Начало Блог Султанка Петрова: Концепцията на Каракачанов за интеграция на циганите е добра основа,...

Султанка Петрова: Концепцията на Каракачанов за интеграция на циганите е добра основа, около която всички трябва да се обединим

Султанка Петрова, заместник-министър на труда и социалната политика, в разговор с Клара Маринова в ефира на „Радио К2”, заяви позиции по следните теми:

Изпълнението на Националната стратегия на Република България за интегриране на ромите.

Един колкото голям, толкова и труден проблем – приобщаването на циганското население и възможността то да бъде променено, като начин на живот, като присъствие в държавата ни. Вие участвахте и проведохте едно национално съвещание на тази тема. Кои са най-важните проблеми, как ще ги преодоляваме и въобще има ли начин това население да бъде приобщено, попита водещата Клара Маринова.

Султанка Петрова отговори, че на 8-ми април се е провело заседание на Националния съвет за сътрудничество по етническите и интеграционните въпроси. Това е първото заседание на съвета от 2015 г. насам. На въпроса на водещата защо толкова време не са провеждани заседания, заместник-министърът отговори, че не знае причината, но смята, че това е важен орган и може би неглижирането на тези толкова важни въпроси през последните десетилетия е довело до задълбочаването им. Тя продължи, че са били представени много интересни данни от Инспектората от административния мониторингов доклад за 2018 г. по изпълнение на националния план за действие по Националната стратегия на Република България за интегриране на ромите, която обхваща периода 2012 – 2020. Включено е изпълнението на системата за изпълнение на мониторинг, оценка и контрол на тази национална стратегия. Султанка Петрова подчерта, че основно се е запознала с аналитичния доклад за напредъка на Република България по основните приоритети за социално включване на циганите съгласно данни и документи от статистиката на мониторинга, оценката и контрол за изпълнение на тази национална стратегия, който е извършен от Института за изследване на обществата и знанието при БАН. В доклада са отразени добри и работещи индикатори, както и слаби и неработещи, тоест индикатори, които не измерват качеството и ефективността на заложените мерки. Отразени са и слабости, свързани с липсата на информация от областните и общински администрации при покриване и двойно отчитане на данни, разминаване и неправилно отразяване на данните. В отчета се обръща специално внимание на тенденциите, свързани с високия процент на бременни непълнолетни и малолетни момичета. По данни на НЗОК ражданията на лица под 18 години за 2018 г. са 2965. На първо място е Сливен с 235. Доста е притеснително, че през миналата година са диагностицирани 829 момичета, от тях 50 с патологична бременност. В доклада са отразени и насоките на правителството в областта на образованието, здравеопазването, социалната и жилищната политика.

Тук трябва да отбележа, че циганският етнос е един от най-устойчивите в цялата човешка история. Където и да живеят по света, проблемите са почти едни и същи и това са анализи, които са направени също от БАН. Четох един такъв анализ преди няколко месеца и там е описано, че където и да живеят техните проблеми са един и същи. Те зависят от етнопсихологията, традициите им и тяхната култура. Основното, което възпрепятства тяхната интеграция, са ранните бракове, особено при момичетата. Сключилите брак момичета в повечето случаи отпадат от образователната система и нямат абсолютно никакъв шанс да завършат средното си образование и в бъдеще да си намерят работа, обясни Султанка Петрова. Тя обаче поясни, че това не се отнася до всички, защото има много представители на циганския етнос, които са завършили средно или висше образование, работят и са добре интегрирани. 

Султанка Петрова обясни, че освен ранните бракове, другите два проблема са образованието и гетоизацията. Тя посочи, че само 0,5% от циганите имат висше образование, а 9% имат средно. Тоест 90% са с по-ниско от средно образование, а 21,8% са напълно неграмотни. Фрапиращи са прогнозните данни до 2050 г., според които с висше образование ще бъдат около 2%, а със средно 15%. Затова мисля, че основната задача на нас като политици е да се повиши образователното равнище на тези хора, подчерта заместник-министърът. Разбира се към това трябва да се прибави и премахването на гетата, които представляват истинска държава в държавата. В гетата се възпроизвежда модел на необразованост, неграмотност и изключване от обществото.

