Начало Блог Султанка Петрова: Най-големите проблеми в момента са свързани с доходите на българските...

Султанка Петрова: Най-големите проблеми в момента са свързани с доходите на българските граждани

Най-големите проблеми в момента са свързани с доходите на българските граждани. В парламента сме свидетели на едно наддаване без реална визия за това какво трябва да се промени.

Това заяви д-р Султанка Петрова – председател на Националната женска организация на ВМРО и бивш заместник-министър на труда и социалната политика, в „Хитове в мрежата“ по България 24.

Сега минималната работна заплата в България е 710 лв. Профсъюзите излязоха на протест и той трябва да бъде подкрепен от всички граждани. В частния сектор инфлацията не се усеща толкова много. Синдикатите настояват МРЗ да стане 850 лв. и според мен това е съвсем нормално. По техни изчисления, за да се постигне това, са необходими около 750 млн. лв. Това е абсолютно постижимо, посочи тя.

Според Петрова не е вярно, че няма пари в държавата. Има, но трябва да се разходват по най-правилния начин. Парите трябва да бъдат преразпредели и да отидат там, където хората имат най-голяма нужда. Тя напомни и за предложението на депутатите от ВМРО в 44-тото НС минималната работна заплата да не се облага.

Работещите бедни у нас са около 500 хиляди души – много голяма цифра. Тези семейства трябва да бъдат подкрепени, смята д-р Петрова. Затова и повишаването на МРЗ би било акт по подпомагане на българското семейство.

В ЕК е приета директива, която свързва минималните работни заплати. Тя трябва да бъде приложена в България до 2 години. У нас трябва да има прозрачен механизъм за определяне на МРЗ, посочи тя. В директивата се казва, че МРЗ трябва да е 50% от средната работна заплата.

Всички страни при влизане в еврозоната МРЗ при тях е била около 1000 евро. У нас ако МРЗ се запази 710 лв. ще ни бъде много трудно, коментира още Султанка Петрова.

Според нея трябва да се върви в посока към тези стойности на минималната работна заплата у нас – 1000 евро.

Целия разговор проследете във видеото >>>

Последни Новини

Джамбазки за Шенген: Лицемерие и двуличие от част от западните държави

11 години западните страни се държат със София и Букурещ като с държави втора ръка, подчерта евродепутатът. Въпросът на...

Джамбазки за Шенген: Когато т.нар. „българска политическа класа“ се държи като обслужващ персонал към Европа, ще получаваме такова отношение!

В продължение на 11 години западноевропейските държави доказват двуличното си отношение към България Позицията на...

Двама еврокомисари ще вземат участие в конференцията „Западни Балкани“, организирана от Ангел Джамбазки

Мария Габриел, Оливер Вархей, евродепутати, политици от региона, професори, журналисти и общественици ще се включат в събитието Двама еврокомисари...

Юлиан Ангелов: „Циркът – кодове, бюлетини, машини“ не обслужва интереса на българите

Случващото се в момента в Народното събрание е пълен цирк, който не работи за решаване на проблемите на българските граждани.

Ще останат ли училища без отопление през зимата?

Този въпрос става още по-актуален предвид липсата на адекватен бюджет в държавата за 2023 г. Сигналът, подаден от председателя...

Михов: Нападенията срещу български клубове в РСМ не са дело на обикновените граждани

доц. д-р Милен Михов – член на ръководството на ВМРО, в ефира на България 24. Нападенията срещу български клубове...

Кирил Петков разцепи българската позиция за Македония

Доц. Милен Михов, историк, бивш депутат от ВМРО, пред Труд News: Скопие натиска Европа България да признае за...

Коментари