Начало Блог Стефан Балабанов: Политиците е крайно време да въведат зона за сигурност за...

Стефан Балабанов: Политиците е крайно време да въведат зона за сигурност за полицаите

Стефан Балабанов -заместник-министър на МВР, в разговор с Илиана Беновска в предаването Беновска пита” по „Радио К2” и „Канал 3”, коментира актуалните политически теми:

Инцидентът с двамата пострадали служители на МВР по време на последния мач ЦСКА-София – Левски

„Г-н заместник-министър, горещи са новините около Вас, кажете какво стана с футболния тероризъм, ако мога така да се изразя? Разбрах, че сте заловили извършителя на покушението с бомбичка срещу двамата полицаи, момичето от които е сериозно увредено в окото”, попита водещата Илиана Беновска. Стефан Балабанов отговори, че наистина след дълги разпити на над 65 души от феновете и след преглеждане на записи от камерите извършителят е бил почти локализиран. Изглежда някой го е посъветвал и снощи той сам се е предал в СДВР с адвокат. Става въпрос за младо момче на 25 години, което не е осъждано и не е познато на служителите на МВР. Първите думи на предалия се са били, че съжалява много за извършеното. Оттук нататък прокуратурата и съдът ще имат своята дума.

„Оборете обаче онова, което се прокрадва в социалните мрежи, че всъщност това не е истинският извършител, а е подбран с чисто съдебно минало, с добра биография, за да може МВР да покаже ефективност, да покаже действеност и да бъде решен този въпрос с най-малко последици за извършителя, защото ако се окажеше, че извършителят е някой от известните „агиткаджии”, може би щеше да е по-тежък процесът?”, продължи водещата Илиана Беновска. Събеседникът ѝ отговори: „Бих казал в този случай – чисто българска работа! Вие имате представа, че когато полицията постигне някакъв успех, той винаги се поставя под съмнение. Не само полицията, но и прокуратурата. Сама сте свидетел на случая с кметицата на район „Младост” отпреди седмица!”. Той продължи, че след като са проведени процесуално-следствени действия под наблюдението на прокурори, след като са разпитани толкова свидетели и след като са прегледани толкова камери самият той е убеден, че въпросното лице, което се е предало, е извършителят на това много сериозно деяние. „Надявам се оттук нататък и самите фенове, и българското общество да разберат, че полицията ще бъде абсолютно безкомпромисна!”, добави заместник-министърът.

Стефан Балабанов обясни, че се готви закон не само за футболното, но и за спортното хулиганство изобщо. Той ще бъде внесен до края на парламентарната сесия. Взет е опитът на Англия, Италия и Испания. Законопроектът е изработен от „Обединени патриоти” и по-специално от Славчо Атанасов. Предстоят още консултации с МВР и някои други служби. „Така че се надявам той да бъде внесен и това чудо до година-две да бъде минимизирано!”, категоричен беше заместник-министърът на вътрешните работи.

Нападенията срещу полицаи

„Трябва ли да се върне смъртното наказание?”, попита водещата Илиана Беновска. Стефан Балабанов отговори, че според него не трябва. Помолен да коментира защо, той заяви, че е много по-тежко да знаеш, че никога няма да излезеш от затвора. „Веднага Ви прекъсвам – двама затворници, които избягаха преди около 3 седмици. Не са заловени и може да не останат до края на живота си в затвора!”, отбеляза водещата Илиана Беновска. Събеседникът ѝ изрази своята убеденост, че те ще бъдат заловени. Той добави: „Те докато бъдат залавяни може пък да бъдат закарани още веднъж в затвора. Нали се сещате, че те няма да се предадат така лесно и сигурно ще окажат съпротива. Тоест нашите служители имат право да употребят оръжие срещу тях, ако се обърнат към нашите момчета с оръжие. Това е! Крайно време е да се разбере, че българският полицай не е човекът, който трябва да бъде удрян, вербално обиждан, бит дори понякога. Само миналата година имаме 176 случая на нападения срещу полицаи. Аз не мога да разбера защо нашите политици не се стегнат и измислят зоната за сигурност около полицаите, както е в много нормални западни страни, включително и в Америка!”.

