Начало Новини Стотици се включиха в #ПомниГероите (снимки)

Стотици се включиха в #ПомниГероите (снимки)

На този ден, 2 юни, символът е Ботев и саможертвата на неговата чета, но ние почитаме и всички онези българи, които са отдали живота си за Освобождението на България. Днес съм тук, на паметника, посветен на шуменци, пожертвали живота си в освободителните войни, защото трябва да помним историята.

Това заяви лидерът на ВМРО, министър на отбраната и вицепремиер Красимир Каракачанов в Шумен, където отдаде почит към загиналите за свободата на Родината. Каракачанов е именно и инициатор на акцията #ПомниГероите в социалните мрежи. Преди дни той призова българите въпреки противоепидемичните мерки и забраната за събиране на много хора на едно място, да сведем глави пред паметта на дедите ни, извоювали нашата свобода. Всеки може да го направи пред най-близкия паметник на герои, борили се за българската свобода, и да качи снимка в социалните мрежи с хаштаг #ПомниГероите.

Нека не забравяме, че един от апостолите на Априлското въстание – Панайот Волов, е от Шумен. И отново призовавам всички българи, ако не могат днес, то нека утре, вдругиден, когато намерят време, да положат цветя пред най-близката паметна плоча или паметник на нашите деди, които се себеотрекоха заради нашата свобода, заяви още лидерът на ВМРО.

В Шумен пред паметта на героите се поклони и депутатът от ВМРО от района Деан Станчев.

Ето част от снимките:

Заместник-министърът на труда и социалната политика д-р Султанка Петрова и представители на Националната женска организация на ВМРО се поклониха пред паметника на Христо Ботев на едноименния булевард в София.

Заместник-председателят на ВМРО и съпредседател на ПГ „Обединени патриоти“ Искрен Веселинов и депутатите Борис Вангелов и Александър Сабанов положиха венци пред Паметника на героите от Македония, Одринско и Беломорието в столицата, който бе изграден с подкрепата на ВМРО.

Във Велико Търново заместник-председателят на ВМРО доц. д-р Милен Михов, заместник областният управител на Велико Търново Ивета Кабакчиева и общинските съветници от ВМРО Евгени Коев, д-р Юлия Тонкова и Деян Куздов почетоха паметта на Христо Ботев и загиналите за освобождението на България.

Те поднесоха цветя на Арката на генералите,  на плочата на Военния клуб и на паметника Майка България, след което се включиха в общото честване пред паметника на Ботев в центъра на Велико Търново, където също поднесоха цветя и венец в знак на признателност към героизма и саможертвата на поета-революционер.

Заместник-председателят на ВМРО и български представител в ЕП Ангел Джамбазки отдаде почит на големия революционер и писател Пейо Яворов, като поднесе цветя на паметната плоча, която се намира в двора на българското училище в Брюксел. Във видеообръщение евродепутатът заяви:

Уважаеми съратници, днес е 2 юни. Денят, в който почитаме всички, които са дали живота си за освобождението и обединението на нашето Отечество България. На 2 юни почитаме паметта на Христо Ботев и на неговите четници. Паметта на всички знайни и незнайни дейци на българското освобождение и национално обединение. Аз избрах да се присъединя към начинанието на вицепремиера, министър на отбраната и председател на ВМРО Красимир Каракачанов #ПомниГероите и да Ви напомня с две думи за живота и делото на един велик български революционер Пейо Яворов. Избрах именно Яворов, защото той е част от ВМРО, организацията наследник на Вътрешната революционна организация на Васил Левски, организацията наследник на всички национални революционери. Пейо Яворов е пример за човек посветил живот и дело в каузата за българско национално обединение. Поклон, герои.

Народният представител Юлиан Ангелов се поклони на паметниците на героите в село Бучин проход, община Костинброд, и на Военния мемориал в Драговищица, който наскоро бе открит от министъра на отбраната Каракачанов.

А преди 9 години членове и симпатизанти на ВМРО се захванаха да почистят и възстановият войнишкия паметник в с. Бучин проход. Самият паметник беше омазан целият с бронз, надписите не се четяха, стъпалата на постамента бяха разрушени, оградата ръждясала и градинката пълна с боклуци. Те бяха първите, които положиха грижи за паметника в последните години – почистиха го, възстановиха надписите, изградиха стъпала, оградата беше боядисана в цветовете на българското знаме, а градинката беше почистена.

