Начало Блог Султанка Петрова: Липсват ефективни механизми, чрез които да се овладее галопиращата инфлация

Султанка Петрова: Липсват ефективни механизми, чрез които да се овладее галопиращата инфлация

Липсват ефективни механизми, чрез които да се овладее галопиращата инфлация. За съжаление най-потърпевши от нарастването на цените а възрастните хора, самотните родители, семействата с деца. 2022 г. беше трудна, а 2023 г. донесе още по-високи цени.

Това констатира в ефира на България 24 председателят на Националната женска организация на ВМРО д-р Султанка Петрова. Петрова е била народен представител и заместник-министър на труда и социалната политика в периода 2017-2021 г.

По повод информацията за намалени цени на някои продукти от малката хранителна кошница Петрова алармира, че трябва да се внимава да не е за сметка на качеството.

Комисията за защита на потребителите и комисията за защита на конкуренцията трябва да действат без задръжки по отношение и на търговци, и на производители, смята тя.

Разговорът в обществото не трябва да е само за цената, но и за качеството без значение дали става дума за български или вносни стоки. Напоследък качеството се пренебрегва. Не може намаляването на цени да е за сметка на качество, категорична е Султанка Петрова.

В България трябва да се изработи механизъм, да има лостове, с които да се стопират цените. В Германия има механизъм, който не дава право на търговците надценката да е повече от 25%, даде пример тя.

Още през 2019 г. ВМРО предложи да се регулира тази надценка над производствената цена, като обхване т.нар. малка потребителска кошница – хранителни продукти от първа необходимост. Но за съжаление тогава не срещнахме подкрепа от ГЕРБ и промените не бяха приети, обясни Петрова.

По повод господстващото положение на пазара на големите търговски вериги за хранителни стоки Султанка Петрова е категорична, че държавата трябва да ги контролира. КЗК да ги провери и да установи има ли реална конкуренция, призова тя.

Според нея министерство на земеделието дължи отговори как подкрепя българските производители, малкия и среден бизнес.

Цялия разговор проследете във видеото >>>

Последни Новини

Атанас Стоянов бе единодушно подкрепен за кмет на Сандански

 Инициативен комитет от авторитетни за града личности и няколко партии подкрепят Стоянов На събрание в четвъртък общинската организация на...

Карлос Контрера: София трябва да има зам.-кмет по сигурността

По думите му служителите на полицията трябва да ползват общински жилища Като кандидат за кмет на столицата Карлос...

ВМРО – Троян подкрепя кандидатурата на Донка Михайлова за кмет

На проведеното събрание на членовете на ВМРО – Троян на 20 септември 2023 г. бе решено кандидатурата на Донка Михайлова да бъде...

С венци и цветя ВМРО почете 120 г. от смъртта на Александър Панайотов

С поднасяне на венци и цветя пред паметната плоча на подпоручик Александър Панайотов във Велико Търново ВМРО почете 12-ата годишнина от трагичната...

Карлос Контрера: Къде са министърът и главният секретар да защитят служителя на МВР?

Кой е жертвата и кой е престъпникът?! Заради политическа коректност се прави опит за изпиране на случая, като...

Красимир Каракачанов: Хората се нагледаха на лъжливи пророци

Почетният председател на ВМРО Красимир Каракачанов бе във В. Търново по повод 120-ата годишнина от трагичната смърт на великотърновеца подпоручик Александър Панайотов...

Голяма коалиция атакува кметското място във Враца

Местна коалиция от осем партии издига кандидатурата за кмет на Община Враца на Красимир Богданов - депутат в две народни събрания и...

Коментари