Възнаграждението на полицаите и условията, при които работят. Мотивацията им за работа

„А защо нашите полицаи не се стегнат и не придобият вид на, сещам се сега за най-близкия пример – турските полицаи! Висок над 1,8 метра, знае поне английски, в добра физическа и спортна форма, приветлив, комуникативен?”, попита водещата Илиана Беновска. Стефан Балабанов отговори, че ние също се стремим нашите полицаи да изглеждат така. Друг е въпросът обаче как ще изглежда един полицай и каква психологическа нагласа ще има, за да решава ежедневните си казуси.

„Веднага ще Ви кажа, че няма как да изглежда хубаво и да е щастлив и доволен, когато ходи с 10-годишни дрехи, обувките му се разпадат!”, заяви водещата Илиана Беновска. Събеседникът ѝ отговори, че този въпрос вече е решен и от миналата година вече няма такова нещо. На първо място са били изплатени дрехите за 5 години назад. На въпроса защо изобщо се е стигнало до този проблем той отговори, че причините са както субективни, така и обективни. Сега обаче нещата с обувките и униформите са наред. „Има достатъчно обувки и униформи в складовете. Да Ви информирам, на 4-ти април имаше една огромна международна конференция в контекста на ЕС, нашият най-голям синдикат СФСМВР бяха поканили синдикалисти от 12 европейски страни тук в България и в момента върви един проект – Минимални стандарти за максимална сигурност. Аз участвах в тази конференция и мога да Ви кажа, че ние, българите, сме много по-добре например от румънците и поляците. В смисъл минималните стандарти в униформите и оборудването на полицаите трябва да бъдат уеднаквени в целия ЕС!”, обясни заместник-министърът на вътрешните работи.

„Колко са заплатите на полицаите в Румъния?”, попита водещата Илиана Беновска. Стефан Балабанов отговори, че са с около 50 евро по-високи от българските. Той продължи: „Имайте предвид обаче, че тази година нашите момчета получиха доста добри възнаграждения от март месец и така ще си получават! И ако изпълнят своите задължения, хазната има повече пари, преборим се до голяма степен с контрабандата на акцизни стоки и други престъпления, тогава ще им бъдат увеличени с още 10%!”.

Борбата с корумпинаните служители вътре в МВР

„А моралната мотивация, как ще я повишим? Казвам го не за да прозвучи много помпозно. Ето случая в Раковски. Един шеф на районно управление дълги години е упражнявал рекет и насилие. Кой е знаел и кой не е знаел е друга тема. Много ми е любопитно да поемете ангажимент и да разберете дали колегите му са знаели! И сега какво ли наказание ще получи?”, попита водещата Илиана Беновска. Събеседникът ѝ отговори, че всичко зависи от документите, които ще бъдат внесени в съда. „Така е, но колегите му си казват – значи можеш да бъдеш и от кривата страна, от страната на престъпниците и да се възползваш от положението, което имаш като полицай за своя облага и наказанието не е кой знае какво!”, продължи водещата. Гостът ѝ отговори: „В система от 47 000 души, г-жо Беновска, няма начин да няма, както Вие казвате – гнили ябълки! Хубавото е, че нашата служба Вътрешна сигурност работи много активно, за разлика от други институции, министерства, агенции и т.н., ние сами се преборваме с нашите корумпирани служители. Мотивацията как ще я повишим – те трябва да разберат, че има категории като дълг, чест, достойнство, служба на родината!”.

