Начало Блог Стефан Балабанов разкри конкретните стъпки, които трябва да се предприемат в МВР,...

Стефан Балабанов разкри конкретните стъпки, които трябва да се предприемат в МВР, за справяне с престъпността

Държавата може да се справи с вълната от престъпления – катастрофи, убийства, нелегални мигранти, но каруцата се е обърнала. И след това пътища много – много хора дават мнение по въпросите. И аз ще се опитам да кажа своето мнение, като го подплатя с факти и аргументи.

Това заяви в предаването „Акценти“ по Телемедиа д-р Стефан Балабанов – член на националното ръководство на ВМРО, специалист по национална сигурност и бивши заместник-министър на вътрешните работи.

За последната годна и половина от МВР бяха изгонени десетки кадри, които са обучени да се борят с престъпността и служиха вярно на българския народ при много правителства, посочи Балабанов. По думите му сегашните управляващи обаче са ги „изчегъртали“. Това бе пълна грешка. МВР се занимаваше с всичко друго, но не и с борбата с конвенционалната престъпност и миграционния натиск по границата ни, категоричен е специалистът.

Ако МВР не извърви няколко пътя, то ние сме загубени, категоричен е той и изброи:

Първо – полицаите, които се пращат на границата, да бъдат обучавани в нашите школи поне месец. Спецификата по охрана на обществени ред в градовете, която те изпълняват, е едно, а охрана на държавната граница и борба с миграцията – съвсем друго. Не може да бъдат пращани като някаква ловна дружинка и пушечно месо. Уви, сега в МВР няма професионализъм и мислене.

Второ, незабавно да се възстановят телекомуникационни връзки по границата. Смешна е да работим с някаква система „Тетра“, която е от 70-те години и патрулите ни по границата нямат връзка един с друг. Това е абсурд в 21 век. Та в МВР има дирекция от 200 души „Комуникация свръзки“. Ако аз съм министър ще ги командировам на границата и да не се връщат, докато не изградят съвременна система за комуникация, да не се връщат.

Трето, не работят камерите. Как тогава ще бъдат забелязани идващите групи от мигранти?

Четвърто – униформените се оплакали на министъра, че като ходели по границата вдигали много шум заради спецификата на плата, от който са изработени униформите. Извинявайте, но в края на мандата, докато бях зам.-министър в МВР, оглавявах комисия от всички структури на министерството, синдикати, поканили бяхме външни експерти като текстилни инженери. Тази комисия заседава 9 месеца и за това време ние конструирахме съвсем нови и съвременни униформи за нашите полицаи. Лятото да не им е топло, зимата да не им е студено, обувките да не им запарват краката. Бяхме стигнали до такива подробности, че премахнахме металните ромбчета от пагоните и решихме те да бъдат избродирани, защото когато униформеният носи автомат и трябва бързо да го свали, може да закачи някое ромбче и дас е загуби време.

Но понеже според новите управляващи всичко старо е лошо в МВР, не въведоха това. Сега парадоксът е, че полицаите си купуват униформи от частни фирми със собствени средства.

Пето – незабавно увеличение на полицейските заплати с 20%. В нашия мандат всяка година ги увеличавахме по 10%. Но инфлацията досега ги изяде От 2 години насам заплатите не са вдигнати и с 1 лев. Това, което направиха сега, е да увеличат, представете си, нощния труд със 7 стотинки. Това е цинизъм, пародия и подигравка! Българският полицай трябва да бъде мотивиран финансово, за да няма изгода да участва и в престъпни схеми, като например трафика на хора.

Шесто – бяхме повдигнали с нашите синдикати една тема в ЕС – т.нар. единни стандарти за по-сигурна Европа. Т.е. всички полицаи в ЕС да са с еднакви заплати, еднакви по качество униформи, с еднакво снаряжение за по-сигурна Европа. Уви, европейските бюрократи „заметоха под килима“ тази инициатива.

Какво още конкретно трябва да се предприеме в сферата сигурността според д-р Балабанов гледайте в цялото интервю >>>

Последни Новини

Джамбазки с разкрития за нов скандал с директора на Фонд „Култура“ към МК

Къде е ходил Драгунчев и с каква цел с правителствения самолет в края март тази година? Това пита българският...

Искрен Веселинов: Пенсионната система в България е абсурдна и има нужда от промяна

Съпредседателят на ВМРО Искрен Веселинов изрази позиция във Фейсбук страницата си относно нуждата от промяна на пенсионната система в частта намаляване изискуемия...

Антов: Това, че бомбените заплахи към училища са хибридна руска атака цели да ни държи в страх

Това, че бомбените заплахи към училища са хибридна руска атака цели да ни държи в страх. Пълен цирк се разиграва и това...

Патриотите в СОС: Настояваме за извънредна сесия за сигурността

Причините – кибертероризмът със заплахи за бомбени атентати, нелегалните мигранти и битовата престъпност В столицата на България – София,...

130 години от кончината на Баба Тонка Обретенова

На днешния 27 март отбелязваме 130 години, откакто легендарната българка Баба Тонка Обретенова прекрачва в безсмъртието. Членове и общински съветници от ВМРО...

ВМРО – Две могили почете паметта на войводата Филип Тотю

Членове на ВМРО - Две могили почетоха паметта на войводата Филип Тотю с венец на гроба на легендарния хайдутин и поборник по...

Половината от жените в България раждат първото си дете около 30-годишна възраст, казва д-р Калин Поповски

Половината от жените в България раждат първото си дете около 30-годишна възраст, а някои и по-късно, каза в интервю за БТА акушер-гинекологът...

Коментари