Начало Блог Султанка Петрова: Недопустимо е да има професия безработен

Султанка Петрова: Недопустимо е да има професия безработен

Интеграцията на циганите – с образование и заетост

Не можем повече да си затваряме очите. Недопустимо е да има професия безработен. Всички български граждани сме равни.

Това заяви заместник-министърът на труда и социалната политика д-р Султанка Петрова в предаването „Лице в лице“ по БТВ.

Социалното министерство предприема мерки за безработните, които живеят на помощи. Предложението е ако човек два пъти откаже предложена му работа, да му спират помощите за два месеца. 

Има хора на 30-40 години, които не са имали работа. За бизнеса е важно да има повече хора -обучени, квалифицирани и част от пазара на труда, каза тя. 

Това не е новост, че ще се спират парите на безработните. Политиката ни е да има обвързване на социалните помощи със заетост. Правителството отдавна работи в тази посока, допълни заместник-министърът.

По думите ѝ става дума за здрави хора, които не са записани в бюрата по труда, демотивирани и трайно безработни. Има хора, които свикнаха да живеят на социални помощи. Но ние искаме те да са част от българското общество, обясни Петрова.

Заместник-министърът посочи още, че ако искаме интеграция на циганите, то първо това става с образование и след това със заетост.

Това което ние правим в министерството само за 6 месеца 743 000 души са наети на работа. Третото е да вървим към разбиване на гетата. Ако вървим в правилната посока само след една година ситуацията ще е много различна, убедена е Султанка Петрова. 

По думите ѝ от бизнеса са получили сигнали, че имат нужда от работна ръка, независимо каква е тя. 

По отношение на новият сектор в икономиката социална икономика, заместник социалният министър уточни, че темата е приоритетна за управляващите. Чрез социалната икономика и социалното предприемачество бихме могли да създаваме социални предприятия, заетост, работни места. Инвестира се в екология и социални идеи, обясни тя. 

Ведомството работи и по закон за социалната икономика.

Според Петрова в ТЕЛК има нужда от промяна и трябва да се намери най-доброто решение. Концепцията е внесена в НС и чакаме решение, каза още тя.

Напишете Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Последни Новини

Доц. Михов: Главнокомандващият на армията Радев ще се разграничи или ще подкрепи поругаването на МО?

С какво е виновна на тези озлобени човечета армията, в чиито редове са отдавали живота си в името на Отечеството нашите предтечи?!

21 октомври (сряда), 12.30 ч., Пловдив – пресконференция на ВМРО

На 21.10.2020 г. (сряда) от 12:30 ч. в клуба на ВМРО - Пловдив, намиращ се на бул. „Марица“ № 51 (под моста...

Откриха паметник на българщината

С официална церемония бе открит паметник на българщината в местността „Чековището“ в курортното селище Свети Константин край Пещера. Той е в памет на...

Избраха общински комитет на ВМРО в Септември

На 18 октомври в град Септември бе проведена общинска конференция на структурите на Организацията в общината. Представителите на местните организации от Септември,...

Така се прави! Младежите от ВМРО с личен пример – чистиха около р. Марица

Младите членове на студентската организация ВМРО в град Пловдив проведоха зелена акция. Те дадоха личен пример как може да си полезен за...

23 октомври (петък), 16.00 ч., с. Струпец – паметна плоча на Гено Димитров

На 23 октомври 2020 г. (петък) от 16.00 ч. в с. Струпец, общ. Роман ще бъде открита паметна плоча на Гено Димитров...

Д-р Петрова поздрави дамите от „Зонта клуб – София“

От организацията отбелязват 25 години от основаването си Днес съвременната жена има много превъплъщения – на майка, съпруга, любима,...

Коментари