„Но има и друг вид мотивация, както Борисов се беше изразил преди години – ние ги хващаме, вие ги пускате, обръщайки се към съда. Помните, когато беше главен секретар. Същото се получава и сега. Няколко изнасилвания едно върху друго, няколко кражби, убийства, рецидивисти, които излизат по най-безнаказания начин и НК така е направен, че акумулира кумулативна присъда. Тогава те си казват, много от тези полицаи, които са разкрили тези престъпления, са лично мотивирани това да се спре, не е ли така? Обаче си казват – те остават безнаказани!”, попита водещата Илиана Беновска. Събеседникът ѝ се съгласи и продължи, че може да даде и друг пример за широко прокламирана от медиите борба с битовата престъпност и по-специално в малките населени места. Заместник-министърът подчерта, че служителите на МВР работят много активно от ноември миналата година, но за съжаление медиите не експонират това, което се върши. В същото време Искрен Веселинов внася промени в закона, засягащи отпадането на така наречени престъпления, които не са обществено значими. „Какво значи това? На една баба ако ѝ откраднат една коза, две мотики и 5 кокошки, за нея това е животът! И аз се надявам, че демотивацията на полицаите идва именно от такива разкрити престъпления, които накрая се прекратяват поради някаква си маловажност! Вие разбирате ли, че стотици полицаи обикалят страната, стремят се да разкрият тези престъпления и накрая, когато се прекрати преписката, той естествено се демотивира. Надявам се с тези промени и с някои други неща мотивацията все пак да тръгне във възходяща градация!”, заяви Стефан Балабанов.

Сътрудничеството между МВР и другите институции в борбата с битовата престъпност

Стефан Балабанов показа две интерактивни карти, които показват борбата на служителите на МВР с престъпността по селата. Едната карта показва броя на извършените и броя на разкритите престъпления. Заместник-министърът обясни, че доста висок е процентът на престъпленията в областите Монтана и Враца. Други области се справят добре, като Плевен и Силистра. Втората карта показва колко сигнала получават служителите на МВР и колко сигнала се подават до други институции. Стефан Балабанов призова и другите институции да се включат в борбата с битовата престъпност.

„Но какво ще излезе от общото сътрудничество между Вас и други институции?”, попита водещата Илиана Беновска. Гостът ѝ отговори, че очаква да се получи успешна борба с престъпността. Той продължи, че всеки месец ще се правят такива карти и ще се изпращат до медиите.

Комуникацията между МВР и медиите

„Аз не искам да омаловажавам грешките и даже небрежността на медиите, защото Вие преди малко упрекнахте медиите и ще се присъединя към Вас, защото така започнах и в началото – със снизходителната лексика – момчето, което изнасили бабата! Какво момче е това?! Аз ще кажа, като представител на медии, че лично аз не съм удовлетворена от информацията, която получаваме от МВР по отношение на това какво се извършва от МВР. По едно време пращаха едни седмични сводки или дневни сводки, не си спомням, сега престанаха. Е няма как ние да гадаем и да знаем! Имам много други събития, които се случват. Защо не поставите този въпрос? Ето аз го поставям, и към министър Радев се обръщам, сигурно ще ми се ядосат колегите от медийния център!”, призова водещата Илиана Беновска. Стефан Балабанов отговори, че в последно време са били направени много промени в сайта на МВР. „Нека да не се заблуждаваме, че някой ще ви виси в сайта! Бъдете любезни да ни пращате съобщения. Съвременната икономическа обстановка не позволява ние за заприходим един на сайта на МВР, един на сайта на ВСС и т.н.! И нека това да не прозвучи като упрек на „многознайката” Беновска, която нещо каза! Казвам го като журналист и като човек!”, помоли водещата Илиана Беновска. Събеседникът ѝ се съгласи и обеща, че ще се поработи по този въпрос.