За поредна година ВМРО във Враца почете с поредица от инициативи подвига на Христо Ботев и неговата чета. На 1-ви юни народният представител Красимир Богданов и общинските съветници Красимир Ангелов и Момчил Янков поднесоха цветя на паметника на поета-революционер във Враца.

На 2-ри юни – Ден на Ботев и загиналите за свободата на България, група на ВМРО от близките до Врачанския балкан населени места организира поход до лобното място на войводата на южния склон на връх „Камарата“. Тук след края на сражението на 20 май/1 юни 1876 г., по свечеряване, вражески куршум пронизва Ботевото сърце и сбъдва пророчеството му:

„Ако ти кажат, че азе

паднал съм с куршум пронизан,

и тогаз, майко, не плачи,

нито пък слушай хората…

но иди, майко, у дома

и с сърце сичко разкажи

на мойте братя невръстни,

да помнят и те да знаят,

че и те брат са имали,

но брат им падна, загина,

затуй, че клетник не трая

пред турци глава да скланя…

Кажи им, майко, да помнят,

да помнят, мене да търсят:

бяло ми месо по скали,

по скали и по орляци,

черни ми кърви в земята,

земята, майко, черната!“

Патриотите се изкачиха и на връх „Околчица“, където сирената възвести минутите мълчание за всички, отдали живота си за свободата на България.

Народният представител Александър Сиди и представители на ВМРО – Пловдив поднесоха цветя пред паметника на Христо Ботев в Цар Симеоновата градина в Пловдив.

Д-р Калин Поповски – народен представител отдаде почит в Плевен на паметника на Христо Ботев на бул. „Христо Ботев“.

Мария Цветкова – народен представител, поднесе цветя на различни места в своя избирателен район – област Ямбол – пред паметника на Ботев в двора на Професионална гимназия по земеделие „Христо Ботев“; в с. Ботево, общ. Тунджа, пред барелефа на Ботев при читалище „Христо Ботев“; в с. Маломир, общ. Тунджа, пред паметника на Желю войвода.

Депутатът Стоян Божинов  се поклони пред Паметника на загиналите за Родината герои в Петрич.

Добричкият депутат от ВМРО Йордан Йорданов отдаде почит на бюста на Христо Ботев в едноименното училище в града.

В деня, в който почитаме паметта на загиналите българи за освобождението на Родината,  в с. Калотина, община Драгоман, бяха поставени плочи на загиналите във войните за национално освобождение и обединение местни жители. По инициатива на Ангел Лазаров, с подкрепата на зам.-кмета на Драгоман и председател на местната структура на ВМРО – Лидия Банкова това патриотично начинание се случи. Плочите са изработени от столичния общински съветник от ВМРО Димитър Антов и са дарение за читалището в селото. Предстои да бъдат официално открити след края на усложнената епидемична обстановка.

По случай 2 юни – Деня на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България групата общински съветници от ВМРО – БНД в Общински съвет – Габрово и членове на ВМРО – БНД – гр. Габрово положиха цветя в знак на признателност пред подвига на героите на паметника на Никола Войновски – роден в гр. Габрово  на 09.11.1849 г., участник в националноосвободителното движение, военен ръководител на Ботевата чета.  Паметникът на Никола Войновски в гр. Габрово е преместен на сегашното си място от най-старите габровски гробища, където е бил поруган и съборен, преди повече от 20 години от ВМРО – БНД – гр. Габрово.

Цветя от ВМРО – БНД гр. Дряново бяха положени пред костницата на Дряновския манастир и паметника Майка България в Дряново.

Почит към героите отдадоха и общински съветници от ВМРО – Карлово. Те се поклониха на паметника на Христо Ботев в родния му Калофер.

На този ден, 2 юни, символът е Ботев и саможертвата на неговата чета, но ние почитаме и всички онези българи, които са отдали живота си за Освобождението на България. 

Общинските съветници от ВМРО – Русе поднесоха венец в памет на героите посветили и дали живота си за свободата и независимостта на България.

В памет на героите, загинали за свободата на България и на котленци от четата на Хаджи Димитър, членове на ВМРО – Сливен поднесоха венец пред паметната им плоча в град Котел.