Концепцията на Красимир Каракачанов за интегриране на циганите.

Султанка Петрова заяви, че предлаганата от вицепремиера Каракачанов концепция за циганската интеграция дава заявка за справяне на най-тежките проблеми у нас, свързани с интеграция на циганите. В нея се залага на образованието, но най-важният момент е премахването на гетата. Разбира се концепцията не може да реши всички проблеми, а самите проблеми са неглижирани в последните десетилетия. Затова трябва да положим много усилия, а тази концепция е основа, от която може да започне решаването на тези тежки проблеми, натрупани през последните десетилетия! Това ще покаже, че правителството има желание да подкрепи тези хора и да им помогне, когато те имат нужда от помощ и подкрепа! Усилията трябва да идват не само от страна на държавата, но и от самите хора, които да разберат колко е важно да се образоват, да бъдат включени на пазара на труда, колко е важно да водят един осмислен и пълноценен живот, категорична бе тя.  

Това всичко е прекрасно, но как ще стигне до циганското население, защото нали разбирате, че концепции ще се приемат, на Каракачанов е добра концепцията, това, което говорите, наистина е добро за тях, но как ще стигне до тяхното съзнание, как ще започне реалната промяна, попита водещата Клара Маринова.

Султанка Петрова отговори, че наистина са необходими сериозни усилия. Тя даде пример с мобилните групи, създадени от МОН, които вършат изключително много работа. Заместник-министърът подчерта, че трябва да имаме политическа воля и обединение на всички политически сили. Според нея това е постижимо. Имаме и добри примери от ЕС, които можем да ползваме.

Още веднъж – как ще бъде реализирана концепцията на Каракачанов, кой ще застане зад нея, търсите ли варианти за приобщаване на останалите партии и коалиции в Народното събрание, попита водещата Клара Маринова. З

аместник-министърът на труда и социалната политика заяви, че от ВМРО са убедени, че всички политически сили трябва да бъдат обединени около тези усилия. Не може повече циганите да се използват само по избори. Именно тези лоши практики доведоха до това положение. Тези хора имат изключително голям потенциал и ние трябва да им дадем възможност наистина да се чувстват пълноценни граждани на нашата страна, а аз мисля, че това е възможно и точно това са правилните стъпки, които трябва да направим, за да може те да се социализират по най-добрия начин и да не се чувстват като отхвърлени от българското общество. Но това наистина да бъде една обща концепция, около която всички да се обединим, към която всички да насочим своето внимание и да работим заедно с всички усилия в насока за тяхното интегриране, завърши Султанка Петрова разговора си с Клара Маринова в ефира на „Радио К2” на 10-ти април 2019 година.

Напишете Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Последни Новини

Нелегалната миграция ще доведе до халифат в Европа, предупреждава Джамбазки

Нелегалната миграция ще доведе до установяване на халифат в Европа. Вие, колеги от лявата част на залата, подкрепяте и продължавате да подкрепяте...

Михов: Отбраната на България е приоритет и задача на всяко правителство

Отбраната на България е национален приоритет и задача на всяко правителство. Отбраната на България се модернизира! Факт е, че...

Борис Вангелов: Кирилицата е съставена на територията на Царство България

Кирилицата е българска азбука, категорични са от ВМРО Миналата седмица учени и политици обсъдиха предложението на „Обединените патриоти“ за...

ВМРО скочи срещу строеж в Пловдив, оттеглиха предложението

Строеж на временен паркинг на „Пещерско шосе“ бе поводът ВМРО - Пловдив остро се противопостави на предложението. То е за отдаването под...

Сандански е кандидат за Европейски град на спорта 2021

Кметът на Община Сандански Атанас Стоянов представи на онлайн заседание кандидатурата на град Сандански за Европейски град на спорта 2021.

Юлиан Ангелов: Българската и македонска икономика трябва да си взаимодействат

Трябва да се насърчаване обща национална икономика между България и Македония От Македония внасят лозаро-винарски продукти, вино – не...

Джамбазки: Предложената обща селскостопанска политика на ЕС повтаря историята с пакет „Мобилност“

Обща селскостопанска политика няма как да еефективна, като се предвиждат повече пари за неконкурентните фермери от старите държави.

Коментари