Борбата срещу нарушителите на правилата за движение по пътищата

„Това наистина е касапница, ние сме както вече стана банално да се казва като във война! Докога с меката кадифена ръкавица? Извинете ме, но който пие да не кара, ако обича! Който се дрогира да не кара, ако обича! Навремето, когато Борисов въведе по евродиректива ограничението да се пуши по заведения, аз си спомням един публичен спор, беше в „ГОРУБСО Мадан” на откриването на новите мини на Вълканов. Аз го попитах тогава защо се ограничава пушенето, а не се ограничава пиенето на алкохол? Аз не пия например и за мен това е дразнещо, мирише ми на алкохол в ресторантите! И не съм видяла досега някой да се е напушил с цигари и да е убил, изнасили, откраднал, сгазил и така нататък, но хиляди са случаите пияни от алкохол и дрогирани да вършат точно това!”, попита водещата Илиана Беновска. Стефан Балабанов отговори, че според него много сериозен проблем е и превишената скорост, с която вече има чувството, че карат всички. „Ами като не ти стига времето, когато има затапени участъци, които ти пречат?”, попита водещата. Събеседникът ѝ отговори: „Да де, ама като пристигнеш с 15 минути по-късно някак си е по-добре, отколкото изобщо да не пристигне човек!”. Той продължи, че от 18-ти до 19-ти в рамките на ТИСПОЛ в България се е провела операция „Скорост”. Само за 24 часа са били установени 7600 нарушения във връзка с превишената скорост. „Защо не сте така ефективни при хващането на употребилите алкохол и наркотици?”, попита водещата Илиана Беновска. Гостът ѝ отговори, че МВР води борба с това явления, но доста повече са случаите на хора, които карат с превишена скорост. „Но то се получава едно симбиозно явление – те се напиват и дрогират и започват да карат като бесни, нали?”, попита водещата. Заместник-министърът отговори, че тук отново и отново трябва да се променя Закона за движение по пътищата. „Но никой не може да промени закона така, че да промени в главата на този, който кара автомобила!”, добави той.

Подаръците

Водещата Илиана Беновска пожела на своя гост: „Пожелавам Ви да не Ви гние здравата, българска, червена ябълка и да помогнем и ние, медиите, в борбата с престъпността, доколкото е възможно!”. Тя му подари и книгата с интервюто ѝ с Ахмед Доган. Той отговори, че познава лично почетния председател на ДПС и ще прочете книгата.

Стефан Балабанов подари на водещата книгата „Пътеписи за душата на България” и ѝ пожела да има много енергия, здраве и хъс, за да работи за България. Заместник-министърът подари на водещата и книгата на Борис Дрангов „Помни войната” с думите, че да помним войната е добре, защото трябва някак си да запазим мира. „Това се изучава в нашата Военна академия и да не забравят българите, че полицаите всеки ден са във война, за разлика от военните!”, завърши Стефан Балабанов разговора си с Илиана Беновска в предаването „Беновска пита” по „Радио К2” и „Канал 3” на 22 април 2018 година.

Вижте във видеото целия разговор >>>

Последни Новини

Карлос Контрера след рокада на Терзиев: Външни сили управляват София

Кой всъщност управлява София и как така Адриана Попова е назначена „от нищото“ като секретар на Столична община? Тези...

ВМРО в подкрепа на енергетиците и миньорите. България трябва да запази енергетиката си!

България трябва да запази своята енергийна независимост и това минава през запазването на въглищните топлоелектрически централи. Позорната предателска политика...

Карлос Контрера: Ако искате нещо да се обърка – извикайте Христо Иванов да Ви направи реформа!

Може би това беше една от целите - отвратените да не гласуват, за да управляват пак отвратителните, казва общинският съветник от ВМРО

Ангел Джамбазки: След като гражданите гласуват, трябва да търсят отговорност и сметка

След като гражданите гласуват, трябва да търсят отговорност и сметка, каза в интервю за БТА от Страсбург евродепутатът Ангел Джамбазки.

Представители на ВМРО гостуват на най-голямото консервативно политическо събитие за САЩ и Европа

На 25 и 26 април 2024 г. в Будапеща (Унгария) ще се проведе Conservative Political Action Conference (CPAC) - Hungary, най-голямата консервативна...

Контрера: Археологическите разкопки около храм „Св. Неделя“ са зарити и павирани

Унищожава ли се културно-историческото наследство на София? Този въпрос задава заместник-председателят ВМРО и общински съветник в Столичния общински съвет...

Джамбазки: Дневният ред на Брюксел и на хората е коренно различен

Европейският парламент се събира за последна пленарна сесия в Страсбург. Каква е равносметката на българските евродепутати за свършената работа? Темата коментира Ангел...

Коментари

serdivan escort adapazarı escort odunpazarı escort

escort bayan sakarya escort bayan eskişehir