Начало Избори 2017 Султанка Петрова и туристическия бранш с обща визия за развитие на сектора

Султанка Петрова и туристическия бранш с обща визия за развитие на сектора

Д-р Султанка Петрова, председател на Националната женска организация на ВМРО и втора в листата за народни представител на „Обединени патриоти – НФСБ, АТАКА и ВМРО” в 24 избирателен район в София, бе домакин на среща с представители на туристическия бранш.

Те обсъдиха въпроса за важната роля на туристическата индустрия в България и туристическия бранш за  икономически просперитет на държавата.

Петрова посочи, че често получава сигнали, че у нас няма достатъчно добре подготвени кадри, които да работят в хотелиерството и ресторантьорството.

25 години съм работила в Столична здравна инспекция, имам поглед върху контрола на храните, била съм контролен орган на обекти за обществено хранене и знам, че е много трудно в една такава обстановка да създавате както добри условия за работа, така и добро заплащане, обърна се към гостите д-р Петрова.

Благой Рагин, председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация, бе категоричен, че „ножът вече е до кокал” в туризма и спешно трябва да бъдат издадени карти на хора, които ще работят в туризма от други страни, да бъдат добре обучени в България и да им се направят 5-годишни договори за работа. С тези карти да могат да работят бесарабските българи, хора от Молдова, Грузия, Беларус, след като бъде направен подбор и анализ на професионалната им подготовка. Според председателят на БХРА много важно е да се инвестира в туристическите кадри.

Д-р Султанка Петрова уточни, че това е акцент от програмата на „Обединени патриоти – НФСБ, АТАКА и ВМРО” във връзка с демографската криза. Освен това патриотите предлагат и оземляване. Дават се 5 дка земя на тези хора, за да могат да работят, да обработват тази земя и да се развива и селското стопанство, защото 80% от плодовете и зеленчуците в България са внос, а могат да се произвеждат у нас.

В разговора бе сложен акцент, че е необходимо 1% от оборота да отива за външна реклама, важна за развитието на туристическия продукт.

Нискотарифни полети до Черноморието не само от София, но от Пловдив, Бургас и Слънчев бряг за чуждите туристи, развитие на инфраструктурата в туристическите комплекси и удължаване на туристическия сезон, обвързване на морския туризъм с културния и спа туризъм  са част от исканията, които представиха на срещата експертите в туристическия бранш.

Според Георги Щерев, председател на Съюза на хотелиерите – „Златни пясъци”, пари има за всичко, но бюрокрацията е много голяма. Трябва да има много сериозен контрол в туризма, уточни той.

За нас има няколко кардинални неща, за които се иска политическо решение. Първо започвам от концесиите. В момента всичко, което се случва на нашите плажове, е безобразие. Плажовете са по-скъпи от услугите в хотелите. Не може в една държава да има 7 милиона туристи, а ние от концесии събираме 8 милиона лева, а поразиите са огромни. Половината от парите отиват по джобовете за рушвети. Реално тези 8 милиона отиват в касата на държавата. За мен трябва да се премахнат таксите по плажовете и да има безплатни чадъри и шезлонги. Това е азбучна истина. Второ – статутът на курортите. Ние не можем да решим елементарни неща – охрана, противопожарна охрана, липсата на инфраструктура в комплексите. На трето място – в комплексите плащаме такси за инфраструктура, което е допълнително облагане, а парите отиват в нечии джобове… На четвърто място е кадровото обезпечение. В момента за кадрите на България се отделят годишно над 600 млн. лева, които се харчат и се изписват на хартия, а от тези обучени само 10 % влизат в обектите. Предложили сме всеки, който е получил пари за квалификация или преквалификация, нека да подпише договор и минимум 6 месеца да работи  в наши обекти. Ако не завърши курса, една година да няма право на фондове от държавата. Трябват ни хора за помощник-сервитьори, помощник-готвачи, на тях диплома не им трябва, сподели Георги Щерев.

Обединени патриоти и представителите на туристическия бранш се обединиха около становището, че развитието на малкия и средния бизнес в България трябва да бъде приоритет на държавата през следващите години, да се инвестира в кадри, които да работят в туризма, и да се върви към обединение на туристическия бранш, да се подобри инфраструктурата в туристическите комплекси и да се набележат мерки за удължаване на сезона.

Напишете Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Последни Новини

Александър Сиди: ДПС готви парламентарна хватка, за да има правителство

ДПС ще направи парламентарни хватки, за да има правителство. Всичко е договорено в Росенец. Депутатите от партията на Ахмед Доган ще излезнат...

Веселинов: ДПС ще управлява с ИТН независимо какво се говори за пред обществото

Липсата на Патриотите в парламента отваря широко вратите за връщане на ДПС в управлението. Всичко, което става в 46-ото Народно събрание е...

Глобалистите с картечница

Европа се разцепва на две под напора на културната война, която набира скорост Ние сме стожер на християнството на...

Контрера: 16 години след Тройната коалиция ще имаме Четворна коалиция, като общото между тях е участието на ДПС

Ликуй, народе! Статуквото падна! Партиите на протеста избраха председател на Народното събрание и трасираха пътя към нова управленска коалиция, която ще ни...

Искрен Веселинов: Желая успех на Слави, на сценаристите, на балета и на актьорската вечер

ИТН са в капана на Конституцията, смята заместник-председателят на ВМРО Започва работа 46-ото НС. Местата си ще заемат 112...

Сиди: Г-н Трифонов е космополит, докато ние си представяме скромна България на три морета

За резултата на коалиция „Български патриоти“, за възможните варианти за излизане от политическата криза, за липсата на представител на консервативното политическо пространство...

Красимир Каракачанов: Христо Иванов да бъде така добър да замълчи за Македония

Това, което той защити днес от трибуната на НС, е чужд, не национален интерес! Това послание отпръви към лидера...

Коментари