Начало Национален младежки комитет Структурите на ВМРО зарадваха с мартеници българите в цялата страна

Структурите на ВМРО зарадваха с мартеници българите в цялата страна

Бургас

Женската организация на ВМРО – Бургас зарадва деца и младежи с увреждания от център за настаняване в морския град. В красива пролетна кошница от председателката на организацията Магдалена Атанасова-Чакърова, заедно с лакомства и наричания за здраве и много късмет с идването на пролетта, Елена Ставрева, адвокат и член на местното женско дружество, дари не само едни от най-българските символи, но и много внимание и обич към децата и младежите в неравностойно положение. Представителите на ВМРО бяха приети много топло и сърдечно от прекрасния колектив, който се грижи всеотдайно за тези по-специални деца и също бяха дарени с много красиви мартенички за здраве и късмет. От ВМРО са трогнати от благодарността и безкористността на тези хора, които веднага ги познаха и благодариха за прекрасните коледни и много необходими подаръци – тогава ВМРО – Бургас, благодарение на Златина Димова, Магдалена Атанасова-Чакърова, Тодор Стаматов, Георги Дракалиев, Николай Стоянов и други членове, дари спални комплекти и козметика на подрастващите в нужда в същия дом.

Представителите на ВМРО си тръгнаха удовлетворени от доброто дело, което успяха да направят, тъй като грижата за най-слабите и нуждаещите се е мерило за човечност, милосърдие и дълг на всяко развито общество, което иска да се съизмерва със своите далеч по-развити и благоденстващи съседи на запад и отвъд океана.

ВМРО – Бургас раздаде и от прекрасните патриотични мартеници по пенсионерските клубове в града, тъй като уважението и грижата към нашите възрастни вече майки и бащи е наш дълг и отговорност, която ни определя не само като българи, но и като хора.

А на всички свои съмишленици ВМРО – Бургас пожелава здраве за тях и близките им, много късмет и радост с идването на пролетта! Нека Бог ги пази в трудните времена, в които живеем за един свят идеал, наречен майка България.

Троян

От ВМРО – Троян бяха гости на подготвителна група от „Весели пчелички“ в НУ „Хр. Ботев“ – гр. Троян по случай 3-ти март и подариха трибагреници на децата.

Кюстендил

1 000 мартеници и 1 000 знамена раздаде ВМРО – Кюстендил. По традиция мартениците са ръчно изработени в цветовете бяло, зелено и червено. Инициативата е по случай баба Марта и националния празник 3-ти март. Членове на ВМРО раздаваха мартгеници и знамена в селата Шишковци, Горна Гращица и Николичевци.

Целта е да повдигнем патриотичният дух на младежите и да покажем, че селата са също толкова важни, както и града. По наше мнение те остават в периферията на общественото внимание, коментира председателят на ВМРО – Кюстендил Георги Петров.

Русе

И тази година младежите от ВМРО-Русе зарадваха стотици русенци. В последния ден преди първи март раздаваха картички с легендата за мартеницата и мартенички.

София

Младежите от ВМРО в столицата традиционно раздаваха с носии мартенички, заедно с картичките, изработени от Национален младежки комитет на ВМРО.

Сандански

По случай първи март ВМРО – Сандански зарадва своите съграждани с патриотични мартеници и картички с легендата за празника.

„Нишката, която ни свързва, да не се прекъсва никога. Да сме здрави, да сме весели, да сме щастливи, да сме българи…“

Силистра

Структурата зарадва с мартенички пенсионерите от дома за стари хора в гр. Силистра.

Пазарджик

Общинският съветник и председател на ВМРО в община Пазарджик инж. Георги Коприщенов посети десетки възрастни хора в областния град. Пенсионерските клубове получиха от патриота ръчно изработени мартеници в цветовете на българския трибагреник – бяло, зелено, червено. С тях бяха раздадени и картички, в които се напомня легендата и от кога започва тази традиция. Така от ВМРО се надяваме нашите баби и дядовци да зарадват и своите деца и внучета по случай 1 март.

Велико Търново

Доброволци и младежи от ВМРО раздадоха мартенички на великотърновници. Нишката, която ни свързва, да не се прекъсва никога. Да сме здрави, да сме весели, да сме щастливи, да сме българи, пожелаваха от ВМРО – Велико Търново на съгражданите си, като ги закичваха с мартеници.

Априлци

Женска организация на ВМРО – Лозенец, гр. София изпрати в Дома за стари хора в гр. Априлци ръчно направени мартеници за 1 март, както и поздравителен адрес за 3 март, който бе прочетен на домуващите от управителния на дома. Топлината, съпричастността, човечността и персоналното отношение към възрастните хора са сред приоритетите на Женска организация на ВМРО – райнон Лозенец, гр. София.

Попица

Представители на дамите от женска организация на ВМРО – Лозенец, гр. София посетиха Дома за стари хора в с. Попица, общ. Бяла Слатина, за да ги изненадат с ръчно направени мартеници по повод предстоящите празници 1-ви март и 3-ти март. На всеки един от ползвателите на дома му беше обърнато внимание и блага дума от дамите от женска организация към ВМРО – райнон Лозенец, гр. София, която носи името на Донка Ушлинова.