ВМРО – Силистра почете 144-годишнина от смъртта на Христо Ботев и загиналите за свободата на България. Представители на родолюбивата организация поднесоха цветя на паметника на Стефан Караджа.

Пред паметника на Ботев венец поднесоха и общинските съветници от ВМРО – Бургас Георги Дракалиев и Николай Стоянов.

Севлиево се поклони пред Ботев.

В Троян представители на ВМРО почетоха паметта на Христо Ботев и загиналите за освобождението на България, като се поклониха на паметника на Димитър Икономов в центъра на града.  На събитието присъстваха областният председател на ВМРО за обл. Ловеч и общински съветник в Троян Даниел Сираков и членове от местната, младежката и женската структури. Инж. Тихомир Лилов, председател на местната организация в Троян поднесе цветя. По-късно бяха връчени членски карти на новоприети членове на Организацията.

По повод 170-ата годишнина от Видинското въстание, общинското ръководство на ВМРО – Кула: Николай Николов – председател, Николай Петров – заместник-председател, Еней Бранков – секретар, поднесоха венец на паметния знак на въстаниците в Раковишкия манастир. Манастирът е център на националноосвободителните борби на българите в Северозападна България. Там водачите на освободителните организации от Кулско, Видинско, Белоградчишко и Ломско вземат решение за обявяване на Видинското въстание. Едно от най-големите надигания на българите срещу поробителите е обявено на 1 юни 1850 г. Хиляди бунтовници под водачеството на Иван Кулин, капитан Кръстю и Петко Маринов се отправят към Видин. В сблъсък с редовна турска войска и башибозук зле въоръжените въстаници са разгромени.  Раковският манастир е бил главен щаб и на въстанието от 1856 г., известно като Димитракиева буна.

По призива вицепремиера и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов патриотите от Кула положиха венец и на паметника на загиналите във войните в с. Тополовец.

Варна

Стара Загора

От ВМРО – Тервел раздаваха портрети на революционери, брошури и историческа литература на гражданите на Община Тервел. Така те отбелязаха 2 юни – Деня на Ботеви загиналите за свободата и независимостта на България.

Гр. Септември – председателят на местната организация на ВМРО и общински съветник Кузо Божинов.

Паметта на Ботев бе почетена и в с. Беранци в Македония.

В Деня на загиналите за свободата на България кметът на община Трявна Силвия Кръстева и председателят на местната организация на ВМРО – БНД Константин Малчев поднесоха цветя пред паметника на Ангел Кънчев. Вечна слава на героите!

Последни Новини

Контрера призова кмета Терзиев да направи 2 май неучебен ден за територията на Столична община

Внасям писмено предложение в СО, съобщава общинският съветник от ВМРО Призивът на зам.-председателя на ВМРО и общински съветник в...

Ангел Джамбазки се срещна с Виктор Орбан и Матеуш Моравецки в Брюксел

Вчера, 16 април 2024 г., българският представител в ЕП Ангел Джамбазки се срещна с доскорошния премиер на Полша Матеуш Моравецки, министър-председателя на...

Министри за шир потреба и масова безотговорност – това е профилът на служебния кабинет!

Предлагаме Кръгла маса и пет национални приоритета за излизане от кризата Берем резултатите от конституционната реформа на Христо Иванов,...

Андрей Слабаков е за изборен образователен ценз

Евродепутатът от групата на Европейските консерватори и реформисти в ЕП Андрей Слабаков настоя за изборен образователен ценз. Не може...

Каракачанов: Системата на МВР е пробита, националната ни сигурност е застрашена

Проблемът е разграждането на държавността, заяви бившият военен министър  Служебният кабинет се управлява дистанционно, това е правителство на ГЕРБ...

ВМРО внесе сигнал до МЗ с искане за Кризисен щаб за пандемията от кърлежи

Държавата е „пламнала“ от пандемията. Има много ухапани „Сезирам Ви в качеството си на заместник-председател на ВМРО – Българско...

Карлос Контрера: Кризата с боклука на София се задълбочава

Нужни са спешни мерки от страна на Столична община За това предупреждава зам.-председателят на ВМРО и общински съветник в...

Коментари

serdivan escort adapazarı escort odunpazarı escort

escort bayan sakarya escort bayan eskişehir