Начало Блог Стефан Балабанов разкри конкретните стъпки, които трябва да се предприемат в МВР,...

Стефан Балабанов разкри конкретните стъпки, които трябва да се предприемат в МВР, за справяне с престъпността

Държавата може да се справи с вълната от престъпления – катастрофи, убийства, нелегални мигранти, но каруцата се е обърнала. И след това пътища много – много хора дават мнение по въпросите. И аз ще се опитам да кажа своето мнение, като го подплатя с факти и аргументи.

Това заяви в предаването „Акценти“ по Телемедиа д-р Стефан Балабанов – член на националното ръководство на ВМРО, специалист по национална сигурност и бивши заместник-министър на вътрешните работи.

За последната годна и половина от МВР бяха изгонени десетки кадри, които са обучени да се борят с престъпността и служиха вярно на българския народ при много правителства, посочи Балабанов. По думите му сегашните управляващи обаче са ги „изчегъртали“. Това бе пълна грешка. МВР се занимаваше с всичко друго, но не и с борбата с конвенционалната престъпност и миграционния натиск по границата ни, категоричен е специалистът.

Ако МВР не извърви няколко пътя, то ние сме загубени, категоричен е той и изброи:

Първо – полицаите, които се пращат на границата, да бъдат обучавани в нашите школи поне месец. Спецификата по охрана на обществени ред в градовете, която те изпълняват, е едно, а охрана на държавната граница и борба с миграцията – съвсем друго. Не може да бъдат пращани като някаква ловна дружинка и пушечно месо. Уви, сега в МВР няма професионализъм и мислене.

Второ, незабавно да се възстановят телекомуникационни връзки по границата. Смешна е да работим с някаква система „Тетра“, която е от 70-те години и патрулите ни по границата нямат връзка един с друг. Това е абсурд в 21 век. Та в МВР има дирекция от 200 души „Комуникация свръзки“. Ако аз съм министър ще ги командировам на границата и да не се връщат, докато не изградят съвременна система за комуникация, да не се връщат.

Трето, не работят камерите. Как тогава ще бъдат забелязани идващите групи от мигранти?

Четвърто – униформените се оплакали на министъра, че като ходели по границата вдигали много шум заради спецификата на плата, от който са изработени униформите. Извинявайте, но в края на мандата, докато бях зам.-министър в МВР, оглавявах комисия от всички структури на министерството, синдикати, поканили бяхме външни експерти като текстилни инженери. Тази комисия заседава 9 месеца и за това време ние конструирахме съвсем нови и съвременни униформи за нашите полицаи. Лятото да не им е топло, зимата да не им е студено, обувките да не им запарват краката. Бяхме стигнали до такива подробности, че премахнахме металните ромбчета от пагоните и решихме те да бъдат избродирани, защото когато униформеният носи автомат и трябва бързо да го свали, може да закачи някое ромбче и дас е загуби време.

Но понеже според новите управляващи всичко старо е лошо в МВР, не въведоха това. Сега парадоксът е, че полицаите си купуват униформи от частни фирми със собствени средства.

Пето – незабавно увеличение на полицейските заплати с 20%. В нашия мандат всяка година ги увеличавахме по 10%. Но инфлацията досега ги изяде От 2 години насам заплатите не са вдигнати и с 1 лев. Това, което направиха сега, е да увеличат, представете си, нощния труд със 7 стотинки. Това е цинизъм, пародия и подигравка! Българският полицай трябва да бъде мотивиран финансово, за да няма изгода да участва и в престъпни схеми, като например трафика на хора.

Шесто – бяхме повдигнали с нашите синдикати една тема в ЕС – т.нар. единни стандарти за по-сигурна Европа. Т.е. всички полицаи в ЕС да са с еднакви заплати, еднакви по качество униформи, с еднакво снаряжение за по-сигурна Европа. Уви, европейските бюрократи „заметоха под килима“ тази инициатива.

Какво още конкретно трябва да се предприеме в сферата сигурността според д-р Балабанов гледайте в цялото интервю >>>

Последни Новини

ВМРО към СЕМ: Направете мониторинг на БТВ. Цензурират „неудобни“ кандидати

Влизането на Антон Хекимян в надпреварата за София само потвърди, че там е имало политическа обвързаност ВМРО - Българско...

Пълно безхаберие на „сглобката“ по темата с нелегалната имиграция

ВМРО настоява за справяне с нелегалната имиграция и отбрана на свещената българска граница! В момента така наречената „сглобка“, която управлява България, не...

С номер 4 ВМРО – Българско национално движение тръгва на избори

С  номер 4 в бюлетината ПП „ВМРО – Българско национално движение“ тръгва на местните избори, които ще се проведат на 29 октомври...

Въпросите на Карлос Контрера към другите кандидати за кмет на столицата

Карлос Контрера, кандидат за кмет на София от ВМРО - Илиана Беновска „Беновска пита – Радио К2“, 26.09.2023 г. Илиана...

ВМРО регистрира своята кандидатска листа за общински съветници на местните избори в община Мездра

Политическа партия „ВМРО - Българско национално движение“ регистрира в Общинска избирателна комисия - Мездра своята кандидатска листа за общински съветници за участие...

Искрен Веселинов: Хекимян е от най-либералните журналисти. Пирон на ГЕРБ в ковчега на демокрацията

Какво издава кандидатурата на герб на Антон Хекимян за кмет на София? Какви са скритите договорки на ГЕРБ и...

Карлос Контрера: ВМРО ще се бори рисковите райони на София да не се превръщат в гета

ВМРО ще се бори рисковите райони на София да не се превръщат в гета. Има начини за това. Защото в София има...

Коментари