Начало Блог Стефан Балабанов: Какво прави държавата с хората, прекарващи мигранти през границата –...

Стефан Балабанов: Какво прави държавата с хората, прекарващи мигранти през границата – нищо!

Полицаите на границата трябва спешно да преминат обучение.

Искам да призова българското правителство и БПЦ да направят във всички областни градове един молебен за здраве на българските полицаи за успех.

Това каза в предаването „Важните говорят“ на Радио „Фокус“ Стефан Балабанов, бивш заместник-министър на вътрешните работи и член на ръководството на ВМРО. Той е доктор на науките – „национална сигурност“.

Но преди всичко ние трябва да си помогнем сами. А как да го направим, когато за година и половина бяха изгонени от МВР толкова професионалисти, че не мога да ги изброя, допълни той.

Какво правим с тези групи, които прекарват чужденци през границата, попита Балабанов – Абсолютно нищо. Къде са тези оперативни служители на МВР? Къде е въоръжението на полицаите? Няма го. Трябва да се постави и въпросът с използването на наредбата за шиповете. Наредбата трябва да се осъвремени, полицаят трябва да е спокоен кога може да опъне тази лента. По старата наредба оперативният дежурен офицер трябва да прецени дали да се използва тази лента, ред други неща, които са остарели. Не всички патрули имат такива ленти. Аз затова казвам – трябва нова наредба, дори законодателството да се промени, за да може полицаят, когато опъне тази лента, да е спокоен. Но Вие виждате с какво се занимават депутатите, само и само да не се занимават с прекия проблем на България – това е миграцията, категоричен е Балабанов.

Мигрантската вълна сега леко ще затихне, но пролетта какво ще стане – затова трябват спешни мерки, заяви Балабанов. И много да внимават кой ще направят главен секретар, защото това е висшата ръководна длъжност в министерството.

Няма хора на Борисов, няма хора на министър-председателя – полицаите ще служат вярно на родината и при БСП, и при ГЕРБ, и при ДБ, обясни Балабанов. Вместо да се занимават с обучението на кадрите, бяха уволнени редица момчета, а бяха сложени хора, които нищо не разбират, но са послушни.

Специалистът обясни, че в момента преподава „Национална сигурност“ в Пловдивския университет и вижда едни мотивирани млади хора, които искат да работят, но и те са страшно разочаровани от това, което виждат и чуват.

Полицаите са подготвени да охраняват обществения ред в градовете, а това е коренно различно от охраната на границата, категоричен е Балабанов.

Трябва да се наблегне на обучението на тези момчета, които в спешен порядък трябва да минат обучение в нашите школи. Също трябва да се наблегне и на мотивацията. Всяка седмица трябва да се правят стрелби, те не само имат по три куршума, но не знаят кога могат да използват своето оръжие и се страхуват, защото ще обвинят после тях. Трябва да бъдат опростени нещата и да е записано ясно, категорично и точно – кога, какво може. Предлагам депутатите да седнат и да мислят по-сериозно върху тези неща, коментира той.

Нека вземат пример от по-развитите европейски страни, нека вземат пример от най-демократичната държава САЩ, допълни Балабанов.

Мигрантският поток беше абсолютно същия преди години. Но тогава се срещахме с турските колеги, имахме план за действие. Тези неща се правят на маса с разговори, с планове, с уточняване на действия от двете страни. Иначе ние просто сме загубени. Ние затова имахме нулева миграция, обясни Балабанов.

В момента много псевдоспециалисти изместват мигрантския проблем с оградата – колко струвала и т.н., заяви още политикът. Оградата не е поставена, за да не може никой да премине. То е ясно, че човек може да я премине. Тази ограда е поставена, за да забави мигранта и да му покаже, че оттук не се минава.

Последни Новини

Джамбазки с разкрития за нов скандал с директора на Фонд „Култура“ към МК

Къде е ходил Драгунчев и с каква цел с правителствения самолет в края март тази година? Това пита българският...

Искрен Веселинов: Пенсионната система в България е абсурдна и има нужда от промяна

Съпредседателят на ВМРО Искрен Веселинов изрази позиция във Фейсбук страницата си относно нуждата от промяна на пенсионната система в частта намаляване изискуемия...

Антов: Това, че бомбените заплахи към училища са хибридна руска атака цели да ни държи в страх

Това, че бомбените заплахи към училища са хибридна руска атака цели да ни държи в страх. Пълен цирк се разиграва и това...

Патриотите в СОС: Настояваме за извънредна сесия за сигурността

Причините – кибертероризмът със заплахи за бомбени атентати, нелегалните мигранти и битовата престъпност В столицата на България – София,...

130 години от кончината на Баба Тонка Обретенова

На днешния 27 март отбелязваме 130 години, откакто легендарната българка Баба Тонка Обретенова прекрачва в безсмъртието. Членове и общински съветници от ВМРО...

ВМРО – Две могили почете паметта на войводата Филип Тотю

Членове на ВМРО - Две могили почетоха паметта на войводата Филип Тотю с венец на гроба на легендарния хайдутин и поборник по...

Половината от жените в България раждат първото си дете около 30-годишна възраст, казва д-р Калин Поповски

Половината от жените в България раждат първото си дете около 30-годишна възраст, а някои и по-късно, каза в интервю за БТА акушер-гинекологът...

Коментари