София

Дамите от женска организация „Донка Ушлинова“ посетиха също социалната кухня към Министерството на отбраната за пенсионирани военнослужещи, ветерани, военноинвалиди и военно пострадали с принос към отбраната на страната – гр. София, за да ги изненадат с ръчно направени мартеници по повод предстоящите празници.

Божурище

Общинският съветник в СОС Димитър Антов и лидерката на ВМРО в Божурище гостуваха в Дом за деца сирачета в Божурище. Освен с патриотични мартеници и национални знаменца, те зарадваха децата с много други подаръци: топки, хвърчило и други играчки, дарени от ВМРО Божурище. Те подариха и пчелен мед, произведен от съветника Антов, а за Дома осигурахи перилни и почистващи препарати. Патриотите от ВМРО се разбраха с децата за Великден да гостуват отново.

кв. „Дървеница“, София

По инициатива на пенсионерския клуб в „Младост“ „Приятели” с председател Болярка Борисова и Женска организация ВМРО – Младост с председател Таня Хаджигенова бе направено посещение на Дом за стари хора „Дълголетие“ в кв. „Дървеница“.

Дамите са посрещнати приятелски и с много усмивки от домуващите и целия обслужващ персонал. На всеки от дома за възрастни хора, персонално е подарена мартеничка, както и книги и патриотични материали, осигурени от ВМРО – Българско национално движение.

Също така домуващи са били почерпени със сладкиши и бонбони, както и поздравени с кратка програма от дейните и прекрасни дами от женската организация в р-н Млдост. Всички са останали доволни и на изпроводяк са се разделили с пожелания за нови срещи.

Варна

По традиция ВМРО раздаде мартеници на варненци за здраве и благодат. Честита Баба Марта, с пожелание за здраве, щастие и успехи, наричаха даровете варненските войводи.

Враца

Дамите от ВМРО – Враца лично направиха мартеници, които бяха изпратени за техните приятело от Дома за стари хора „Зора“.

Шумен

По случай Баба Марта младежите към ВМРО – Шумен зарадваха шуменци с картички, на които са изобразени български шевици и легенда за мартеницата. Нишката, която ни свързва, да не се прекъсва никога. Да сме здрави, да сме весели, да сме щастливи, да сме българи, пожелаваха младежите от ВМРО.

Костинброд

За да зарадват столичани и да им пожелаят здраве членовете на ВМРО от София и Костинброд подаряваха патриотични мартеници в столичният парк „Св. Троица“, и квартал „Фондови жилища“. Пременени в народни носии девойките от ВМРО напомниха на столичани защо носим мартеници и колко важно е да пазим живи българските традиции.

Ето и текста на легендата:

Имал хан Кубрат петима сина и една чудно хубава дъщеря – Хуба. На тях той завещал повелята да не се разделят и да пазят България. След смъртта на баща си синовете бързо забравили мъдрия бащин съвет и били победени от предводителя на хуните Хан Ашина. Той заграбил владенията им и отвел в плен Хуба. Братята тръгнали да търсят нова земя, а сестра им зачакала новини от тях. И добрата вест пристигнала с разпукването на пролетта, донесена от сокол. В писмото Аспарух съобщавал, че е намерил райско кътче на юг от река Дунав и ще се заселят там. Хуба избягала, водена от сокола, на чието краче завързала бяла копринена нишка. Птицата я отвела до новата земя, но точно в този момент вражеска стрела я пронизала, а кръвта й обагрила конеца.

След като получил скъпата вест, че сестра му е при него, Аспарух започнал да късал конци от бяло-червената нишка, връзвал ги на ръцете на войниците си и повтарял: “Нишката, която ни свързва, да не се прекъсва никога. Да сме здрави, да сме весели, да сме щастливи, да сме българи!″.

От тогава, бяло-червеният конец е здравата нишка, която свързва българите по света в едно – да сме здрави, силни и щастливи. Да помним, че сме българи – където и по света да се намираме.

Напишете Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Последни Новини

Близо 70 милиона лева сме предоставили за борба с Covid-19

70 милиона лева за борба с Covid-19 Към момента от нашия бюджет близо 70 милиона лева сме предоставили на...

Национален младежки комитет: Ньойският договор е повратен момент в борбата на нашия народ

Ньойският договор ще бъде забравен едва тогава, когато поемем отговорността, завещана ни от българските генерали, когато се преборим за моралните права и...

Нищо не е забравено! Нищо не е простено!

Нищо не е забравено! Нищо не е простено! 101 години Ньойски диктат Днес се навършват 101...

Александър Сиди: Това е бюджетът на изпълнените обещания

Изпълнените обещания са онези неща, за които толкова години говорим от ВМРО Този мандат е символ на изпълнените обещания,...

Депутатът Искрен Веселинов и общинари стартираха ремонт на водопровод в Лесново

В с. Лесново стартира изпълнението на проект „Реконструкция на водопроводната мрежа на с. Лесново. Етап I“. В Лесново на...

Когато видим промяна – добре дошли, казва Джамбазки към Македония

Времето на „ще“ отмина, зарича се българският евродепутат Когато видим промяна на нелепостите в учебниците по история в РСМ,...

Каракачанов за празника на НВУ: Тук се изграждат стожери на българщината

Красимир Каракачанов присъства на празника на НВУ „Васил Левски“ - Велико Търново. Тържествено бе отбелязана и 142-ата годишнина от началото на военното...

Коментари