция, извинявайте, но не приемам да наричат хората в семейството „Родител 1“ и „Родител 2“, това пак стана благодарение на Каракачанов и най-важното – безплатните детски градини. Това е работа на ВМРО и най-вече на Юлиан Ангелов, водачът на Пазарджишката листа. Той устояваше това в Парламента и то беше прието. Нека хората да знаят кой го е направил. При нас нямаше корупция и скандали, защото хората от ВМРО на съответни позиции бяха професионалисти и си тежаха на мястото. Сега сме свидетели на странни неща, при нас беше невъзможно аз да стана министър на здравеопазването, но при ПП/ДБ случайни хора заемат съвсем неслучайни места. Това е тенденция в българското общество.

Сега ще ви разкажа един куриозен случай, когато в далечната 1992 г. , когато СДС в Пещера умуваше кой да направи Началник на Районното управление на МВР, за да сменят стария, предложиха на техен Координационен съвет доктор Маргинов, който е зъболекар. И той, човекът, стана тогава и каза: „Аз разбирам от правене на зъби, предлагам Стефчо Балабанов, защото той е младо и образовано момче“. И така станах шеф на полицията. Разбирате ли? Защото зъболекарят Маргинов се отказа, с ясната мисъл, че това не му е ресор. Но днес, без значение на образованието, хората са се превърнали в пенкилер и биват назначавани навсякъде където има висока заплата. Никой не очаква от тях да знаят и да си вършат работата, а сякаш ги вземат само за да е зает щата.  Разбирам, че в „Продължаваме Промяната“ разчитат на една тапицерка, която е получила поръчки от 34 милиона лева по програми, които нямат нищо общо с тапицирането на мебели. Но дамата е кандидат за депутат. В листите виждаме фолкпевици, криминални типове и още много други. Но ние във ВМРО смятаме, че човек трябва да работи това от което разбира, за което е обучаван.

В навечерието на един много хубав празник сме…

Да, това е най-българският празник – 24 май. Възползвам се от възможността да поздравя всички учители, културни дейци и хора, които работят в сферата на образованието и изкуствата с този празник. Считам се в някаква степен и техен колега защото преподавам в ПУ “Паисий Хилендарски“, пожелавам им да бъдат здрави и работоспособни, защото образователната система е гръбнакът на държавата, без образовани, знаещи и можещи хора не може да съществува силна България!

Призовавам хората на 9 юни да ни подкрепят като посочат №26 в интегралната бюлетина!

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

Последни Новини

Каракачанов: Трябва да се инвестира в борбата с градушките, да се подпомагат земеделците и семействата за застраховане

Липсата на държавна политика по отношение на проблема с градушките удвоява ефекта от бедствията Градушките се оказват сериозен проблем...

Ангел Джамбазки: Политиката не е борба за постове, а за идеи

Може да си националист без да мразиш Европа, а да искаш да промениш Европа за добро, да се бориш вътре в Европа...

ВМРО: Правителството да спре тормоза върху собствениците на стари коли

Чиновническото бездушие е на път да доведе до истинска социална катастрофа „Имаш стара кола? Скоро ще ходиш пеша!“. Това...

ВМРО – Гоце Делчев отличи участниците в конкурса „Великият Гоце Делчев през моите очи“

По случай 121 години от гибелта на революционера Гоце Делчев местната организация на ВМРО в гр. Гоце Делчев организира конкурс за рисунка...

Контрера: Над 400 хил. лв. от джоба на българите ще отидат за „София прайд“, пък и ще блокират цяла София. До кога?

Вече се гаврят и с паметта на покойните, като го правят на Черешова задушница! Под „мъдрото“ управление на Васил...

ВМРО предлага военно обучение за всички мъже под 50 години, които не са ходили в казармата, включително министри, депутати и кметове

Ние от ВМРО винаги сме подкрепяли национално отговорната позиция, че българските мъже трябва да преминат през начална военна подготовка. Това казва в...

Прогнозата на Каракачанов след изборите: ДПС повече няма да стои в сянка

Как се стигна до настоящите изборни резултати? Гост по темата в „Челюсти“ по NOVA NEWS бе лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов.

Коментари

serdivan escort adapazarı escort odunpazarı escort

escort bayan sakarya escort bayan eskişehir